Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μεγάλος κίνδυνος για δεκάδες ορειβάτες οι χιονοστιβάδες – Ποια τα μέτρα προστασίας

Μεγάλος κίνδυνος για δεκάδες ορειβάτες ο...

Η πλειοψηφία των ατυχημάτων που έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής, βρίσκεται εκτός των ορίων των χιονοδρομικών κέντρων

Μπορεί το ενδιαφέρον δεκάδων Ελλήνων τα τελευταία χρόνια για ορειβασία, σκι και extreme σπορ να παρουσιάζει μια αυξητική στάση, υπάρχει ωστόσο ο κίνδυνος,  ατυχημάτων από χιονοστιβάδες. 

Όπως εξήγησε στο ThessToday.gr, o Μιχάλης Βαβαλέκας, διαχειριστής του ορειβατικού καταφυγίου Λαϊλιά Σερρών όπου βρίσκεται και το χιονοδρομικό κέντρο, πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο και οι συχνές χιονοστιβάδες είναι συνέπεια των ακραίων καιρικών φαινομένων που έχει επιφέρει η κλιματική αλλαγή.

«Ακόμη και η ποσότητα του χιονιού είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το γεγονός ότι παρατηρούμε όλο και πιο συχνά να συμβαίνουν τέτοια ατυχήματα, οφείλεται και στο έντονο ενδιαφέρον των πολιτών για ορειβασία, ορειβατικό σκι αλλά και για extreme σπορ. Πολλοί, επαγγελματίες και μη, αυτών των αθλημάτων επιδιώκουν να εξερευνούν και να προσεγγίζουν αχαρτογράφητα και δύσβατα σημεία με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή», ανέφερε χαρακτηριστικά, κρίνοντας και από το σημείο όπου βρήκαν τραγικό θάνατο οι τρεις έμπειροι ορειβάτες στα Καλάβρυτα.

Πώς δημιουργείται μια χιονοστιβάδα
Οι χιονοστιβάδες είναι ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους στα βουνά με πλαγιές και μεγάλες κλίσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα καθώς έχουν τη δυνατότητα να «σαρώσουν» τα πάντα στο πέρασμά τους όπως πάγο, βράχους, δέντρα και άλλα υλικά στη πλαγιά ενώ πολλοί άνθρωποι κατά καιρούς πέφτουν θύματα αυτών που ολισθαίνουν σε πλαγιές, ιδίως σε τουριστικές περιοχές.

«Κυρίως σε πλαγιές, όταν το χιόνι είναι παγωμένο και πέφτει παράλληλα φρέσκο χιόνι σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους γίνεται η εκτόνωση της χιονοστιβάδας, δηλαδή η αποκόλληση του επάνω στρώματος. Όταν όμως υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση με σκι μπορεί να κοπεί κομμάτι και να προκληθεί νέα χιονοστιβάδα ακόμη και σε πιο χαμηλό σημείο και να παρασυρθεί κόσμος. Σε τέτοιες περιοχές δρόμοι και τηλεπικοινωνίες είναι ανύπαρκτα», τόνισε ο κ. Βαβαλέκας.


Η πλειοψηφία των ατυχημάτων που έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής, βρίσκεται εκτός των ορίων των χιονοδρομικών κέντρων της χώρας ενώ δεν τίθεται τις περισσότερες φορές θέμα κινδύνου εντός των κέντρων. Τα δύο χιονοδρομικά όπου εμφανίζονται χιονοστιβάδες είναι των Καλαβρύτων και της Βασιλίτσας στα Γρεβενά. «Στα Καλάβρυτα είχε γίνει εκτόνωση χιονοστιβάδας εντός του χώρου για λόγους ασφαλείας, προκαλώντας μάλιστα, ζημιές στις υποδομές του κέντρου. Επίσης, στη Βασιλίτσα υπάρχει η ασφάλεια βουνού που εκτιμά τον βαθμό κινδύνου εμφάνισης χιονοστιβάδων και προειδοποιεί τους πολίτες με απαγορευτικό», επισήμανε.

Πριν την έναρξη λειτουργίας ενός χιονοδρομικού κέντρου και έχοντας εμπειρία από προηγούμενα περιστατικά με χιονοστιβάδες, πραγματοποιούνται οι ανάλογοι έλεγχοι και αν κάποιες πλαγιές κριθούν ακατάλληλες για σκι, δεν επιτρέπεται η χρήση από τους σκιέρ, επαγγελματίες και μη. Παράλληλα, οι «μαύρες» πίστες όπου μπορούν να δημιουργηθούν χιονοστιβάδες και προσελκύουν ταυτόχρονα αρκετούς τολμηρούς για σκι, είναι ελάχιστες στην Ελλάδα και η πλειοψηφία δεν λειτουργεί.

Τρόποι αυτοπροστασίας
Σύμφωνα με τον κ. Βαβαλέκα, ο κάθε ενδιαφερόμενος που επιθυμεί να προσεγγίσει για σκι ή για ορειβασία μια δύσβατη περιοχή, οφείλει να είναι καλά προετοιμασμένος και να διαθέτει επαρκείς πληροφορίες για τα μετεωρολογικά δεδομένα και το ανάγλυφο της εκάστοτε περιοχής.

Σε περίπτωση χιονοστιβάδας ο κατάλληλος εξοπλισμός μπορεί να λειτουργήσει θετικά. Ειδικότερα, ο αερόσακος χιονοστιβάδων κρατά τον ορειβάτη/σκιέρ στην επιφάνεια και δεν τον αφήνει να θαφτεί στο χιόνι. Όταν θαφτεί μέσα στο χιόνι, μετά από 15 λεπτά, η πιθανότητα να επιβιώσει χάνεται και πεθαίνει από ασφυξία. Ακόμη, καθοριστικό ρόλο έχει ο έγκαιρος εντοπισμός των θυμάτων και για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιείται ένας ειδικός πομποδέκτης που επιτρέπει την ανίχνευση ενός θύματος χιονοστιβάδας θαμμένου κάτω από το χιόνι.

«Κρίνεται αναγκαίο να ληφθούν μέτρα στα χιονοδρομικά, όπως ένας ειδικός εκπαιδευτής και να δίνει οδηγίες στους πολίτες ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ατυχήματα έως και θανατηφόρα από χιονοστιβάδες. Η προσέγγιση βέβαια σε δύσβατες περιοχές δεν μπορεί να απαγορευθεί, μπορεί όμως ο κάθε ενδιαφερόμενος να λαμβάνει σωστά μέτρα και και σωστή γνώση του σημείου που θα πλησιάσει», είπε, καταλήγοντας.

πηγή thesstoday.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις