ΒΙΒΛΙΟ

/

Πάτρα: Μάης με 4 ελκυστικές βιβλιοπαρουσιάσεις: Ινδαρές, Κρομμύδας, Πετρουλάκης και Λογαράς

Κοινοποίηση
Tweet

Στις 5/5 στο Λιθογραφείον θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Πατρινού σκηνοθέτη Δ. Ινδαρέ, «Λενάκι: Δυο φωτιές και δυο κατάρες. Με αφορμή ένα δημοτικό τραγούδι του Μοριά»

Τέσσερις ξεχωριστές εκδηλώσεις παρουσίασης βιβλίων έχουν προγραμματιστεί για μέσα στο Μάιο στην Πάτρα που αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των βιβλιόφιλων και όχι μόνο. Πρόκειται για τις εκδηλώσεις για τον Δημήτρη Ινδαρέ, τον ηθοποιό και συγγραφέα Κώστα Κρομμύδα, τον Σπύρο Πετρουλάκη του "Σασμού" και τον συγγραφέα Κώστα Λογαρά.

Την Πέμπτη 5/5 στο χώρο του Λιθογραφείον στη Μαιζώνος και Τριών Ναυάρχων πρόκειται να παρουσιαστεί το βιβλίο που έχει κυκλοφορήσει εδώ και λίγους μήνες από τις εκδόσεις Εστία, του Πατρινής καταγωγής σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ με τίτλο «Λενάκι: Δυο φωτιές και δυο κατάρες. Με αφορμή ένα δημοτικό τραγούδι του Μοριά», το οποίο συνδυάζοντας την ιστορία, τη λαογραφία και το Γενεόγραμμα,  επιχειρεί ένα στοχαστικό ταξίδι με οδηγό την ακαταμάχητη ανάγκη εξερεύνησης των ριζών σε μια ορεινή κοινότητα της Πελοποννήσου και πιο συγκεκριμένα στο Λειβάρτζι της ορεινής επαρχίας Καλαβρύτων.

Ο Δημήτρης Ινδαρές, σκηνοθέτης βραβευμένων ταινιών όπως «Ο τσαλαπετεινός του Wyoming», το 1995 και «Γαμήλια νάρκη» το 2003, έγραψε ένα βιβλίο  το οποίο «πυροδότησε» η ανεύρεση ενός πάκου εγγράφων στο πατρικό του σπίτι στην Πάτρα που τον οδήγησε σε μια αναζήτηση ριζών βάθους επτά γενεών ενώ συνάμα φέρνει στην επιφάνεια μέσα από την ιστορία του έρωτας της Ελένης, κόρης του άρχοντα Κυρ-Χριστόδουλου, και του αλλόθρησκου Ελμάζ-αγά της Μοστενίτσας, και την άγνωστη ιστορία στους περισσότερους, ενός οπλαρχηγού της περιοχής την περίοδο της Επανάστασης του 1821, του Δημητράκη Ινταρέ, ξάδελφου της αρχοντοπούλας, ο οποίος κατέκαψε τον πύργο του αγά στη Μοστενίτσα. «Κλειδί» της όλης αναψηλάφησης και της συναρπαστικής αφήγησης του Δημήτρη Ινδαρέ, ο οποίος ήδη τις προσεχείς εβδομάδες να πραγματοποιήσει και τα κυρίως γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ για το ίδιο θέμα, είναι ένα δημοτικό τραγούδι του Λιμάζη, ευρέως διαδεδομένο ως και τον Πόντο.

Την εκδήλωση για το βιβλίο του Δημήτρη Ινδαρέ διοργανώνουν ο ίδιος και οι εκδόσεις Εστία (το βιβλίο αξίζει να σημειωθεί πως προλογίζει ο Παντελής Μπουκάλας) ενώ συμβολή στην βραδιά παρουσίασης θα έχουν οι εκδόσεις Το Δόντι του Ανδρέα Τσιλίρα και το βιβλιοπωλείο «Η Γωνιά του Βιβλίου» της οικογένειας Παπαχρίστου.

Στο χώρο της «Γωνιάς του Βιβλίου» στην Αγ. Νικολάου 32 πρόκειται να βρεθεί και να μιλήσει την Παρασκευή 13/5 ο συμπαθής ηθοποιός και συγγραφέας Κώστας Κρομμύδας. Αφορμή για την επίσκεψη του είναι το ολοκαίνουριο βιβλίο του με τίτλο «Δούρειος Ίππος» που θα κυκλοφορήσει μέσα στις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Το Αιγαίο είναι ένα καζάνι που βράζει, με Ελλάδα και Τουρκία να παίζουν το πιο ριψοκίνδυνο παιχνίδι εξουσίας ως τώρα. Η Ισιδώρα τρέχει στην κόψη του χρόνου να μεταφέρει μια σημαντική πληροφορία στα υπόγεια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τη ζωή της, αλλά και την ειρήνη στην περιοχή.

Θανατηφόρες παραπλανήσεις και επτασφράγιστα μυστικά σε μια ιστορία όπου η εμπιστοσύνη, η προδοσία, τα μυστικά και ο έρωτας ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί.

Η Ισιδώρα στο πρόσωπο και στον έρωτα ενός άνδρα αναζητά την αλήθεια, αγνοώντας πως κάθε προσπάθεια να αποφύγει το πεπρωμένο της την οδηγεί να το συναντήσει. Στο τέλος καταλαβαίνει ότι ο Δούρειος Ίππος κάθε ανθρώπου είναι όσα κρύβει στην καρδιά του.

Ο Κώστας Κρομμύδας, απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου, είναι από τους πιο γνωστούς και καλλιεργημένους ηθοποιούς μας. Συμμετείχε μάλιστα & στον τρίτο και τέταρτο κύκλο της σειράς The Durrells. Η συγγραφική του πορεία ξεκίνησε πριν 10 χρόνια με το πρώτο του βιβλίο, το «Μπαμπά, Mεγάλωσέ με», η αναθεωρημένη και επικαιροποιημένη έκδοση του οποίου κυκλοφόρησε ξανά το 2021 από τις εκδόσεις Διόπτρα. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι και το βιβλίο του που βγήκε πέρυσι από τις εκδόσεις Διόπτρα με τίτλο «Ακάκιε» όπου η ιστορία που αφηγήθηκε είχε να κάνει σε μεγάλο βαθμό και με την ιστορική βιομηχανία ζυμαρικών, την Μίσκο και τον ιδρυτή της, τον Λευτέρη Μαντζίκα.

Ακριβώς μία μέρα μετά, το Σάββατο 14/5 στις 19.30 στο Due Piani η «Γωνιά του Βιβλίου» θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για το νέο μυθιστόρημα του αγαπητού συγγραφέα Σπύρου Πετρουλάκη του δημοφιλέστατου «Σασμού», με τίτλο «Κατά Ιωάννη». Μετά τα μπεστ σέλερ βιβλία «Σασμός» που μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση σαρώνοντας στην τηλεθέαση και «Το Ναυάγιο», ο Σπύρος Πετρουλάκης επέστρεψε με το 9ο κατά σειρά μυθιστόρημα του, το οποίο βγήκε από τις εκδόσεις Μίνωας.

Η ιστορία διαδραματίζεται στα Χανιά της Κρήτης όπου ο συντηρητής έργων ονόματι Σταύρος Βεργάκης ανακαλύπτει μία αγιογραφία με απαράμιλλη τεχνική. Το νήμα της αφήγησης θα οδηγήσει τον ήρωα στα γεγονότα της ζωής ενός ζωγράφου στις αρχές του 20ου αιώνα. Ήδη το «Κατά Ιωάννη» είναι στα ευπώλητα βιβλία της περιόδου. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και ο Πατρινός ηθοποιός Δημήτρης Γεωργαλάς που παίζει και στο «Σασμό» και η δημοσιογράφος, διευθύντρια σύνταξης του thebest.gr Γιώτα Κοντογεωργοπούλου.

Αφήσαμε τελευταίο τον αγαπητό Πατρινό λογοτέχνη και φιλόλογο Κώστα Λογαρά και το νέο του μυθιστόρημα που έχει κάνει αίσθηση και έχει ήδη αγαπηθεί από το αναγνωστικό κοινό από τα τέλη Νοεμβρίου 2021 που κυκλοφόρησε, το «Όταν βγήκε απ' τη σκιά» (εκδόσεις Καστανιώτη).

Πρόκειται λοιπόν να γίνει η κεντρική εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου με τη διοργανωτική σφραγίδα της «Γωνιάς του Βιβλίου» και των εκδόσεων Καστανιώτη στις 18 Μαΐου 2022 στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου στην άνω πόλη όπου ο Κώστας Λογαράς θα συνομιλήσει για το νέο του συγγραφικό δημιούργημα με την δημοσιογράφο της εφημερίδας Πελοπόννησος, Κρίστυ Κουνινιώτη.

Στο νέο μυθιστόρημα του Κώστα Λογαρά, από τα βασικά πρόσωπα είναι ο αρχιτέκτων μηχανικός Ερρίκος Μαλτέζος, υπεύθυνος μιας ομάδας για τη διάνοιξη δρόμων στην ορεινή Μακεδονία, ο οποίος θα γνωρίσει τη Μαρυλλίδα στο απομακρυσμένο Αλτινό και θα γοητευτεί από τον ανεπιτήδευτο χαρακτήρα της. Ερωτευμένη κι εκείνη, θα τον ακολουθήσει στην πόλη Ληθώ της Πελοποννήσου, τον τόπο καταγωγής του.

Χαρακτηριστική μορφή της μεταπολιτευτικής περιόδου ο Μαλτέζος, θα αναπτύξει έντονη κοινωνική δραστηριότητα, θα ικανοποιήσει «συγγραφικές» φιλοδοξίες και θα εμπλακεί ενεργά στην πολιτική ζωή, υποστηρίζοντας, θεωρητικά τουλάχιστον, προοδευτικές πεποιθήσεις και ιδέες.

Η αφήγηση καταγράφει την ακόρεστη δίψα του για αναγνώριση και δόξα. Παράλληλα, παρακολουθεί τη δυσκολία της Μαρυλλίδας να προσαρμοστεί στο ασφυκτικό περιβάλλον του νότου∙και να κατανοήσει μια αντίληψη ζωής που είναι έξω από την αρχέγονη δική της. Ο Ερρίκος πετυχαίνει να διαβρώσει την αυθεντικότητα της Μαρυλλίδας και να της επιβάλει την εξουσία του Λόγου.

Στο μυθιστόρημα του Κώστα Λογαρά αντιπαρατίθενται δύο κόσμοι: η αλαζονεία της γνώσης και η γήινη οπτική μιας φυσικής οντότητας. Η Μαρυλλίδα θα παλέψει να βρει τον εαυτό της χάρη στην αμετάβλητη σχέση της με τη γη, τη φύση, το χώμα. Ο Ερρίκος όμως είναι αμφίβολο αν τελικά θα διασωθεί από τον δικό του άγονο κόσμο.

Ο Κώστας Λογαράς έχει γεννηθεί το 1950 στην Πάτρα. Το μυθιστόρημα του «Τα πουλιά με το μαύρο κολάρο» (2017) τιμήθηκε με το βραβείο The Athens Prize for Literature, ενώ ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Πεζογραφίας του περιοδικού Κλεψύδρα (βραχεία λίστα) και για το Βραβείο Public στην κατηγορία Ελληνικό Μυθιστόρημα (στα δέκα επικρατέστερα). Το μυθιστόρημα του «Ερημιά στο βλέμμα τους» (2008) εντάχθηκε στη βραχεία λίστα του Κρατικού Βραβείου Μυθιστορήματος.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture