Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 Αιγιάλεια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

/

Οι τρεις βασικοί παράγοντες που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη στο ποδοσφαιρικο στοίχημα

Οι τρεις βασικοί παράγοντες που πρέπει ν...

Ενημερωθείτε αναλυτικά

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο ωραίο θα ήταν να μπορούσαμε να προβλέψουμε με ακρίβεια το αποτέλεσμα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, στη συνέχεια να ποντάρουμε στο νικητή σε έναν μπούκ ή σε μια από τις νέες στοιχηματικές εταιρίες που λειτουργούν διαδικτυακά και στο τέλος να απολαύσουμε τα κέρδη; Ή πόσο ωραία θα ήταν να μπορούσαμε να βρούμε ακριβώς τις μεταβλητές και τους παράγοντες που επηρεάζουν το αποτέλεσμα ενός ματς και να δημιουργούσαμε ένα μοντέλο που να υπολογίζει με μεγάλη ακρίβεια τις ρεαλιστικές πιθανότητες της κάθε ομάδας να κερδίσει;

Λοιπόν αυτό που περιγράφεται παραπάνω είναι ένας καλός τρόπος για να  εξασφαλίσουμε κέρδη από το στοίχημα και να μειώσουμε δραματικά τις πιθανότητες να χάσουμε ποντάροντας. Όμως, από την άλλη πλευρά, αν συνέβαινε αυτό, θα σήμαινε και ότι όλοι θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν κέρδη και αν ήταν έτσι, τότε ποιος θα ήταν όλος ο σκοπός του στοιχήματος; Ή αν το πάμε και ακόμα πιο πέρα, ποιος θα ήταν και ο σκοπός του ποδοσφαιρικού αγώνα στην τελική;

Αν μπορούσαν τα πάντα να προβλεφθούν με σχετικά μεγάλη ακρίβεια, τότε ολόκληρος ο κόσμος του αθλητικού στοιχήματος θα κατέρρεε σίγουρα. Στην πραγματικότητα, αν τα πάντα μπορoύσαν να προβλεφθούν έτσι, τότε και ο ίδιος ο αθλητισμός πιθανότητα θα κατέρρεε. 

Η ομορφιά όμως στο ποδόσφαιρο, όπως και σε όλα τα αθλήματα φυσικά, είναι ότι είναι απρόβλεπτο, ρευστό και δυναμικό. Μεταβάλλεται διαρκώς και εξελίσσεται με βάση τη δυναμική της κάθε ομάδας, του κάθε παίκτη ακόμα και του κάθε φίλαθλου που βρίσκεται στο γήπεδο και ζητωκραυγάζει ενθαρρύνοντας και ενδυναμώνοντας τους ποδοσφαιριστές. Και ακόμα και αν μπορούσαμε με κάποιο τρόπο να προβλέψουμε τι θα γίνει σε έναν αγώνα, αυτοί που αγαπούν το ποδόσφαιρο θα αντιδρούσαν σίγουρα, καθώς αυτό θα στερούσε από το άθλημα το όλο ενδιαφέρον του. 

Όμως για όσους αγαπούν το αθλητικό στοίχημα, η πρόβλεψη παραμένει ο νούμερο ένας στόχος. Και επειδή δεν υπάρχει κατά γενική ομολογία “σίγουρη” πρόβλεψη, αυτό που όλοι προσπαθούν να καταφέρουν είναι να κάνουν όσο το δυνατόν πιο σωστή εκτίμηση των πιθανοτήτων. 

Το να είναι σε θέση να αξιολογούν τους παράγοντες που επηρεάζουν περισσότερο την εξέλιξη ενός ματς ή που παίζουν κρίσιμο ρόλο στο πως θα διαμορφωθεί το τελικό σκορ, είναι ενδεχομένως το πιο κοντινό που έχουν στο να αποκτήσουν ένα καλό πλεονέκτημα απέναντι σε οποιαδήποτε παλιά ή νέα στοιχηματική εταιρία.  

Όταν μιλάμε για το ποδόσφαιρο, όμως, υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές παράμετροι που θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας και τόσοι πολλοί παράγοντες, που για να πούμε ότι κάνουμε έστω και ασφαλείς προβλέψεις, χρειάζεται να καταλήξουμε σε ένα αρκετά καλό μοντέλο. Και αυτό μόνο εύκολο δεν είναι, παρόλο που οι εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους και στο αθλητικό στοίχημα και διευκολύνουν την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών μοντέλων πρόβλεψης.

Όπως και να έχει, είτε χειροκίνητα είτε με βάση καποιο αυτοματοποιημένο μοντέλο πρόβλεψης αγώνων, θα πρέπει να κατανοήσουμε τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν ένα ματς. 


Προηγούμενες αναμετρήσεις

Τα στατιστικά στοιχεία των head-to-head αναμετρήσεων είναι πάντα ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσουμε, ειδικά επειδή μπορούν να αποκαλύψουν όχι μόνο δεδομένα του παρελθόντος και πιθανά μελλοντικά μοτίβα, αλλά μπορούν επίσης να πουν πολλά για την αυτοπεποίθηση (ή την έλλειψη αυτοπεποίθησης) των ομάδων στην αντιμετώπιση του αντιπάλου. Ένα καλό προηγούμενο σερί νικών επί ενός αντιπάλου, για παράδειγμα, σε κάνει να μπαίνεις ως κυρίαρχος και σου δίνει έναν αέρα μοναδικής αυτοπεποίθησης. 


Ημερολόγιο και αγώνες

Το τι έχουν κάνει οι ομάδες μέχρι τώρα, πόσους αγώνες έχουν παίξει, πόσο γεμάτο είναι το πρόγραμμα τους μέχρι τον εκάστοτε αγώνα και φυσικά πόσοι ακόμα έρχονται, είναι δύο πολύ κρίσιμες μεταβλητές που πρέπει να συνυπολογίσουμε στις εκτιμήσεις. 

Καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος της σεζόν ενός πρωταθλήματος, είναι πιο πιθανό οι παίκτες να επιδείξουν κάποια κόπωση, αλλά είναι επίσης πιο πιθανό να είναι πιο αφοσιωμένοι αν βρίσκονται κοντά στο τέλος, ελπίζοντας να πάρουν τον τίτλο.

Επίσης, το να έχουν μπροστά τους ένα μεγάλο παιχνίδι, όταν αυτή τη στιγμή παίζουν έναν όχι και τόσο δύσκολο αγώνα, μπορεί να σημαίνει ότι οι παίκτες θα κρατήσουν δυνάμεις για την επερχόμενη μεγάλη αναμέτρηση. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά στο ποδόσφαιρο, επειδή αποκαλύπτουν και το κίνητρο των παικτών. 


Φόρμα των παικτών και επιπτώσεις των τραυματισμών

Η τρέχουσα φόρμα των ποδοσφαιριστών είναι σίγουρα κάτι που όλοι εξετάζουν όταν προσπαθούν να κάνουν προβλέψεις για την εξέλιξη ενός ματς. Το ίδιο ισχύει και για τους τραυματισμούς - αφού πιθανότατα θα αξιολογήσουμε διαφορετικά ένα παιχνίδι όταν ο επιθετικός μιας ομάδας, για παράδειγμα, έχει τραυματιστεί και δεν θα μπορέσει να παίξει. 

Αυτό όμως που πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη μας είναι οι επιπτώσεις και οι συνέπειες που έχουν τέτοιοι τραυματισμοί στο σύνολο της ομάδας. Αν λείπει ένας παίκτης-κλειδί, τότε είναι πιθανό η αυτοπεποίθηση ολόκληρης της ομάδας να είναι χαμηλή ή ο φόβος της αλλαγής της σύνθεσης να κυριαρχήσει και αυτό να τους στερήσει την αφοσίωση τους στη νίκη. Γενικά οι απουσίες από την ομάδα μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπίες στην ομάδα, οι οποίες ξεπερνούν απλώς το γεγονός πως κάποιος λείπει και πρέπει να αντικατασταθεί. 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports