Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εκδήλωση μνήμης για τους εκτελεσθέντες στους Λιγκιάδες

Εκδήλωση μνήμης για τους εκτελεσθέντες σ...

Κεντρικός ομιλητής ο δήμαρχος Περάματος Μιχ. Κασσής

Οι νεκροί των Λιγκιάδων και η καταστροφή του χωριού από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής τιμήθηκαν χθες σε μια λιτή εκδήλωση, που είχε ως κεντρικό μήνυμα ότι «η ιστορία δεν ξεχνιέται». Aξίζει να σημειωθεί ότι η πυρπόληση των σπιτιών και οι εκτελέσεις έγιναν 3 Οκτωβρίου 1943, ημέρα Κυριακή, όπως δηλαδή συνέπεσε εφέτος η επέτειος.

Ο Δήμαρχος Περάματος Μιχάλης Κασσής, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «η Γερμανία έχει υποχρέωση να καταβάλλει τις αποζημιώσεις».
Επίσης τόνισε ότι «στον καιρό της παγκοσμιοποίησης, οφείλουμε να αγωνιζόμαστε και να αντιδρούμε, ακολουθώντας το παράδειγμα της Εθνικής Αντίστασης του 1940-44».
Επίσης εξιστόρησε συνοπτικά τα γεγονότα της εποχής εκείνης, περιγράφοντας τις δραματικές στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι της περιοχής.
Χαιρετισμό, εκ μέρους του Γερμανού Πρεσβευτή στην Ελλάδα, απηύθυνε η επίτιμη πρόξενος της Γερμανίας στην Ήπειρο Κρίστι Λερ. Τόνισε ότι τέτοια τραγικά γεγονότα δεν πρέπει να επαναληφθούν ποτέ.
Στην εκδήλωση μνήμης, που περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων,  παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων,  οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Παντούλας και Θανάσης Οικονόμου, ο πρώην υφυπουργός Σταύρος Καλογιάννης, ο Νομάρχης Ιωαννίνων Αλέκος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Νίκος Γκόντας, ο υποψήφιος Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές κ.ά.


Δεσπόζουσα φυσιογνωμία στην εκδήλωση ήταν ο επιζών από το ολοκαύτωμα Παναγιώτης Μπαμπούσκας, που τότε ήταν 14 μηνών και τα γεγονότα τα γνωρίζει από τις εξιστορήσεις των μεγαλύτερων.
Μιλώντας στον «Πρωινλό Λόγο» ανέφερε ότι  «ο απολογισμός είναι φρικτός: 92 νεκροί, μεταξύ των οποίων 34 παιδιά ηλικίας 6 μηνών ως 11 ετών, 37 άτομα, κυρίως γυναίκες, 30 έως 64 ετών, και 11 ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών. Πλήρως κατεστραμμένα από τις φωτιές 43 σπίτια και 57 υποστατικά, στάβλοι και καλύβες. Επιζώντες εγώ, που ήμουν βρέφος και θήλαζα ανάμεσα στους εκτελεσμένους, μια νεαρή γυναίκα, που τα κορμιά των συγχωριανών της την κάλυψαν και δύο 24χρονοι άνδρες, που οι σφαίρες τούς τραυμάτισαν επιπόλαια…».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις