Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οι συγκρούσεις σε Σομαλία και Αφγανιστάν προμηνύουν νέο κύμα μεταναστών στην Ευρώπη

Οι συγκρούσεις σε Σομαλία και Αφγανιστάν...

Τι εκτιμά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Οι παρατεινόμενες συγκρούσεις στον κόσμο, όπως αυτές στη Σομαλία και το Αφγανιστάν, δημιουργούν ολοένα και περισσότερους "σχεδόν μόνιμους" πρόσφυγες μεταξύ των 43 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν ξεριζωθεί από τις εστίες τους, προειδοποίησε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (HCR), Αντόνιο Γκουτέρες.

Μιλώντας στην ετήσια συνέλευση της διοικούσας επιτροπής του Οργανισμού, ο Γκουτέρες ανέφερε ότι το 2009 ήταν η χειρότερη χρονιά, την τελευταία 20ετία, όσον αφορά τον αριθμό των προσφύγων που επέστρεψαν στις χώρες προέλευσής τους.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, το 2009 επέστρεψαν στα σπίτια τους μόλις 250.000 πρόσφυγες, δηλαδή το ένα τέταρτο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ο Γκουτέρες απέδωσε την κατάσταση αυτή στον "εξελισσόμενο και ανεπίλυτο χαρακτήρα" των συγκρούσεων που καθιστά πιο δύσκολη την ειρήνη και τη διατήρησή της.

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα ο Ύπατος Αρμοστής ανέφερε το Αφγανιστάν και τη Σομαλία. Το 2009 από τους 678.000 Σομαλούς πρόσφυγες επέστρεψαν στα σπίτια τους μόνο 61 άτομα ενώ το 2001 ήταν 51.000. Η κατάσταση στη χώρα είναι ιδιαίτερα δραματική αφού εντός των συνόρων οι εκτοπισμένοι φτάνουν το 1,5 εκατομμύριο. "Δεν νομίζω να υπήρξαν ποτέ πρόσφυγες που να έχουν στιγματιστεί και απορριφθεί τόσο συστηματικά", τόνισε ο Γκουτέρες.

Όσον αφορά το Αφγανιστάν, υπολογίζεται ότι 1,7 εκατομμύρια πρόσφυγες ζουν στο Πακιστάν, άλλο ένα εκατομμύριο στο Ιράν και πολλοί άλλοι σε 69 χώρες σε όλο τον κόσμο. Από το 2002 σχεδόν 5 εκατομμύρια επέστρεψαν εθελοντικά στην πατρίδα τους.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις