Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μπάνιο σε... ούρα ξένων στην πισίνα; - Ο μύθος της καθαρής πισίνας από τη μυρωδιά χλωρίου

Μπάνιο σε... ούρα ξένων στην πισίνα; - Ο...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Μικρά παιδιά και ανεγκέφαλοι το κάνουν χωρίς δισταγμό και τύψεις

Τα τελευταία χρόνια έγινε γνωστό ότι οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα τεστ, για να μετρήσουν την ποσότητα ούρων που υπάρχουν σε μια πισίνα. Οπως αποδεικνύεται, η ούρηση στις πισίνες είναι κάτι το συνηθισμένο ενώ ακόμη και επαγγελματίες κολυμβητές έχουν παραδεχτεί ότι το έχουν κάνει κατά τη διάρκεια σκληρών προπονήσεων, θεωρώντας ότι το χλώριο «σκοτώνει» τα μικρόβια. Όχι μόνο δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά η χημική αντίδραση μεταξύ των ούρων και του χλωρίου δημιουργεί μια χημική ουσία που έχει συνδεθεί με το άσθμα και άλλα αναπνευστικά προβλήματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Το τριχλωριούχο άζωτο, επίσης γνωστό ως τριχλωραμίνη, παράγεται όταν η ουρία των ούρων αντιδρά με το χλώριο - το απολυμαντικό που χρησιμοποιείται ευρέως στο νερό της πισίνας. Το τριχλωριούχο άζωτο παράγεται κατά λάθος σε πολλές πισίνες πλέον.

Σε μια έρευνα διαπιστώθηκε ότι μια δημόσια πισίνα 829.000 λίτρων μπορεί να περιέχει μέχρι και 75 λίτρα ούρων στο νερό, τα οποία θα μπορούσαν να αντιδράσουν και να σχηματίσουν τριχλωριούχο άζωτο. Αν και αυτή η ποσότητα μπορεί να ακούγεται μικρή αναλογικά, οι χημικές ουσίες που παράγει γίνονται τοξικές μέσω της επαναλαμβανόμενης έκθεσης. Το συμπέρασμα είναι πως ακόμη και όταν το τριχλωριούχο άζωτο είναι σε χαμηλά επίπεδα, έχει επιζήμιες επιπτώσεις στην υγεία, καθώς λειτουργεί συσσωρευτικά.

Υπάρχει μια ειρωνεία στο γεγονός οτι οι λουόμενοι που προτιμούν πισίνες εκτιμούν παραδοσιακά πως η μυρωδιά σε χλώριο γύρω από μια πισίνα συνεπάγεται την καθαρότητά της, ενώ στην πραγματικότητα σύμφωνα με τους επιστήμονες, υποδεικνύει την παρουσία άφθονων ούρων.

Από την άλλη πλευρά ο περίφημος χρωματισμός του νερού της πισίνας, γύρω από κάποιον ο οποίος θα ουρήσει, είναι μάλλον ένας μύθος στις περισσότερες χώρες, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχουν αποτελεσματικές εναλλακτικές, ώστε να αντικατασταθεί το χλώριο, καθώς δεν έχει βρεθεί κάποια ουσία που να μπορεί να απολυμαίνει μια πισίνα, χωρίς να εκθέτει το προσωπικό σε επιβλαβή χημικά. 

Ωστόσο δεν θα πρέπει να μας ανησυχούν μόνο τα ούρα καθώς η βρωμιά- νεκρά κύτταρα, ιδρώτας και άλλα- πάνω στο σώμα των ανθρώπων μπορεί να καταναλώσει έως και το 30% του χλωρίου στο νερό από μόνη της. Κάτι που συνεπάγεται ακόμη περισσότερους μικροβιακούς παράγοντες μέσα στο νερό.

Το ντους πριν την είσοδο στην πισίνα, στις περισσότερες λουτρικές εγκαταστάσεις -αν και αναφέρεται σε ταμπέλες- δεν ακολουθείται από τους λουόμενους.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις