Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Πάτρα: Ξεκινά 20-4, η έκθεση "Αρμονίες σε ασυμφωνία, Φως και Μορφή"

Πάτρα: Ξεκινά 20-4, η έκθεση "Αρμον...

Στον χώρο πολιτισμού Tatiana Dimou Artists στην Τσαμαδού 24 που θα διαρκέσει έως & τις 15-5-2024

Η έκθεση με τίτλο "Harmonies in Dissonance │ A Collective Odyssey of Light and Form - Αρμονίες σε ασυμφωνία │ Φως και Μορφή" που ξεκινά να παρουσιάζεται στην Πάτρα, στον χώρο πολιτισμού “Tatiana Dimou │ Artists” στην οδό Τσαμαδού 24, σε συνεργασία με το  “Hellenic Diaspora Foundation”, θα δώσει την ευκαιρία στους φιλότεχνους να γνωρίσουν από κοντά το έργο κάποιων από τους πιο επιδραστικούς εικαστικούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα.

Κοινό χαρακτηριστικό των Takis, Stamos, Chrysa, Stephen Antonakos, Lukas Samaras, Christofer Macos και Yannis Bouteas, πέρα από την Ελληνική τους καταγωγή, είναι η πρωτοποριακή τους οπτική που δεν περιορίζεται σε συνοριακές γραμμές αλλά επιδρά στη διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα και την ιστορία της τέχνης.

Τα προσωπικά τους βιώματα, τα έντονα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα, οι γιγαντιαίες αλλαγές στο αστικό και φυσικό περιβάλλον, λειτούργησαν ως καταλύτες στην θεώρησή τους για τον κόσμο και τη δημιουργία των έργων τους. Η εικαστική τους ματιά ακόμη και σήμερα συνομιλεί με αμεσότητα στη συνείδηση του σύγχρονου ανθρώπου.

Υπαρξιακές αλήθειες και ανέκδοτες αναμνήσεις κρυμμένες πίσω από χρώματα, γραμμές ή φόρμες, μας αποκαλύπτουν μία μοναδική, “άγνωστη” πρωτοπορία και μία εξαιρετική κληρονομιά για την σύγχρονη ελληνική εικαστική αντίληψη.

Κάθε έργο της έκθεσης αφηγείται την δική του ιστορία, μοναδική, διαχρονική και αυθεντική.

Επιμέλεια έκθεσης:

Κλεομένης Κωστόπουλος, Ίδρυμα Hellenic Diaspora

Διάρκεια έκθεσης:

20 Απριλίου 2024 – 15 Μαΐου 2024

Ωράριο Λειτουργίας

Δ: 9:00 – 14:30

Τ: 9:00 – 14:00 | 18:00 – 21:00

Τ: 9:00 – 14:30 Π: 9:00 – 14:00 | 18:00 – 21:00 Π: 9:00 – 14:00 | 18:00 – 21:00 |  Σ: 9:00 –14:30.

Κυριακή: κλειστά

Είσοδος :  Ελεύθερη.

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: +30 261 400 2113

Χορηγοί έκθεσης:

Καϊμακάς Μεταφορική

Achaia Clauss

Καλλιτέχνες:

Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης 1925-2019): Γνωστός για τα ριζοσπαστικά κινητικά γλυπτά του, ο Takis διερευνά τα ηχητικά κύματα και το μαγνητικό πεδίο ως μέρη της καλλιτεχνικής του έκφρασης.

Stamos (Θόδωρος Στάμος 1922-1977): Ήταν ένας από τους νεότερους ζωγράφους της ομάδας των αφηρημένων εξπρεσιονιστών της Αμερικής. Ο Stamos εξερευνά τις δυνατότητες του χρώματος και της ύλης με έναν πολύ προσωπικό τρόπο και παρέμεινε ως το τέλος της ζωής του σημαντικός εκπρόσωπος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού.

Chryssa (Χρύσα Βαρδέα-Μαυρομιχάλη 1933-2013): Αντλεί την έμπνευσή της από εικόνες και φαινόμενα της σύγχρονης ζωής των μεγαλουπόλεων, με ιδιαίτερη έμφαση στα σημεία και σύμβολα που κυριαρχούν στο γραπτό λόγο της μαζικής επικοινωνίας, σε έντυπα και επιγραφές. Το έργο της Χρύσας σύντομα αναγνωρίστηκε και εντάχθηκε στην αμερικανική καλλιτεχνική πραγματικότητα, μεταξύ των ανανεωτικών προτάσεων που διαδέχθηκαν τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό.

Stephen Antonakos (Στυλιανός Αντωνάκος 1926-2013): Χρησιμοποίησε το νέον ως το κύριο μέσο της καλλιτεχνικής του αναζήτησης, εξερευνώντας την πνευματικότητα και την άυλη διάσταση μέσα από τα έργα του. Ονόμασε την τέχνη του, «πραγματικά πράγματα σε πραγματικούς χώρους», σκοπεύοντας να τη δει κανείς χωρίς αναφορά σε οτιδήποτε έξω από την άμεση οπτική και κινητική εμπειρία.

Lukas Samaras (Λουκάς Σαμαράς 1936-2024): Αναπόσπαστο κομμάτι του συνολικού έργου του αποτελεί η αυτοαναφορικότητα και η προσωπική ανάγκη διερεύνησης του ίδιου του εαυτού, με βλέμμα ψυχαναλυτικό, ηδονοβλεπτικό, ωμό και συνάμα αυτάρεσκο. Στα έργα του Samaras, η προσωπική έρευνα και η αυτοπροβολή ανταποκρίνονται ως εξερεύνηση ενός ψυχολογικού εσωτερικού χώρου.

Christofer Macos (1948-): Ο ίδιος αναφέρει ότι προτιμάει να ζει στο τώρα. «Δεν είμαι συναισθηματικός, πάντα ήθελα να ζω τη στιγμή και το κάνω ακόμα. Πηγαίνω όπου πάνε τα πράγματα». Ο Macos ερευνώντας τις διαστάσεις της μνήμης και της πόλης ζει ως μποέμ στη  Νέα Υόρκη.

Yannis Bouteas (Γιάννης Μπουτέας 1941-): Μέσα από την χρήση φωτισμού νέον μαζί με καθημερινά υλικά όπως σχοινί, λαμαρίνες, ξύλα και άσφαλτο υλικά κυρίως που έχει συγκεντρώσει από το δρόμο, ο Bouteas δημιουργεί εγκαταστάσεις με μία εννοιολογική προσέγγιση. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture