Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ζήσαμε στην Ελλάδα το πιο σκληρό lockdown; Tι λένε στο thebest Πατρινοί από μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις

Ζήσαμε στην Ελλάδα το πιο σκληρό lockdow...
Παπαδάκου Γωγώ
[email protected]

Πώς αντιμετωπίζουν οι άλλες χώρες την πανδημία στην καθημερινότητα

Μετακινήσεις χωρίς sms ή χαρτιά, διακριτική αστυνόμευση, η άλλη πλευρά του lockdown που στην Ελλάδα τους τελευταίους 12 μήνες δεν έχουμε σκεφτεί. Πατρινοί από μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις περιγράφουν στο thebest  τη δική τους "έγκλειστη" καθημερινότητα.

Τη στιγμή, μάλιστα που οι περιορισμοί και τα πισωγυρίσματα συνεχίζουν να αποτελούν ευρωπαϊκό φαινόμενο, με ελάχιστες αποκλίσεις ως προς το εύρος τους, υπάρχει ένα κοινό σημείο και μία ειδοποιός διαφορά σε σύγκριση με την Ελλάδα: Αφορά στην έννοια του lockdown, όπως αυτή αποτυπώνεται και επιβάλλεται στην καθημερινότητα των πολιτών.

Αυτό που εδώ έχει γίνει πια "κανονικότητα', διαταράσσοντας, όμως, συστηματικά τις κοινωνικές ισορροπίες, σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά κράτη δεν εφαρμόστηκε και δεν αποτέλεσε πρόβλημα ποτέ.  

Η διαφορά της δικής τους καθημερινότητας με την ελληνική πραγματικότητα: 

Αν ζούσαμε σε μία από τις παρακάτω χώρες δεν θα χρειαζόταν να κουβαλάμε πάνω μας κανένα αποδεικτικό που να δικαιολογεί τη μετακίνησή μας, δεν θα ήμασταν υποχρεωμένοι να στέλνουμε sms κάθε φορά που θα βγαίναμε από το σπίτι μας, ενώ, όπως προκύπτει από τις περιγραφές όσων μας μίλησαν δεν υπάρχει πουθενά η έννοια του χρηματικού προστίμου για κάποιον που βγήκε με την παρέα του βόλτα σε ένα πάρκο.

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Ελεύθερες οι μετακινήσεις, χωρίς sms εντός της χώρας

Η Μαρία Νικολαΐδη είναι  PhD researcher in cancer immunotherapy στο Imperial college του Λονδίνου. Η Αγγλία είναι από τις χώρες που έχουν «πρωταγωνιστήσει» τον τελευταίο χρόνο σε ο,τι αφορά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, τοσο για τις πολιτικές επιλογές του lockdown όσο και για τις μεταλλάξεις που εσχάτως μας προέκυψαν. 

«Δεν υπάρχει υποχρέωση να στέλνει κανείς μήνυμα όταν βγαίνει από το σπίτι ούτε υπάρχει ωράριο και απαγόρευση της κυκλοφορίας, όλοι κυκλοφορούν ελεύθεροι όλες τις ώρες, στα πάρκα όταν έχει καλό καιρό επικρατεί συνωστισμός αλλά θεωρητικά πρέπει να συνευρίσκονται μέχρι 6 άτομα του ιδίου κύκλου (δηλαδή συγγενείς η που μένουν στο ίδιο σπίτι), δεν έχει συμβεί να δω ποτέ αστυνομία να κάνει παρατήρηση για να τηρούν αποστάσεις η κάτι τέτοιο. 

Από τις 29 Μάρτιου επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός κατοικίας και εντος της χώρας σε διαφορετικές πόλεις, απλά μέχρι 30 Ιουνίου απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός Αγγλίας με επιβολή προστίμου 5 χιλιάδων λιρών. 

Τα καταστήματα λιανεμπορίου και εστίασης παραμένουν όλα κλειστά αλλά θα ανοίξουν όλα κανονικά στις 12 Απριλίου. Προς το παρόν είναι ανοιχτό σουπερμάρκετ φαρμακεία κ καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης καθώς και όλοι οι αθλητικοί εξωτερικοί χώροι».

 

Μαρία Νικολαϊδη

Μαρία Νικολαϊδη

Ντίσελντορφ, Γερμανία «Ανοιχτό λιανεμπόριο με περιορισμούς, χωρίς sms»

Στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστβαλία της Γερμανίας τα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας ήταν σε υψηλά επίπεδα, πιθανόν λόγω της συσσώρευσης μεταναστών στην ευρύτερη περιφέρεια.

Η Παναγιώτα Παπαδάκου, είναι ψυχολόγος και τα τελευταία 8 χρόνια ζει μόνιμα με την οικογένειά της στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

«Λόγω του πολιτικού συστήματος της Γερμανίας (16 ξεχωριστά κρατιδια) υπάρχει η ιδιαιτερότητα σε σχέση με την Ελλάδα της μη κεντρικής κυβερνητικής πολιτικής σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας. Ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση του εκάστοτε κρατίδιου ορίζει κάθε φορά τα μέτρα ακολουθώντας υπόψη κάποιες οδηγίες της κεντρικής κυβέρνησης. Βασικός παράγοντας κάθε φορά είναι ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους.

Στο κρατίδιο της Ρηνανιας - Βεστφαλιας (το πολυπλυθεστερο κρατίδιο της Γερμανίας) ισχύουν προς το παρόν τα εξής : 

Σε καμία φάση από την έναρξη της πανδημίας δεν υπήρχε ή συζητήθηκε σε κανένα κρατίδιο το μέτρο της αποστολής sms, ή οποιου άλλου αποδεικτικού στοιχείου για τη μετακίνηση εκτός σπιτιού. 

Σε δημόσιο χώρο, όπως τα πάρκα επιτρέπεται η συνάντηση ως και 5 ατόμων από 2 νοικοκυριά (εξαιρουμένων των παιδιών ως 14 ετών). Βέβαια πολύ δύσκολο να ελεγχθεί κάτι τέτοιο. Υπήρχαν περιπτώσεις όπου σε γνωστά και δημοφιλή σημεία όπου υπήρχε συσσώρευση κόσμου υπήρχε αστυνομική παρουσία και σε κάποιες περιπτώσεις απαγόρευση παραμονής εκεί, για την αποφυγή συνωστισμου.  

Σε λίγες μόνο περιπτώσεις (κάποιοι δήμοι, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν πολύ υψηλός) υπήρχε το μέτρο των περιορισμών των μετακινήσεων ή αρχικά η απόφαση, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις δεν πραγματοποιήθηκε. 

Σε όλη την χώρα υπάρχει απαγόρευση διανυκτέρευσης σε οποιοδήποτε κατάλυμα, εξαιρουμένων πολύ συγκεκριμενων περιπτώσεων που είναι αναγκαίο.  

 Τα καταστήματα λιανεμπορίου δεν είναι κλειστά, ενώ η εστίαση λειτουργεί μόνο για takeaway και delivery. Τα καταστήματα λιανεμπορίου είναι από 8 Μαρτίου ανοιχτά με ραντεβού και με περιορισμό στον αριθμό των πελατών ανάλογα τα τετραγωνικά». 

 

 

 

Παναγιώτα Παπαδάκου

Παναγιώτα Παπαδάκου

Νάπολη, Ιταλία: «Βόλτα στην πλατεία, χωρίς αστυνόμευση»

Η Ανδριάννα Ψωμιάδου μένει στη Νάπολη της Ιταλίας, της πρώτης ευρωπαϊκής χώρας που δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα από τον κορωνοϊό. 

«Δεν υπάρχει η εφαρμογή sms για να βγούμε από το σπίτι μας, υπάρχει μόνο η νυχτερινή απαγόρευση η οποία ξεκινάει στις 22.00. Τα πάρκα είναι κλειστά όμως συχνά μπορείς να δεις κόσμο στις πλατείες, ιδιαίτερα παιδιά νεαρής ηλικίας, όμως δεν έχω δει ποτέ αστυνόμευση. Από τις αρχές Μαρτίου που μπήκαμε σε κόκκινη ζώνη υπάρχει περιορισμός μετακινήσεων από τον ένα νομό στον άλλον. Τα εστιατόρια ήταν ανοιχτά από το καλοκαίρι μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου. Παρέμειναν κλειστά για 2 μήνες και μετά άνοιξαν. Τώρα είναι και πάλι κλειστά. Τα εμπορικά καταστήματα ήταν συνεχώς ανοιχτά. Μόνο τα εμπορικά κέντρα έκλειναν τα Σαββατοκύριακα. Τώρα με την κόκκινη ζώνη είναι όλα κλειστά».

 

Ανδριάννα Ψωμιάδου

Ανδριάννα Ψωμιάδου

Ντελφτ, Ολλανδία: «Στο σπίτι από τις 9 το βράδυ αλλιώς πρόστιμο 95 ευρώ».

Ο Σεραφείμ Μπαχράς ζει κι εργάζεται στο Delft της Ολλανδίας. 

«Δεν υπάρχει η λογική του sms, αλλά υπάρχει νυχτερινή απαγόρευση 21-4:30. Αυτές τις ώρες επιτρέπεται να βγεις μόνο για το κατοικίδιο ή για λόγους υγείας και το πρόστιμο είναι 95 ευρώ. Γενικά όπως και στις περισσότερες καταστάσεις, νιώθεις ασφάλεια βλέποντας αστυνομία γύρω σου και όχι το αντίθετο. Ωστόσο πολλές φορές σε πάρκα και πλατείες τα μέτρα δεν τηρούνται (αποστάσεις κτλ) Δεν έχω αντιληφθεί την αστυνομία να επεμβαίνει ωστόσο... Υπάρχει σύσταση για να μην υπάρχουν άσκοπες μετακινήσεις, ωστόσο πρακτικά δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός. Η εστίαση δεν έχει ανοίξει από τον Οκτώβριο ούτε μία μέρα, παρά μόνο take away. Τα εμπορικά είναι εδώ και λίγο καιρό ανοιχτά αλλά με click and collect. Κλείνεις ραντεβού online ή παραγγέλνεις online. Να πω επιπλέον ότι η Ολλανδία στα μέσα Μαρτίου διεξήγαγε βουλευτικές εκλογές με τα μέτρα σε ισχύ. Παρόλα τα μέτρα ωστόσο τα κρούσματα είναι σε ανοδική πορεία και δεν φαίνεται άμεση βελτίωση στον ορίζοντα.

Σεραφειμ Μπαχρας

Σεραφειμ Μπαχρας

Κέμπριτζ, Ηνωμένο Βασίλειο: «Stay local με take away»

Η Ανθή Κριλή, από το Κέμπριτζ του Ηνωμένου Βασιλείου, μας  μεταφέρει «Στην Αγγλία δεν υπάρχει η λογική του sms. Γενικα, οι άνθρωποι ειναι πάρα πολύ τυπικοί με τους νόμους και τους ακολουθούν κατά γράμμα (φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις, αλλά είναι ελάχιστες). Έως τη Δευτέρα η οδηγία-εντολή ηταν stay home. Δηλαδή έβγαινες απο το σπίτι μόνο για φαγητό, νοσοκομείο, φαρμακείο και γυμναστική. Πλέον η εντολή είναι stay local που σημαίνει πως μπορείς να βγεις από το σπίτι σου για οποιονδήποτε λόγο αλλά δεν μπορείς να μετακινηθείς εντός χώρας. Όσο η εντολή ήταν stay home, στις ελάχιστες περιπτώσεις που κάποιος παραβίαζε το όριο των ατόμων σε εξωτερικό χώρο η αστυνομία έκανε σύσταση με αποτέλεσμα η ομάδα που είχε συγκεντρωθεί να διαλυεται. Τα καταστήματα είναι κλειστά. Λειτούργούν μόνο τα take away.  12 Απρίλη δεν ξεκινάει το click and collect. Aνοίγουν τα κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, βιβλιοθηκες κλπ( non- essential retail)

Επίσης, επαναλειτουργούν κάποιες υπαίθριες λαϊκές. Εδώ η κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά. Τα κρούσματα πλέον έιναι περίπου 4.500 τη μέρα( σε σύγκριση με τον Ιανουάριο που ήταν 60.000 τη μέρα). Αυτό είναι αποτελέσμα τόσο του ότι τηρούνται τα μέτρα ευλαβικά, όσο και του γεγονότος πως η πλειοψηφία των ανθρώπων που είναι άνω των 45 έχουν κάνει τη πρώτη δόση του εμβολίου».

Ανθη Κριλλη

Ανθη Κριλλη

Βρυξέλλες, Bελγιο «Η αγορά παραμένει κλειστή, παροτι δεν στείλαμε ποτε sms για να βγούμε από το σπίτι»

Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή του Νικόλα Μάντζαρη από τις Βρυξέλλες.

«SMS δεν είχαμε ποτε στο Βέλγιο,  τα κομμωτήρια άνοιξαν 1 Μαρτίου, μετά από 4 μήνες, και ήδη ξαναέκλεισαν,  τα σύνορα ήταν κλειστά μέχρι 1 Μαρτίου,  και πολλά μαγαζιά λειτουργούν εδώ και μήνες αλλά με ραντεβού ή click-collect ή άλλους περιορισμούς.

Ανεξαρτήτως μέτρων εμείς ψωνίζουμε σχεδόν αποκλειστικά μέσω υπολογιστή. Η κυκλοφορία τη νύχτα απαγορευεται,  μουσεια, βιβλιοθηκες, εκκλησιες είναι ανοιχτά, καφέ, εστιατορια κλειστα, μόνο για take out ανοιχτα. Καθε 15 μερες συνεδριάζει κυβερνητική επιτροπή και αναπροσαρμοζει τα μετρα. Τα νέα ημερήσια κρούσματα από 1.600 στις αρχές Ιανουαρίου έχουν ανέβει στα 4.800 σήμερα. Βόλτες στα πάρκα επιτρέπονται, οικογενειακώς». 

Νικόλας Μάντζαρης

Νικόλας Μάντζαρης

(σ.σ. Οι Ανδριάννα Ψωμιάδου, Νικόλας Μάντζαρης, Ανθή Κριλή και Σεραφείμ Μπαχράς ειναι μέλη της ομάδας «Πατρινοί εκτός» που έχει δημιουργηθεί στο facebook η οποία αποτελείται από Πατρινούς που ζουν εκτός Πάτρας και λειτουργούν με αυτό το  φιλόδοξο project όχι μόνο  ως πρεσβευτές της πόλης στο εξωτερικό αλλά και ως ανταποκριτές της).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις