Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μεταφέρουν τοξικά απόβλητα στο λιμάνι της Ελευσίνας;

Μεταφέρουν τοξικά απόβλητα στο λιμάνι τη...

Αυτό καταγγέλλουν οικολογικές οργανώσεις της περιοχής

Με πρόσχημα τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, το λιμάνι της Ελευσίνας έχει μετατραπεί τους τελευταίους μήνες σε πύλη εισόδου και εξόδου επικίνδυνων, τοξικών αποβλήτων. Περισσότεροι από 2.500 τόνοι τοξικά και επικίνδυνα απόβλητα διυλιστηρίων έχουν μεταφερθεί από την Τρίτη 5 Απριλίου στο κεντρικό λιμάνι της Ελευσίνας όπου φορτώνονται στο φορτηγό πλοίο ΤΟΤΟ ΒR με προορισμό τη Σουηδία.

Κάθε ημέρα, 30 νταλίκες, φορτωμένες με τα επικίνδυνα απόβλητα σε σακιά, τα μεταφέρουν από τις εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο της εταιρείας διαχείρισης αποβλήτων POLYECO στον κεντρικό λιμένα Ελευσίνας διαμέσου κατοικημένων περιοχών και συγκεκριμένα των οδών Ωκεανίδων και Κανελλοπούλου.

Όπως καταγγέλλουν μέλη οικολογικών οργανώσεων του Θριασίου αλλά και επιτροπές κατοίκων της Ελευσίνας, εργαζόμενοι του λιμένα - χωρίς τα στοιχειώδη μέσα προστασίας (ειδικό ρουχισμό, γυαλιά, μάσκες κ.α) - χειρίζονται τη φόρτωση των επικίνδυνων αποβλήτων υπό συνθήκες συνεχούς και εντονότατης δυσοσμίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες τα απόβλητα προέρχονται από το διυλιστήριο της ΠΕΤΡΟΛΑ (ΕΛΠΕ ΒΕΕ) αλλά και το Διυλιστήριο του Ασπροπύργου (ΕΛΠΕ ΒΕΕ) και είναι 5 κατηγοριών : α) λάσπες του πυθμένα δεξαμενών (ΕΚΑ 05 01 03*) β) λάσπες διαχωριστή ελαίου /νερού ( ΕΚΑ 13 05 02*) γ) απόβλητα που περιέχουν πετρέλαιο ( ΕΚΑ 16 07 08*) δ) λάσπες που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες από την βιολογική κατεργασία αποβλήτων βιομηχανικών υδάτων (ΕΚΑ 19 08 11*) και ε) κατεργασμένα απόβλητα για χρήση ως εναλλακτικού στερεού καυσίμου (ΑSF).

Από την πλευρά της, η επιτροπή κατοίκων της Ελευσίνας ζητά την άμεση παρέμβαση του Δήμου αλλά και της κυβέρνησης αφού όπως υποστηρίζουν, χωρίς στοιχειώδη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία «ο Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας (ΟΛΕ) έχει ανάψει το πράσινο φως για την μεταφορά στο λιμάνι της Ελευσίνας των αποβλήτων αυτών».

Στην ίδια καταγγελία οι τοπικοί φορείς τονίζουν πως «με την απόφασή του αυτή ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για την μετατροπή του Λιμανιού της Ελευσίνας σε λιμάνι - πύλη εισόδου και εξόδου κάθε λογής αποβλήτων. Ήδη το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ), έχοντας εξασφαλίσει την συναίνεση του ΟΛΕ, έχει χορηγήσει 2 άδειες στην POLYECO, στις 23/12/2010 και στις 21/3/2011, για τη μεταφορά στο Λιμάνι και φόρτωση για εξαγωγή 9.000 τόνων των επικίνδυνων αυτών αποβλήτων».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις