Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πόσα είναι τα πραγματικά θύματα του κορωνοϊού; - Τουλάχιστον 36.000 "ορφανοί" θάνατοι παγκοσμίως

Πόσα είναι τα πραγματικά θύματα του κορω...

Τι δείχνει μεγάλη έρευνα σε ποσοστά θνησιμότητας

Περίπου 90.000 άνθρωποι -για την ακρίβεια 89.800- περισσότεροι από τον μέσο όρο της περιόδου έχουν χάσει τη ζωή τους εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού όπως δείχνουν οι αναφορές σε στοιχεία θνησιμότητας 12 χωρών. Πρόκειται για περίπου 36.000 θανάτους περισσότερους από όσους έχουν καταγραφεί λόγω κορωνοϊού, στις 12 χώρες αυτές.

Από τις αρχές Μαρτίου, πολύ περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν σε αυτές τις χώρες από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Στα σύνολα περιλαμβάνονται θάνατοι από την Covid-19, καθώς και αυτοί που προέρχονται από άλλες αιτίες, συμεριλαμβάνοντας προφανώς ασθενείς άλλων παθήσεων που δεν είχαν πρόσβαση σε δομές υγείας, λόγω του υπερβολικού φόρτου στα νοσοκομεία, που προκάλεσε ο κορωνοϊός.

Πιο συγκεκριμένα, στις εξής περιοχές, είχαμε στο διάστημα της πανδημίας:

- Στην Ισπανία για το διάστημα 9 Μαρτίου έως 5 Απριλίου η θνησιμότητα ήταν 66% αυξημένη σε σχέση με το φυσιολογικό με 19.700 θανάτους περισσότερους από το συνηθισμένο για την εποχή, οι 12.401 εκ των οποίων από κορωνοϊό.

- Στη Γαλλία, για το ίδιο διάστημα, 9 Μαρτίου ως 5 Απριλίου, 32% αυξημένη θνησιμότητα, με 14.500 θανάτους περισσότερους, εκ των οποίων οι 8.059 οφείλονταν στον κορωνοϊό.

- Στη Μεγάλη Βρετανία (Αγγλία & Ουαλία) για το διάστημα 7 Μαρτίου έως 21 Απριλίου, παρατηρείται αύξηση 33%, με 16.700 θανάτους περισσότερους εκ των οποίων οι 10.335 εξαιτίας του κορωνοϊού.

- Στην Ολλάνδία, η αύξηση για το διάστημα 9 Μαρτίου έως 5 Απριλίου φτάνει στο 33%, με 4.000 θανάτους και τους 2.166 λόγω κορωνοϊού.

- Στην Ελβετία στο ίδιο διάστημα, η αυξημένη θνησιμότητα αγγίζει το 21% με 1.000 επιπλέον θανάτους, από τους οποίους οι 712 λόγω του ιού.

- Στη Σουηδία, για την περίοδο 9 Μαρτίου έως 12 Απρλίου η αύξηση στους θανάτους είναι στο 12%, με 1.100 περισσότερους. Όλοι αποδίδονται στον κορωνοϊό.

- Στο Βέλγιο, μεταξύ 9 Μαρτίου και 5 Απριλίου, καταγράφηκαν 25% περισσότεροι θάνατοι, δηλαδή 2.300 οι οποίοι όπως και στη Σουηδία, αποδίδονται στον κορωνοϊό στο σύνολό τους.

- Στη Νέα Υόρκη, η αύξηση αγγίζει το 300%, με 19.200 θανάτους, εκ των οποίων οι 15.411 οφείλονται στην covid-19.

- Στην Κωνσταντινούπολη, η αύξηση στα ποσοστά θνησιμότητας είναι 29% με 2.100 περισσότερους νεκρούς, από τους οποίους οι 1.006 αποδίδονται στον κορωνοϊό.

- Στο Εκουαδόρ, από 1η  Μαρτίου έως 15 Απριλίου, αύξηση 83%, με 7.600 περισσότερους θανάτους από το συνηθισμένο εκ των οποίων μόλις οι 503 αποδίδονται στον κορωνοϊό.

- Στη Τζακάρτα, για όλο τον Μάρτιο παρατηρείται αύξηση 57% στους θανάτους, με 1.600 περισσότερους από τα προηγούμενα χρόνια, εκ των οποίων επισήμως μόνο οι 84 λόγω της covid-19.

Προκύπτει από όλα τα παραπάνω πως, από την αυξημένη θνησιμότητα που εμφανίζεται σε πολλές χώρες κατά την περίοδο της πανδημίας, ένα ποσοστό μόνον οφείλεται απευθείας στον κορωνοϊό, καθώς όπως δείχνουν οι παραπάνω αριθμοί, από τους 89.800 επιπλέον θανάτους που έχουν καταγραφεί αυτή την περίοδο σε σχέση με τα φυσιολογικά επίπεδα θνησιμότητας της εποχής, οι 54.000 αφορούν θύματα της covid-19. Αυτό σημαίνει, πως έχασαν τη ζωή τους περίπου 35.800 άνθρωποι χωρίς να πάσχουν από τον κορωνοϊό.

Ασφαλώς, τα δεδομένα θνησιμότητας στη μέση μιας πανδημίας δεν είναι τέλεια. Οι διαφορές μεταξύ των επίσημων αριθμών και της συνολικής αύξησης των θανάτων πιθανότατα αντικατοπτρίζουν σε ένα βαθμό τον περιορισμένο αριθμό εργαστηριακών ελέγχων για τον ιό. Επισήμως, περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει παγκοσμίως από τον κορωνοϊό έως χθες, Σάββατο.

Ωστόσο, οι συνολικοί αριθμοί θανάτων προσφέρουν μια πιο πλήρη εικόνα της πανδημίας, λένε οι ειδικοί, ειδικά επειδή οι περισσότερες χώρες αναφέρουν μόνο εκείνους τους θανάτους από την Covid-19 που συμβαίνουν σε νοσοκομεία.

«Οποιοσδήποτε αριθμός αναφέρεται σε μια δεδομένη ημέρα είναι ξεκάθαρα υποτίμηση της πραγματικότητας», αναφέρει ο Tim Riffe, δημογράφος του «Max Planck Institute for Demographic Research» στη Γερμανία. «Σε πολλά μέρη η πανδημία διαρκεί για αρκετό καιρό, ώστε υπάρχει αρκετός χρόνος για να καταγραφούν οι θάνατοι, δίνοντάς μας μια πιο ακριβή εικόνα για την πραγματική θνησιμότητα».

Πληροφορίες & γραφήματα από New York Times 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις