Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: "Δεν θέλουμε ο Δήμος να βάλει θηλιά στον λαιμό των πολιτών που αγωνίζονται να ζήσουν"

Πάτρα: "Δεν θέλουμε ο Δήμος να βάλε...

Σύσκεψη συγκάλεσε η Δημοτική Αρχή για την αντιμετώπιση των πλειστηριασμών & των οφειλών

Πλήθος εκπροσώπων φορέων της Πάτρας συμμετείχαν το μεσημέρι της Δευτέρας 30 Απριλίου 2018 στο Δημαρχείο, στη σύσκεψη που συγκάλεσε η Δημοτική Αρχή για την αντιμετώπιση του ζητήματος των πλειστηριασμών και για τις οφειλές στους Δήμους, που τίθενται υποχρεωτικά σε ισχύ από την 1η Μάη.

Στην εισηγητική του παρέμβαση ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους των φορέων είπε μεταξύ άλλων πως «στην Πάτρα, όπου ζουν καταγεγραμμένοι 34.000 άνεργοι, όπου οι εγγεγραμμένοι δικαιούχοι του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης είναι 15.000, όπου οι χιλιάδες συνταξιούχοι βλέπουν τη σύνταξη τους να μη φθάνει για να βγάλουν το μήνα και όπου οι επαγγελματίες είναι κατεστραμμένοι, μας ζητούν να πάρουμε αναγκαστικά μέτρα για όσους οφείλουν πάνω από 500 ευρώ στο Δήμο.

Την ίδια στιγμή όσοι χρωστούν εκατομμύρια δεν μπορεί να τους ακουμπήσει κανένας. Δηλαδή τα εισπρακτικά μέτρα που ζητούν να εφαρμοστούν είναι για τους φτωχούς. Εμείς θα πάμε στο Δημοτικό μας Συμβούλιο να πάρουμε αποφάσεις στην κατεύθυνση να μην υπάρξει κανένας πλειστηριασμός για τις λαϊκές οικογένειες, για τους οικονομικά αδύναμους.

Δεν θέλουμε ο Δήμος να βάλει θηλιά στον λαιμό των πολιτών που αγωνίζονται να ζήσουν.

Έχουμε ένα σοβαρό ζήτημα που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με τους υπάρχοντες νόμους; Αν μπορούσαμε δεν θα είμαστε εδώ σήμερα να το συζητάμε.

Το ζήτημα είναι πολιτικό. Στο Δημοτικό Συμβούλιο θα κωδικοποιήσουμε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Πρέπει να προστατέψουμε το λαϊκό βιος.

Το επόμενο διάστημα θα οργανώσουμε μια μεγάλη κινητοποίηση που θα θέτει όλα τα ζητήματα με θέμα τη δουλειά για όλους.

Θα πάρουμε πρωτοβουλίες και μέτρα και θα βάλουμε μπροστά κυρίαρχα ζητήματα ζωής.

Με τον αγώνα όλων μας θα τους αναγκάσουμε να πάρουν απόφαση για νομοθετική ρύθμιση με την οποία οι Δήμοι θα έχουν την δυνατότητα να κρίνουν και να διαγράφουν και να ρυθμίζουν, με τις αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων, τα χρέη προς αυτούς.

Στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Παναγιώτης Μελάς, είπε μεταξύ άλλων: «Με βάση το νόμο από την 1η Μάη καλούμαστε να λάβουμε μέτρα είσπραξης των οφειλών προς το Δήμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία 144.000 οφειλέτες οφείλουν στον Δήμο 120 εκ. ευρώ και από αυτούς οι 115 οφείλουν 50 εκ. ευρώ, ενώ 97.000 οφείλουν από 0,1 έως 300 ευρώ.

Απ' όταν αναλάβαμε ως Δημοτική Αρχή σε όσους οφείλουν μικρά ποσά δεν στείλαμε καμία δέσμευση στην Εφορία. Σε όσους χρωστούν από 50.000 ευρώ και άνω στείλαμε δεσμεύσεις.

Παράλληλα διαγράψαμε πρόστιμα και προσαυξήσεις και κάναμε δοσοποιήσεις. Και στα δικαστήρια έχουμε πάει για όσους οφείλουν πολύ μεγάλα ποσά στο Δήμο και αδιαφορούν. Όμως το ίδιο το σύστημα φροντίζει ώστε το μεγάλο κεφάλαιο να ικανοποιείται πρώτα όσον αφορά στις απαιτήσεις του και τελευταίοι οι Δήμοι. Τώρα μας ζητούν να στραφούμε κατά των χιλιάδων ανέργων, αλλά και των μικροεπαγγελματιών που δεν έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν τα βιβλία τους και να είναι άνεργοι.

Στην σύσκεψη, τις διαδικασίες της οποίας συντόνισε η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, παρόντες ήταν οι Αντιδήμαρχοι Διονύσης Πλέσσας, Δημήτρης Πελεκούδας, Χρήστος Κορδάςη επικεφαλής δημοτικής παράταξης, Βίβιαν Σαμούρη, και Διαμερισματικοί Σύμβουλοι. Ουσιαστικές παρεμβάσεις που καταγράφηκαν και θα ληφθούν υπ’ όψη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα έκαναν οι εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας, του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Πάτρας, του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας, του Επιμελητηρίου Αχαΐας, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας, της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Αχαΐας, της Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ Πάτρας, του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας, της Α ΕΛΜΕ Αχαΐας, της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Πάτρας, της ΣΚΕΑΝΑ, Συνταξιούχοι Ο.Α.Ε., του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πάτρας, του Πανελλήνιου Αγωνιστικού Συλλόγου Συνταξιούχων ΔΕΗ, των Πολυτέκνων Πάτρας, του Συλλόγου Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών, των Συνταξιούχων ΤΣΑ, των Ανέργων Ανασφάλιστων και Επισφαλώς Εργαζόμενων Πάτρας, των Μικροπωλητών Πάτρας και μέλη των πολιτών κατά των πλειστηριασμών.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ

Στο μεταξύ με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής έγινε το πρωί και σύσκεψη με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο Δήμο, για την κοινή αντιμετώπιση του ζητήματος των πλειστηριασμών και για τις οφειλές στους Δήμους που τίθενται υποχρεωτικά σε ισχύ από την 1η Μαΐου.

Στη σύσκεψη παρέστησαν ο Δήμαρχος Πατρέων,  Κώστας Πελετίδης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Παναγιώτης Μελάς, ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Διονύσης Πλέσσας και εκπρόσωποι των Σωματείων των εργαζομένων στον Δήμο.

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών σημείωσε ότι με την εφαρμογή των πλειστηριασμών για οφειλές στους Δήμους αφενός εκείνοι που θίγονται είναι οι χιλιάδες λαϊκές οικογένειες και μικροοφειλέτες που αδυνατούν να πληρώσουν ενώ για τους μεγαλοοφειλέτες υπάρχουν ρυθμίσεις που τους επιτρέπουν να διαφεύγουν, αφετέρου, είπε ο Αντιδήμαρχος, η κυβέρνηση μετατρέπει τους Δήμου σε εισπρακτικούς της μηχανισμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία όπως προαναφέρθηκε, 144.000 οφειλέτες οφείλουν στον Δήμο 120 εκ. ευρώ και από αυτούς οι 115 οφείλουν 50 εκ. ευρώ, ενώ 97.000 οφείλουν από 0,1 έως 300 ευρώ.

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη αναφερόμενη στο θέμα είπε μεταξύ άλλων: «…Το θέμα είναι πώς όλοι μαζί, Δήμος, εργαζόμενοι και το κίνημα, θα παρεμποδίσουμε οι Δήμοι να εκπλειστηριάζουν για 500 ευρώ…

Υπάρχει θέμα εφαρμογής του νόμου από τους εργαζόμενους του Δήμου. Αν δεν πάμε απέναντι σε αυτή την νέα κατάσταση με όρους εναντίωσης και απειθαρχίας το βιος των λαϊκών οικογενειών κινδυνεύει.

Υπάρχει πλήθος νόμων και διατάξεων που απαλλάσσουν την μεγάλη περιουσία ενώ «βγάζουν στο σφυρί» την περιουσία όσων οφείλουν μικρά ποσά και μάλιστα όσων τα μνημόνια τους έχουν καταστήσει οικονομικά αδύναμους.

Είναι ανάγκη να αρθεί το υποχρεωτικό των πλειστηριασμών. Αυτό θα το συζητήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα λάβουμε απόφαση που θέλουμε να στηριχθεί από όλους τους εργαζόμενους στο Δήμο, όπως έγινε και με την απόφαση για την αξιολόγηση του προσωπικού».

Από την πλευρά τους όλοι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τοποθετήθηκαν και συντάχθηκαν με την θέση της Δημοτικής Αρχής να δοθεί στους Δήμους με πράξη νομοθετικού περιεχομένου η δυνατότητα επιλογής διαγραφών και ρυθμίσεων και να μην γίνονται πλειστηριασμοί.

Κλείνοντας την σύσκεψη ο Δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης, τόνισε: «Απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους γιατί αυτοί είναι η δύναμη για τη λύση των προβλημάτων. Χωρίς τη συμβολή σας δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε όσα θέλουμε στο νέο αγώνα που ξεκινάμε. Τώρα πάνε να πάρουν και ότι απέμεινε από αυτούς που τους έφτασαν στη σημερινή κατάσταση και θέλουν να κάνουν το Δήμο εισπρακτικό μηχανισμό. Απέναντι σε αυτό σας καλούμε να σταθούμε όλοι μαζί δυναμικά».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις