Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Αμφιάρειο Ωρωπού: Η επέτειος και το αίτημα της επιστροφής των γλυπτών του, από τα ξένα μουσεία. Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και στο αρχαίο Θέατρο, στις 21 Αυγούστου

Αμφιάρειο Ωρωπού: Η επέτειος και το αίτη...

Του Θανάση Τοτόμη

Η συστηματική ανασκαφική έρευνα στον αρχαιολογικό χώρο και στο αρχαίο Θέατρο του Aµφιάρειου Ωρωπoύ, άρχισε εκατόν τριάντα δύο χρόνια πριν, στις 18 Ιουνίου του 1884, από την αρχαιολογική εταιρεία µε επικεφαλής τους Σπύρο Φιντικλή και Bασίλη Λεονάρδο. Στην έναρξη των εργασιών το 1884, είχε συνεργαστεί και ο Βίλχελμ Ντέρπφελντ.

Ο Β. Λεονάρδος συνέχισε το ανασκαφικό έργο από το 1885 έως το 1930, και δημοσίευσε τις κυριότερες επιγραφές του Aµφιάρειου, εργασία που συνέχισε από το 1952 ο Mάρκελλος Mιτσός.

Συνολική έκδοση των επιγραφών πραγματοποίησε ο Bασίλης Πετράκος, με το βιβλίο του ''Οι επιγραφές του Ωρωπού'', έκδοση 1997, σελίδες 763.

Τα πρόσωπα: Η συμβολή τους στην έρευνα, τεκμηρίωση και ανάδειξή του

Ο Σπύρος Φιντικλής

Ήταν καθηγητής φιλόλογος, με σπουδές στη Γερμανία.

Ο Bασίλης Λεονάρδος

Ήταν διδάκτορας του πανεπιστημίου της Ερλάγγης. Με σπουδές στην ιατρική και φιλολογία στη Βιέννη. Ήταν επικεφαλής του επιγραφικού μουσείου, έφορος αρχαιοτήτων και είχε εργαστεί στο αρχαιολογικό τμήμα του υπουργείου παιδείας.

Με την ανασκαφική του έρευνα για σαράντα έξι χρόνια, αποκάλυψε το ιερό και την κατοικίδια συνοικία του Aµφιάρειου Ωρωπού, κι έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα και  επιγραφές. Οι μελέτες του, θεωρούνται θησαυροί στις επιγραφικές γνώσεις.

Δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει συνολική δημοσίευση του έργου του, για το Aµφιάρειο. Πολλές επιγραφές του Ωρωπού εμφανίζονται από τον Dittenberger στη δική του συγκεντρωτική δημοσίευση-corpus, σύμφωνα με τις πηγές για πρώτη φορά, ενώ είχαν ανακαλυφθεί στην ανασκαφική έρευνα από το Β. Λεονάρδο.

Ο Mάρκελλος Mιτσός

Ήταν διευθυντής του επιγραφικού μουσείου από το 1938 μέχρι το 1966. Συνέχισε από το 1952 και μετά, τη δημοσίευση των επιγραφών του Aµφιάρειου.

Ο Βασίλης Πετράκος

Με σπουδές αρχαιολογίας σε Αθήνα, Λυών και Παρίσι. Είναι διδάκτορας του παν/μίου της Λυών, όπου πραγματοποίησε την επιστημονική εργασία με τίτλο "Το Corpus των επιγραφών του Ωρωπού", και γεν. γραμματέας της ακαδημίας και της αρχαιολογικής εταιρείας. Έχει εκδώσει μεταξύ άλλων τα βιβλία, "Το Αμφιάρειο του Ωρωπού", σελίδες 62, εκδόσεις "Έσπερος" 1992, και τα "Επιγραφικά του Ωρωπού", έκδοση 1980.

Βίλχελμ Ντέρπφελντ: Ο δημιουργός του πρώτου τοπογραφικού σχεδίου του Aµφιάρειου, το 1884

Ήταν αρχιτέκτονας, επικεφαλής του γερμανικού αρχαιολογικού ινστιτούτου στην Αθήνα το 1887, και ο δημιουργός του πρώτου τοπογραφικού σχεδίου του Aµφιάρειου, το 1884.

Γλυπτά και επιγραφές του Aµφιάρειου Ωρωπού, σε …ξένα μουσεία

Σημειώνεται ότι γλυπτά του Aµφιάρειου Ωρωπού βρίσκονται σε ξένα μουσεία, όπως ''Οι ίπποι από την παράσταση του αγωνίσματος της απόβασης'', στο μουσείο Pergamonmuseum του Βερολίνου.

Ακόμη, στο Λονδίνο βρίσκεται η επιγραφή με την αναγραφή ''συμβαίνει τινά των επί της τραπέζης του Αμφιαράου αργυρωμάτων αχρεία γεγονέναι…'', IG VII 303 κλπ.

Το πάγιο αίτημα της κοινωνίας των πολιτών, που προβάλλει διαρκώς αλλά και σήμερα, είναι η διεκδίκηση της επιστροφής των γλυπτών και των επιγραφών, στο φυσικό τους χώρο και στο αρχαιολογικό μουσείο Ωρωπού.

Είναι αναγκαία τώρα, η κατάλληλη επεξεργασία, η επιστημονική τεκμηρίωση, η καταλογογράφηση των γλυπτών και των επιγραφών, και η διατύπωση του σχετικού αιτήματος από τους συναρμόδιους φορείς, το δήμο Ωρωπού, το υπουργείο πολιτισμού κλπ., προς τα αντίστοιχα υπουργεία πολιτισμού και ξένα μουσεία Βερολίνου, Λονδίνου κ.α.

Το αρχαίο Θέατρο του Αμφιαρείου Ωρωπού, στο βιβλίο της πανεπιστημιακού Μαρίας Μικεδάκη

Το νέο βιβλίο της πανεπιστημιακού Μαρίας Μικεδάκη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ''Φίλντισι'', παρουσιάζει το σκηνικό διάκοσμο σειράς αρχαίων θεάτρων του ελλαδικού χώρου, με αναλυτική και εκτεταμένη αναφορά στα σκηνικά του αρχαίου Θεάτρου του Αμφιαρείου Ωρωπού.

Μελέτη ανάδειξης του Αμφιάρειου από το ΕΜΠ, με επιβλέπουσα την Τόνια Μοροπούλου

Ακόμη, μελέτη - διπλωματική εργασία ανάδειξης του Aµφιάρειου, με επιβλέπουσα την καθηγήτρια του ΕΜΠ. Τόνια Μοροπούλου, πραγματοποίησε η Μαριάνθη Γκαβαϊσέ, Σχολή Χημικών Μηχανικών, του ΕΜΠ, με τίτλο ''Διάγνωση της φθοράς σε μαρμάρινες επιφάνειες του αρχαιολογικού χώρου του Αμφιαρείου'', 2008. Περισσότερες πληροφορίες, στην ηλεκτρονική διεύθυνση

www.chemeng.ntua.gr/content/dep_cv/gr/63.pdf

Δωρεάν ξενάγηση στο αρχαίο Θέατρο και στον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιάρειου Ωρωπού

Τέλος, η MONUMENTA και το ''Διάζωμα'', σε συνεργασία με την εφορεία αρχαιοτήτων ανατολικής Αττικής, διοργανώνουν περιήγηση - ξενάγηση στο αρχαίο Θέατρο και στον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιάρειου Ωρωπού, την Κυριακή 21 Αυγούστου, στις 11 π.μ.

Η αρχαιολόγος Ειρήνη Γρατσία, θα παρουσιάσει την ιστορία του ιερού, μαντείου και θεραπευτηρίου του Αμφιαράου, τα έργα προστασίας και ανάδειξης του, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους οι πολίτες μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του.

Το ραντεβού είναι στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου του Aµφιάρειου Ωρωπού.

Η ξενάγηση είναι δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 6973 308 857

Περισσότερες πληροφορίες για το Aµφιάρειο Ωρωπού, στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις

1. http://tvxs.gr/news/ellada/amfiareio-oropoy-kai-aitima-diekdikisis-tis-epistrofis-ton-glypton-toy-apo-ta-ksena-moys

2. www.filodimos.gr/index.php/all-issues/-modid129-group1-/2011-05-02-21-47-06-sp-1328213496/53113-

3. http://viotikoskosmos.wikidot.com/totomi-amfiareio-oropou

4. www.scoop.it/t/boeotian-culture/p/4047751583/2015/07/16/a

5.www.anparatiritis.gr/index.php/ellada/politismos/vivlio/188-kykloforei-to-neo-vivlio-tis-panepistimiakoy-marias-mikelaki

6. www.archetai.gr/media/PDF/A/222.pdf
7. www.kolivas.de/archives/129953
8. Θουκυδίδη ιστορίες, βιβλίο Θ΄, http://users.sch.gr/xtsamis/IstorikaEthnika/Thoukididis.htm
9. Μουσείο Pergamonmuseum Βερολίνου, ''Οι ίπποι από την παράσταση του αγωνίσματος της απόβασης'', Relief from Oropos Antikensammlung Berlin. Weihrelief für einen Sieg im Wagenrennen bei den Spielen für den Heros Amphiaraos. Aus Oropos, Anfang des 4. Jh. v. Chr. Marmor. www.smb.museum/en/museums-and-institutions/pergamonmuseum/home.html

10.https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Relief_from_Oropos_Antikensammlung_Berlin.jpg

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις