ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κάτοικοι της Εγλυκάδας Πατρών διαμαρτυρήθηκαν για κεραία κινητής τηλεφωνίας

Κάτοικοι της Εγλυκάδας Πατρών διαμαρτυρήθηκαν για κεραία κινητής τηλεφωνίας

Βρίσκεται κοντά σε σχολεία - Στην συγκέντρωση παρέστη και ο αντιδήμαρχος Παύλος Στάμος

Σε συγκέντρωση των κατοίκων της Εγλυκάδας Πατρών, στην οδό Ευριπίδου, που διαμαρτύρονται για την ύπαρξη κεραίας κινητής τηλεφωνίας και μάλιστα κοντά σε σχολεία, παραβρέθηκε και μίλησε την Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Παύλος Στάμος.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Στάμος, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή συμπαραστέκεται στον αγώνα των κατοίκων για την απομάκρυνση της κεραίας.

«Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να λειτουργεί αυτός ο σταθμός και θα αποστείλουμε άμεσα έγγραφο προς την αδειοδοτούσα αρχή ΕΕΤΤ για ανάκληση της άδειας. Άλλωστε, συστηματικά παρευρισκόμαστε, στηρίζουμε και παρεμβαίνουμε σε όλες τις κινητοποιήσεις κατοίκων για το θέμα των κεραιών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στάμος.

Στην κινητοποίηση παρόντες ήταν εκπρόσωποι του Ανατολικού Διαμερίσματος του Δήμου Πατρέων, εκπρόσωποι συλλόγων της περιοχής και πολλοί δημότες.

Στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων, για το θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας αναφέρονται τα εξής:

“Το νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση, τη λειτουργία, την εγκατάσταση και τον έλεγχο των κεραιών κινητής τηλεφωνίας τον έχει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), με βάση τη νομοθεσία που διαμόρφωσαν οι Κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων.

Από την στιγμή που η πολεοδομία μεταφέρθηκε από την Νομαρχία στους Δήμους, αποκτά την ευθύνη για την αδειοδότηση κατασκευής στην οποία θα τοποθετηθεί η κεραία. Με εγκύκλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με την ανάγκη ύπαρξης υπεύθυνης δήλωσης του ιδιοκτήτη για την κατασκευή και λειτουργία κεραίας κινητής τηλεφωνίας, διατυπώνεται ρητά πως η Πολεοδομία δεν έχει καμία δικαιοδοσία στο να απαιτεί τέτοιου είδους έγγραφα. Επί της ουσίας ο ρόλος των δημοτικών υπηρεσιών δεν έχει ελεγκτική δύναμη, παρά μόνο στο ζήτημα που αφορά τη στατικότητα του κτιρίου και είναι υποχρεωμένη να χορηγεί άδεια για την κατασκευή εγκατάστασης για την τοποθέτηση κεραίας, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.

Τα περιθώρια του Δήμου είναι πολύ περιορισμένα για τη διενέργεια ελέγχων. Είναι δικαιολογημένη η ανησυχία που υπάρχει στις λαϊκές οικογένειες σχετικά με τις επιδράσεις της Η/Μ ακτινοβολίας, ιδιαίτερα όπου κοντά σε κεραία λειτουργεί σχολείο, παιδικός σταθμός, νοσοκομείο κ.λπ., αφού οι επιπτώσεις μπορούν να είναι μεγαλύτερες

Η Δημοτική Αρχή συμμετέχει και στηρίζει τους αγώνες του λαού και των κατοίκων της πόλης, ενάντια στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

Το ζήτημα με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στις λαϊκές γειτονιές συνδέεται με τον αγώνα για ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο φορέα τηλεπικοινωνιών που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, θα παρέχει φθηνές υπηρεσίες, θα εξασφαλίσει σταθερή δουλειά με δικαιώματα στους εργαζόμενους και θα σχεδιάζει με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού”.

Σχόλια

Ειδήσεις