Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Μ. Μπεκίρης: Αναποτελεσματική η κυβερνητική πολιτική για τη μείωση του κόστους παραγωγής

Μ. Μπεκίρης: Αναποτελεσματική η κυβερνητ...

Έθεσε το θέμα στη Βουλή

"Σε αδράνεια η κυβερνητική πολιτική για την μείωση του κόστους παραγωγής των γεωργικών προϊόντων και την ανταγωνιστικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων". αναφέρει μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Αχαΐας και πρώην Υφυπουργός Μιχάλης Μπεκίρης για την απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τροφίμων σε θέμα που έφερε στην Βουλή σχετικά με την μείωση του κόστους παραγωγής των γεωργικών προϊόντων.

"Εκτός των παραπάνω, η αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή διαπιστώνει το πρόβλημα και αναφέρεται στους σχεδιασμούς της Ε.Ε, ευελπιστώντας στην εξομάλυνση του συστήματος και εν τέλει στην μείωση του κόστους παραγωγής των γεωργικών προϊόντων. Αυτά αναφέρει στην απάντηση που έδωσε η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων."

Το κείμενο  της απάντησης έχει ως εξής:

"Η μείωση του κόστους παραγωγής των γεωργικών προϊόντων είναι σύνθετο θέμα και συναρτάται άμεσα με την ανταγωνιστικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Το κόστος παραγωγής οφείλεται τόσο στις εισροές λιπάσματα, φάρμακα, ζωοτροφές , νερό, εργασία, μηχανήματα, καύσιμα, κ.λπ.), όσο και στο κόστος εργασίας, ενοίκιο γης κ.λπ.. Ένα μεγάλο μέρος του υψηλού κόστους παραγωγής οφείλεται στο μικρό μέγεθος των ελληνικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, που αδυνατούν να εφαρμόσουν οικονομίες κλίμακας. Το επίσης μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς γεωργικών εφοδίων. εμποδίζει τον ισχυρό ανταγωνισμό στην αγορά μηχανημάτων, φαρμάκων, λιπασμάτων, ζωοτροφών και αναλωσίμων. Σε κάθε περίπτωση όμως, η κυβέρνηση απαντά στα προβλήματα, αυξάνοντας την επιστροφή Φ.Π. Α. στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, από το 7% στο 11 % (συνολικά 140 εκατομμύρια €).

Σημειώνεται επιπλέον ότι, η προβληματική και  σε βάρος των παραγωγών λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, αφορά σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό σε όλα τα Κράτη - Μέλη της  Ε.Ε., γι' αυτό και το όλο θέμα απασχολεί  το τελευταίο διάστημα, τόσο το Συμβούλιο Υπουργών όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε επίπεδο  Συμβουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε από τις 28/10/2009, σχετική  Ανακοίνωση, βάσει της οποίας προ  βλέπονται συγκεκριμένα μέτρα σε επίπεδο Κρατών - Μελών και Ε.Ε."







Ειδικότερα  η Επιτροπή προτείνει:

• Την προώθηση βιώσιμων εμπορικών σχέσεων, μεταξύ των

εμπλεκόμενων  φορέων στην εφοδιαστική αλυσίδα  τροφίμων, με στόχο τον εντοπισμό  αθέμιτων πρακτικών και την παρακολούθηση  των εξελίξεων σε ζητήματα ανταγωνισμού.

• Ένα μηχανισμό παρακολούθησης των τιμών των τροφίμων. με στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια.

• Την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των αγροτών, με ταυτόχρονη τήρηση των κανόνων ανταγωνισμού.

Μετά  από έντονες παρεμβάσεις της  ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο, για το ίδιο θέμα, η προηγούμενη ισπανική Προεδρία, συνέταξε Σχέδιο Συμπερασμάτων του Συμβουλίου, το οποίο και υιοθετήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών στις 29/03/2010. Στη βάση, τόσο της Ανακοίνωσης, όσο και των εν λόγω Συμπερασμάτων, αναμένονται οι συγκεκριμένες προτάσεις της Επιτροπής, ώστε το όλο θέμα να αντιμετωπιστεί και σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο. Όσον αφορά τις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις, (Α.Σ.Ο.) σημειώνεται ότι, στις προθέσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να δρομολογήσει την αναδιάρθρωση των Α.Σ.Ο, με στόχο την εξυγίανση, τον εκσυγχρονισμό και την ενδυνάμωση του ρόλου τους στην Περιφέρεια και γι' αυτό το λόγο θα προχωρήσει σε νομοθετική μεταρρύθμιση σε σύντομο χρόνο.»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις