Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κάλυψη των ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value

Κάλυψη των ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοι...

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που εισήχθη στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής

Κάλυψη των ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value κατά τουλάχιστον 70% εξασφαλίζει το νομοσχέδιο για την «εποπτεία ιδιωτικής ασφάλισης, σύσταση εγγυητικού κεφαλαίου ιδιωτικής ασφάλισης ζωής, οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας κ.ά. διατάξεις», όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης. Το σχετικό νομοσχέδιο εισήχθη στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαχινίδης υπεραμύνθηκε της διάταξης που προβλέπει την εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης από την Τράπεζα της Ελλάδος και την κατάργηση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, υπογραμμίζοντας ότι η ΤτΕ με την εμπειρία και το κύρος της είναι ο κατάλληλος φορέας για να διαδραματίσει αποτελεσματικά αυτό το ρόλο.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, το νομοσχέδιο απαντάει σε τέσσερα μεγάλη ερωτήματα που, όπως είπε, αφορούν την επιθυμητή αρχιτεκτονική στον χρηματοοικονομικού τομέα, τις πρόνοιες για τις εταιρείες που κλείνουν, την αντιμετώπιση ενός κρίσιμου προβλήματος που δημιουργήθηκε από το κλείσιμο της «Ασπίς Πρόνοια», καθώς πρώτη φορά δημιουργείται ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο, και την αναγκαιότητα οργάνωσης της εποπτείας με τη δημιουργία του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας.

Σε ό,τι αφορά τις πρόνοιες για τις εταιρείες που κλείνουν, όπως διευκρίνισε ο κ. Σαχινίδης, δημιουργείται το Εγγυητικό Κεφάλαιο ζωής, καλύπτεται το έλλειμμα που υπήρχε και έτσι προστατεύεται ο χώρος της ασφαλιστικής αγοράς ενώ για πρώτη φορά προβλέπεται εγκατάσταση επόπτη.

Από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Μάριος Σαλμάς επισήμανε ότι θα ήθελε το κόμμα του να σταθεί θετικά στο νομοσχέδιο, το εμποδίζει όμως το γεγονός ότι μόλις τα δύο κεφάλαια του νομοσχεδίου ασχολούνται με τον τίτλο του περί της εποπτείας της ιδιωτικής ασφάλισης ενώ τα άλλα δύο είναι «άσχετα» προς αυτό.

Επί της ουσίας του νομοσχεδίου, διαφώνησε με τη διάλυση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης. Επίσης ανέφερε ότι επί δεκαπέντε μήνες απαξιώνεται το χαρτοφυλάκιο της «Ασπίς Πρόνοια» και της Commercial Value ενώ η ρύθμιση δεν βοηθά τους ασφαλισμένους αφού δεν εγγυάται το κεφάλαιό τους παρά μόνο το Ταμείο Εγγυοδοσίας.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Α. Τζέκης εξέφρασε την αντίθεσή του στη διαχρονική πολιτική που ασκείται με την απαξίωση του δημόσιου τομέα στον κλάδο της Υγείας και τον τομέα της ασφάλισης και η ενίσχυση της ιδιωτικής παρέμβασης.

Από τον ΛΑΟΣ, ο Ηλ. Πολατίδης υποστήριξε ότι η μεταφορά της εποπτείας στην ΤτΕ είναι μεν λογική, γίνεται όμως χωρίς να ελεγχθούν τα αίτια τα οποία οδήγησαν στα σημερινά προβλήματα γεγονός - όπως εκτίμησε - που αποτελεί το κύριο πρόβλημα του νομοσχεδίου.

Τέλος, ο Δ. Παπαδημούλης από το ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το σχέδιο νόμου αυτό έρχεται σε μια εποχή κατά την οποία η γενική εικόνα που διαμορφώνεται είναι: αποδυνάμωση της κοινωνικής ασφάλισης, υπονόμευση του αναδιανεμητικού τους χαρακτήρα, ενίσχυση του κεφαλοποιητικού τους χαρακτήρα και σταδιακή απόσυρση από την ιδέα της τριμερούς χρηματοδότησης και ιδιωτικές δαπάνες υγείας πολύ υψηλές.

Ζήτησε μάλιστα αλλαγές στα σημεία που αφορούν τους ασφαλισμένους των δύο εταιρειών που έκλεισαν, χαρακτηρίζοντάς τα «προβληματικά».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις