Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εμφανίστηκε ο αγνοούμενος ιρανός επιστήμονας στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πακιστάν

Εμφανίστηκε ο αγνοούμενος ιρανός επιστήμ...

Ζήτησε να επιστρέψει στο Ιράν

Ο αγνοούμενος ιρανός πυρηνικός επιστήμονας, ο οποίος, σύμφωνα με την Τεχεράνη, είχε απαχθεί πριν από ένα χρόνο από τη CIA στη Σαουδική Αραβία, κατέφυγε στην Αμερικανική πρεσβεία του Πακιστάν. Ο εκπρόσωπος από το γραφείο Εξωτερικών του Πακιστάν, Αμπντούλ Μπασίτ, δήλωσε στο BBC ότι ο Σαχράμ Αμίρι ζητούσε άμεσο επαναπατρισμό προς το Ιράν.

Τον Ιούνιο τα  βίντεο που υποτίθεται ότι ήταν του Αμιρί, περιείχαν αντιφατικές πληροφορίες σχετικά με τα ίχνη του και οι ΗΠΑ απέρριψαν τους ισχυρισμούς της Τεχεράνης ότι ήταν πίσω από την εξαφάνιση του Αμιρί.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης λένε ότι εργάστηκε ως ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, αλλά ορισμένα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι εργάστηκε για την οργάνωση προγράμματος ατομικής ενέργειας της χώρας και είχαν γνώση του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματός του.

Το ABC News ανέφερε τον Μάρτιο ότι αποστάτησε και βοηθούσε τη CIA, αποκαλύπτοντας πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Όμως, νωρίτερα αυτό το μήνα, η Τεχεράνη δήλωσε ότι είχε αποδείξεις ότι ήταν υπό κράτηση στις ΗΠΑ μετά από τρία βίντεο που υποτίθεται ότι ήταν του Αμίρι. Στο  πρώτο έλεγε ότι είχε πέσει θύμα απαγωγής, στο δεύτερο ότι ζούσε ελεύθερος στην Αριζόνα, και στο τρίτο ότι είχε δραπετεύσει από απαγωγείς του.

Η ξαφνική εμφάνιση του δημιουργεί μείζονος σημασίας αμηχανία για τις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διπλωματική αντιπαράθεση.
Σύμφωνα με τον Μπασίτ, ο επικεφαλής του τμήματος συμφερόντων του Ιράν, Δρ Μουσταφά Ρεχμάν, σχεδιάζει να επαναπατρίσει τον επιστήμονα πίσω στη χώρα του.
Όμως όσο οι αμερικανικές αρχές δεν μπορούν να εισέλθουν στις διπλωματικές εγκαταστάσεις του Ιράν, θα μπορούσαν να εμποδίσουν την έξοδο του Αμίρι.

Το τμήμα ενδιαφέροντος του Ιράν στεγάζεται στην πρεσβεία του Πακιστάν στην Ουάσιγκτον, αλλά διοικείται από Ιρανούς. Οι ΗΠΑ διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν λίγο μετά την Ισλαμική Επανάσταση το 1979.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις