ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Eurostat: Στο 12,2% ο ετήσιος πληθωρισμός - Ξεπέρασε το 5% το 10ετές ομόλογο της Ελλάδας

Κοινοποίηση
Tweet

Η ενέργεια ωθεί τα νούμερα των τιμών του Δείκτη Τιμών σε άνοδο

Στο 9,9% διαμορφώνεται ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, από 9,1% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat. Υπενθυμίζεται ότι στην αρχική της εκτίμηση η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή έθετε τον πήχη του πληθωρισμού στο 10% τον Σεπτέμβριο.

Την ίδια ώρα, δομικός πληθωρισμός της Ευρωζώνης, που δεν περιλαμβάνει ενέργεια και τρόφιμα, εμφάνισε ετήσιο άλμα 4,8% τον Σεπτέμβριο από 4,3% τον Αύγουστο.

Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο 1,2%, ενώ ο δομικός δείκτης αυξήθηκε 1%.

Συνολικά στην Ε.Ε. ο ετήσιος πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 10,9% από 10,1% τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν σε Γαλλία (6,2%), Μάλτα (7,4%) και Φινλανδία (8,4%), ενώ τα υψηλότερα σε Εσθονία (24,1%), Λιθουανία (22,5%) και Λετονία (22,0%).

Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε στο 12,1% από 11,2% τον Αύγουστο.

Άνοδος επιτοκίων
Και πάλι η ενέργεια ωθεί τα νούμερα των τιμών του Δείκτη Τιμών σε άνοδο. Ειδικότερα, η ενέργεια έχει το μεγαλύτερο ποσοστό συνεισφοράς στον ετήσιο πληθωρισμό (+4,19 ποσοστιαίες μονάδες) και ακολουθούν τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (+2,47), υπηρεσίες (+1,80) και τα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας (+1,47).

Αξίζει να σημειωθεί με αυτήν τη μέτρηση του πληθωρισμού στα χέρια θα γίνει η επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 27 Οκτωβρίου. Εκεί, αναμένεται να αποφασιστεί άλλη μία αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει πραγματοποιήσει δύο αυξήσεις των επιτοκίων της από την αρχή του έτους, με την πρώτη τον Ιούλιο να είναι κατά 50 μονάδες – αν και η τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει τη σύσφιξη της πολιτικής της με μια μικρή αύξηση 25 μονάδων - και τη δεύτερη τον Σεπτέμβριο κατά 75 μονάδες.

Τα ομόλογα
Στο μεταξύ ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς Bund ενισχύεται έξι μονάδες βάσης, στο 2,33% και η απόδοση του 10ετούς γαλλικού, με ίδια κίνηση, στο 2,91%. Τρεις μονάδες βάσης υψηλότερα του ελληνικού 10ετούς, στο 5,01%, ενώ στο 4,26% διατηρείται του 5ετούς. Έξι μονάδες βάσης ανοδικά του 10ετούς ισπανικού, στο 3,48% και δυόμισι του αντίστοιχου ιταλικού, στο 4,71%

news247.gr

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις