Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σέτης Χαιρέτης: O πατρινός αριστοκράτης και businessman μιλάει στο Βest για τη "βαριά" οικογενειακή κληρονομιά, το χθες και το σήμερα

Σέτης Χαιρέτης: O πατρινός αριστοκράτης ...
Άντυ Μπακοπούλου

Θρυλικές δυναστείες με δαιδαλώδη γενεαλογικά δέντρα συνδέονται με το όνομά του. Πρόγονοι που σημάδεψαν την εξέλιξη της ελληνικής ιστορίας

Ευγενής. Με την αβρότητα τη γοητευτικά παλιομοδίτικη, εκείνη που σπάνια πλέον συναντάς, και που τελικά υπονομεύει με κέφι. Πληθωρικός σαν φιγούρα, δείχνει πως έχει γεννηθεί με το savoir vivre, αλλά δεν είναι από εκείνους που διστάζουν να το τσαλακώσουν.

Θρυλικές δυναστείες με δαιδαλώδη γενεαλογικά δέντρα συνδέονται με το όνομά του. Πρόγονοι που σημάδεψαν την εξέλιξη της ελληνικής ιστορίας χάρη στον επικό ηρωισμό, το αδάμαστο πνεύμα και την παράτολμη ιδιο συγκρασία τους. Αγωνιστές, πολιτικοί, στρατιωτικοί, διανοούμενοι, καλλιτέχνες και γαλαζοαίματοι.

- ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΥ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-

Ο Σέτης Χαιρέτης, πατρινός αριστοκράτης και businessman, μίλησε στο The Best Magazine για τη «βαριά» και τιμητική οικογενειακή κληρονομιά, τη φιλία του με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, αλλά και την άγνωστη συνεργασία του με τον κολοσσό της Disney. Nέα του έδρα, τα γραφεία και το σπίτι του στην περιοχή της Παραλίας, και επόμενος στόχος του η έκδοση του μυστικού αρχείου Χαιρέτη από την Κρητική Επανάσταση.

Μιλήστε μας για τα παιδικά σας χρόνια. Πώς θυμάστε τους γονείς σας στην πιο τρυφερή ηλικία;

Μεγάλωσα στην Αθήνα, επειδή λόγω των βομβαρδισμών του πολέμου αναγκαστήκαμε να φύγουμε με τη μητέρα μου από την Πάτρα. Το όνομα της μητέρας μου ήταν Ναντίν Μαυρομιχάλη και ήταν η τελευταία απόγονος της ιστορικής οικογένειας της παλιγγενεσίας. Ήταν πάντα ένας πολύ ώριμος άνθρωπος και υπέμενε (όσο κι αν του στοίχιζαν) τις απουσίες και τις περιπέτειες του πατέρα μου. Επικρατούσε θα έλεγα μια ένταση, ένα τεταμένο κλίμα στο σπίτι μας, αλλά δεν χώρισαν ποτέ.

Οι γονείς μου, όπως κατάλαβαν με το πέρασμα των χρόνων, δεν μπορούσαν ο ένας χωρίς τον άλλον, και τα ξαναβρήκαν στα εβδομήντα τους. Εκείνος ήταν ο δημοσιογράφος Αχιλλέας Χαιρέτης, συνιδρυτής της εφημερίδας «Ελευθερία» μαζί με τον Πάνο Κόκα. Ηταν η εφημερίδα που έριξε τον Καραμανλή, καθώς αυτοί ήταν βενιζελικών και παπανδρεϊκών πεποιθήσεων.

Η προσωπικότητα του πατέρα σας αντικατόπτριζε την ταραχώδη και αγωνιστική παράδοση της καταγωγής του; Πώς ήταν η σχέση σας;

Ήταν ένας bon viveur, όπως λένε οι πατρινοί, και αυτό μάλλον το λένε και για μένα. Είχε πολλές δραστηριότητες, υπήρξε καλός πατέρας και καλός φίλος. Δεν είχαμε και μεγάλη διαφορά ηλικίας. Ήταν όμως άτυχος. Με το που παντρεύτηκε κηρύχθηκε ο πόλεμος και πήγε στο αλβανικό μέτωπο. Όταν γύρισε οι Ιταλοί τον έστειλαν για δυο χρόνια σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στα Καλάβρυτα, αυτό που ήταν στο κεντρικό κτίριο του σχολείου που υπάρχει ακόμα. Ευτυχώς απελευθερώθηκε πριν έρθουν οι Γερμανοί και γλύτωσε. Μετά έφυγε να πολεμήσει με τους Εγγλέζους. Στη συνέχεια ξεκίνησε η απόπειρα έκδοσης στην Αθήνα, το ’47 μάλιστα πήγε στον Καναδά με διπλωματικό διαβατήριο για να εξασφαλίσει ειδικό χαρτί για την κυκλοφορία της εφημερίδας. Παραλίγο να τον ακολουθήσουμε κι εμείς με τη μητέρα μου εκεί, αλλά εξαιτίας μιας ασθένειάς της, εκείνος επέστρεψε στην Αθήνα.

Πού ζούσατε στην Αθήνα και πώς πέρασαν τα μαθητικά και φοιτητικά σας χρόνια;

Το σπίτι μου σαν παιδί ήταν στο Κολωνάκι. Ήμουν μαθητής στη σχολή Φίλτσου και στο Κολέγιο, από όπου, όταν με έδιωξαν, γράφτηκα στα ελληνικά εκπαιδευτήρια Μακρή.

Αποφοίτησα και έφυγα για το Μόναχο για να σπουδάσω οικονομικές επιστήμες. Εκεί η ζωή μου φάνηκε δύσκολη, αλλά μου άρεσε. Πορευτήκατε με επίγνωση του «βάρους» του οικογενειακού ονόματος; Υπήρχε το αίσθημα πως διαφέρετε από τον περισσότερο κόσμο; Ήξερα για την καταγωγή μου. Θα έλεγα με είχαν «δασκαλέψει» σχετικά. Και οι δυο οικογένειες πάντως, Χαιρέτη και Μαυρομιχάλη, κινούνταν με σεμνότητα. Δεν είχαν καβαλήσει το καλάμι. Και αυτό γιατί είχαν τεράστια περιουσία πριν τον πόλεμο, μιλάμε για μεγέθη τύπου Βαρδινογιάννη και άνω, αλλά την έχασαν. Και ο παππούς της μητέρας μου, ο Καλογερόπουλος ήταν πρωθυπουργός. Τους είχαν μείνει βέβαια όλα τα connections στην καλή κοινωνία. Θυμάμαι τη γιαγιά μου Φανή Καλογεροπούλου Μαυρομιχάλη να ασχολείται με φιλανθρωπικά γκαλά κ.λπ. Όλα όμως σε ένα αστικό πλαίσιο χαμηλών τόνων.

Θα λέγατε δηλαδή πως σαν χαρακτήρας μείνατε ανεπηρέαστος ως «γόνος από τζάκι με διασυνδέσεις στην ανώτερη τάξη»;

Δεν είμαι καθόλου ανεπηρέαστος. Απλά θεωρούσα ανέκαθεν προτεραιότητα τις εμπειρίες τις δικές μου. Λένε πως δεν έχει σημασία ποιους θυμάσαι, αλλά ποιοι θυμούνται εσένα… Δεν ήμουν ποτέ άπληστος, ούτε μου άρεσαν οι υπερβολές. Η δική μου η γενιά, με τους γόνους μεγάλων οικογενειών, οι οποίες γνώρισαν εποχές με απίστευτο πλούτο, που όμως χάθηκε στον πόλεμο, είχε τις δικές της συνέπειες. Εμείς για να σας το εξηγήσω ξεκάθαρα, μετά το ’46 ήμασταν πρίγκιπες χωρίς δεκάρα στην τσέπη. Είχαμε βέβαια τις επαφές και τις γνωριμίες. Όμως όταν σε προσκαλούν σε δεξιώσεις, σε εκδηλώσεις και σε διάφορα άλλα, δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις δίχως να λειτουργήσεις ανταποδοτικά. Δύσκολα, λοιπόν, προχωράς σε τέτοιους κύκλους δίχως την αναγκαία οικονομική άνεση.

Είχατε επαφή με τον πρώην βασιλιά Κωνσταντίνο και την οικογένειά του λόγω αυτών των κύκλων; Πώς κρίνετε σήμερα, απολογιστικά, τη διαδρομή του;

Ήμασταν φίλοι με τον Κωνσταντίνο από πολύ νεαροί λόγω της ιστιοπλοΐας και ως μέλη του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδας. Τα Σάββατα με καλούσαν στο Τατόι, στο εξοχικό τους, καθώς η βασίλισσα Φρειδερίκη ήθελε να μάθουν τα παιδιά της παραδοσιακούς χορούςτσάμικο, καλαματιανό κ.λπ. και για να τα παροτρύνει θεωρούσε πως μαζί με φίλους τους θα έκαναν το μάθημα πιο ευχάριστα. Ήταν από κοντά ωραίοι και χαριτωμένοι άνθρωποι, ο Παύλος πραγματικός άρχοντας και η Φρειδερίκη χαμογελούσε και έβλεπες άστρα. Εκείνη δεν ήταν συμπαθής στον κόσμο γιατί είχε έντονη άποψη και ήθελε να κινεί τα νήματα. Αυτό ενδεχομένως το ’30 να «έπαιζε», το ’50 όμως όχι. Αργότερα πήγα και στο γάμο του Κωνσταντίνου με την Άννα – Μαρία το 1962, και στο γάμο της Σοφίας με το Χουάν Κάρλος το 1964. Θα έλεγα πως ο Κωνσταντίνος δεν είχε την ετοιμότητα και τη σωστή επιλογή ανθρώπων δίπλα του για να χειριστεί κρίσιμες περιστάσεις όταν βασίλεψε. Με τον τέως βασιλιά πάντως συνεχίσαμε τη φιλία μας και μεταγενέστερα, όποτε πήγαινα στο Λονδίνο τον έβλεπα και τρώγαμε μαζί. Πλέον είναι άρρωστος, δεν συναντιόμαστε, απλά του τηλεφωνώ στη γιορτή του.

Η πολιτική σας τοποθέτηση έχει επιρροές από εκείνη την εποχή και τα τότε βιώματα;

Ήμουν πάντα συντηρητικών πεποιθήσεων. Κι ας ήταν οι πρόγονοί μου το αντίθετο, οι Μαυρομιχαλέοι πειρατές και οι Χαιρέτηδες επαναστάτες. Και πιστεύω στο βασιλικό θεσμό, γιατί ο θεσμός του προέδρου στην χώρα μας έχει αποτύχει. Έχουμε δει ακατάλληλα πρόσωπα σε αυτή την ύψιστη θέση, απλά επειδή εξυπηρετούσαν σύστημα και καταστάσεις, χωρίς βέβαια να ξεχνώ πως υπήρξαν και αξιόλογες εξαιρέσεις, όπως ο Τσάτσος ή ο Στεφανόπουλος. Παρακολουθώ τη μοναρχία στην Αγγλία, όπου πηγαίνω για να δω την εδώ και 22 χρόνια σύντροφό μου, και έχω συμπεράνει ότι λειτουργεί. Στην Ελλάδα λένε «καλός άνθρωπος, έχει και λεφτά» δηλαδή αυτό είναι το κριτήριο καταξίωσης. Εκεί η βασίλισσα σε κάνει sir ή lady, δηλαδή έχεις έναν τίτλο ευγενείας, δεν κρίνεσαι από το πορτοφόλι σου. Όταν μέσα στο παλάτι κάποιος δεν φέρεται σωστά εξοστρακίζεται, όπως είχε συμβεί π.χ. με τον Εδουάρδο, άρα το μοντέλο πετυχαίνει κατά την άποψή μου. Στην χώρα μας η βασιλεία δεν πέρασε, γιατί δεν γεννήθηκε εδώ, ήταν κάτι ξενόφερτο. Τον Κωνσταντίνο όμως μετά από τόσες γενιές τον θεωρώ Έλληνα που την πονάει την Ελλάδα. Νιώθει γι' αυτή τη χώρα, όπως εσύ κι εγώ. Εάν συζητιέται ως ενδεχόμενο πως για να επανέλθει η βασιλεία θα πρέπει να συμβεί μια τεράστια καταστροφή ή απειλή, δεν θέλει ούτε να το ακούσει.

Πιστεύετε πως ο τίτλος του ευπατρίδη βρίσκει έδαφος και στη σημερινή κοινωνία;

Θεωρώ πως δεν υπάρχει ο ευπατρίδης με την παλιά έννοια, και αισθάνομαι ευτυχής όχι μόνο επειδή είμαι απόγονος τέτοιων προσωπικοτήτων, αλλά και επειδή έζησα για να το δω εμπράκτως. Ναι, 144 Μαυρομιχαλέοι πέθαναν στην Επανάσταση. Και η ίδια η μητέρα μου όμως ως εθελόντρια νοσοκόμα έτρεχε να περιθάλψει τραυματίες στο Β. Παγκόσμιο Πόλεμο και πήγαινε με τα πόδια στα Καλάβρυτα για να δει τον πατέρα μου κρατούμενο στο στρατόπεδο. Είναι και το οικογενειακό περιβάλλον και οι συνθήκες που σε διαμορφώνουν, πρέπει όμως και να τόχεις μέσα σου να θέλεις να προσφέρεις. Η το 'χεις ή δεν το 'χεις.

 

Το πορτραίτο του πατριάρχη της οικογένειας Χαιρέτη και τα μετάλια των βασιλέων, φιγουράρουν στο γραφείο του Σέτη Χαιρέτη

Ποια ήταν η κύρια επαγγελματική σας ενασχόληση; Θεωρείτε πως σας διαμόρφωσε σαν άνθρωπο; Ποιες ήταν οι κορυφαίες εμπειρίες που αποκομίσατε;

Δούλεψα στην οικογενειακή επιχείρηση μορφωτικών ειδών. Ο πατέρας μου με το θείο μου Αλκαίο Αγγελόπουλο ήταν αντιπρόσωποι της Disney σε Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία και Τουρκία. Ήμασταν υπεύθυνοι για τη διακίνηση τηλεοπτικών προγραμμάτων, βιβλίων, περιοδικών και εμπορικών προϊόντων με όλους τους διάσημους ήρωες. Εμείς δίναμε στην τηλεόραση και στο υπουργείο Παιδείας, δηλαδή και σε σχολεία και πανεπιστήμια, όλες τις ξένες παιδικές και εκπαιδευτικές ταινίες τις οποίες μεταγλωττίζαμε. Συν ότι ήμασταν agents πνευματικών δικαιωμάτων. Από εμάς πήρε ο γερο-Τερζόπουλος τα δικαιώματα έκδοσης των πιο επιτυχημένων του περιοδικών.

Το «Μίκι Μάους» που έβγαζε ήταν το δημοφιλέστερο στο είδος του στην Ελλάδα, παρά σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, αναλογικά με τον πληθυσμό. Ο πατέρας μου τον είχε πείσει να το κυκλοφορήσει. Και έβγαζε και άλλους Disney τίτλους. Είχαμε 40 ολόκληρα χρόνια τη συνεργασία με τη Disney, ώσπου το 2000 αποφάσισε να έρθει η ίδια η εταιρία με τη δική της επιχείρηση στην Ελλάδα. Μέχρι τότε όμως είχα ταξιδέψει πολύ και είχαν «ανοίξει τα μάτια μου». Πήγαινα 7-8 φορές το χρόνο για εκθέσεις βιβλίου, συνέδρια και συναντήσεις σε Αμερική, Γερμανία, Αγγλία.

Η πολυεθνική πλευρά αυτής της δουλειάς σας οδηγούσε αναμφίβολα σε συγκρίσεις με την αγορά στην Ελλάδα. Τι προέκυπτε λοιπόν;

Είχα συνεργάτες και φίλους από άλλες χώρες και έβλεπα τις ευκαιρίες που εκμεταλλεύονταν εκείνοι, κάτι που εδώ δεν μπορούσε να συμβεί. Με την ίδια προσπάθεια και μόχθο, αυτοί εξελίσσονταν σε πολυεκατομμυριούχους και εμείς ίσα που επιβιώναμε. Αυτό οφείλεται βέβαια στο μέγεθος της αγοράς. Εκείνοι πωλούσαν το copyright 300.000 δολάρια και έβγαζαν 10% ενώ εμείς πουλούσαμε 2.000 και κερδίζαμε 200 για παράδειγμα. Βέβαια εμείς ξέραμε καλά πως εάν δεν ζούσαμε στη μικρή και ασήμαντη για τους ξένους Ελλάδα, δεν θα ήμασταν καν αντιπρόσωποι.

Θα λέγατε πως είστε συναισθηματικός τύπος; Πόσο σας καθόρισε η προσωπική σας ζωή και πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε στην πορεία σας;

Δεν μπορώ χωρίς να υπάρχει έρωτας. Σίγουρα οι συμπεριφορές έχουν αλλάξει. Τότε υπήρχε το φλερτ. Τη σήκωνες, χορεύατε, της έλεγες δυο κουβέντες στο αυτί… Τώρα αυτό δεν υπάρχει. Το μόνο που ακόμα επιμένει -όπως έχω διαπιστώσει- είναι πως οι γυναίκες θέλουν μάλλον απόρριψη για να παθιαστούν με κάποιον. Όταν δείχνεις πως τις θέλεις πολύ, δεν σε θέλουν πολύ εκείνες. Μου αρέσει όμως και ο γάμος, αποζητώ τη συντροφικότητα. Ελάχιστες περιόδους της ζωής μου έμεινα μόνος. Παντρεύτηκα δυο φορές και είχα άλλες τέσσερις μεγάλες σχέσεις συμβίωσης. Έχω παιδιά από το δεύτερο γάμο μου, ο γιος μου ζει παντρεμένος στο Μόντρεαλ και η κόρη μου στην Κοπεγχάγη, επίσης παντρεμένη, μου έχει χαρίσει δυο εγγόνια.

Παραμένετε δραστήριος σε ώριμη ηλικία. Προφανώς δεν ανήκετε στην κατηγορία του κλασικού συνταξιούχου απόμαχου. Τι διαδέχθηκε το κεφάλαιο Disney;

Όπως φαίνεται είχα κληρονομήσει την αγάπη του πατέρα μου για την επικοινωνία και την ενημέρωση. Μου άρεσαν πάντα τα media.

Βίωσα άλλωστε μια θρυλική εποχή που ήταν φίλοι μας όλοι οι μεγαλοεκδότες- Κόκας, Λαμπράκης, Βλάχου. Ίδρυσα λοιπόν στην Πάτρα το Ράδιο Γάμμα αλλά δεν μπορούσα να ασκήσω διοίκηση από μακριά. Το πούλησα το ’94, υπάρχει ακόμα και είμαι μέτοχος, έστω κι αν ουδέποτε είχα απολαβές. Πιο πρόσφατα εργάστηκα για την Achaia Clauss στο πλευρό του Νίκου Καραπάνου. Τώρα, όντας αμετανόητα ανήσυχος, έφτιαξα μια επιχείρηση εισαγωγής γυαλιών για φιάλες και βάζα. Ποτέ δεν «καθόμουν στα αυγά μου», με τις όποιες επιτυχίες και αποτυχίες στην επιχειρηματική μου διαδρομή.

Με όσα προηγήθηκαν ενδεχομένως να απορεί κανείς γιατί ζείτε σήμερα στην Πάτρα.

Γύρισα στην Πάτρα επειδή βαρέθηκε την Αθήνα, με κούρασε. Γιατί εδώ ήταν το σπίτι των προπάππων μου για 150 χρόνια. Kαι πάντα ήθελα να έρχομαι στο Ρίον. That’s it.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις