Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Μαρία Κυριακοπούλου:«Συνεργασία για τη διασφάλιση των θαλασσίων μεταφορών»

Μαρία Κυριακοπούλου:«Συνεργασία για τη δ...

Η Βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Η Βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ Μαρία Κυριακοπούλου σε ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής στις 15/12/2011 για την «διερεύνηση των ατυχημάτων στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών» σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «είναι κοινό χρέος και ζήτημα μεγάλης σημασίας για τα ευρωπαϊκά κράτη, η συνεργασία για τη διασφάλιση των θαλασσίων μεταφορών, οι οποίες έχουν το δεύτερο υψηλότερο βαθμό κινδύνου μετά τις αεροπορικές μεταφορές, με υψηλό κόστος στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον.

Βασικές τομές στο νομοσχέδιο για την υλοποίηση του σκοπού της Οδηγίας είναι:

- Πρώτον, η σύσταση ειδικής Υπηρεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ανεξάρτητης από τους φορείς που ασχολούνται με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, τη λειτουργία των λιμένων και την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας, με προϊστάμενο μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ώστε να διασφαλίζεται στο ακέραιο η αμεροληψία των ερευνών.

- Δεύτερον, η μόνιμη συνεργασία με τις αντίστοιχες Αρχές των άλλων κρατών- μελών, με δυνατότητα χρησιμοποίησης  από κοινού εγκαταστάσεων, εξοπλισμού και εμπειρογνωμόνων,

- Τρίτον, η δημιουργία «ευρωπαϊκής πλατφόρμας ναυτικών ατυχημάτων», μιας κοινής δηλαδή ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και

- Τέταρτον, η υποχρέωση της «Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων και Συμβάντων» να αναρτά στο διαδίκτυο την έκθεση που συντάσσει, και μάλιστα σε προθεσμία δώδεκα μηνών από την ημερομηνία του ατυχήματος.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η Μαρία Κυριακοπούλου αναφέρθηκε στη διάταξη του άρθρου 28 (παρ. 8) για τη σύναψη συμβάσεων με διαπραγμάτευση που καλύπτει την επιτακτική ανάγκη της διαχείρισης του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης (σίτιση, στέγαση, υγιεινή και επιστροφή των λαθρομεταναστών στην πατρίδα τους).

«Η άμεση σύσταση και λειτουργία των Κέντρων είναι μεγίστης σημασίας και εφόσον εξασφαλίσουμε ότι θα τηρηθούν οι όροι της νομιμότητας και της διαφάνειας, δεν πιστεύω να έχει κανείς αντίρρηση να επισπεύσουμε τη διαδικασία.

Όσο δεν υπάρχει πρόβλεψη και κατάλληλη υποδομή για τον υγειονομικό έλεγχο των λαθρομεταναστών, τη μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες, και την οργανωμένη επιστροφή τους στην πατρίδα τους, οι επιπτώσεις είναι τεράστιες τόσο για τους Έλληνες πολίτες όσο και για τους λαθρομετανάστες.

Είναι φλέγον ζήτημα για ορισμένες πόλεις και περιοχές που βιώνουν έντονα το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.

Μια τέτοια πόλη είναι και η Πάτρα που το λιμάνι της αποτελεί πύλη προς τη Δυτική Ευρώπη, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται πολλές εκατοντάδες λαθρομετανάστες.

Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τόσο με τη συγκεκριμένη διάταξη, όσο και με τη γενικότερη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί, επιχειρεί να αντιμετωπίσει συντονισμένα –για πρώτη φορά θα λέγαμε- το μεγάλο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης» τόνισε η Μαρία Κυριακοπούλου.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις