ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η αδιανόητη «επιχείρηση» διασυρμού 14χρονης επειδή τόλμησε να καταγγείλει παρενόχληση- Η στοχευμένη διακίνηση φωτογραφίας

Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
espilkon1@gmail.com
Κοινοποίηση
Tweet

Κατήγγειλε 47χρονο προπονητή ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος

H υπόθεση με τον 47χρονο προπονητή της πυγμαχίας ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση 14χρονης μαθήτριάς του, είναι κάτι που θα κριθεί από τη δικαιοσύνη. Eίναι αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Όπως όλοι μας. Προς το παρόν το Συμβούλιο των Δικαστών αποφάσισε την προφυλάκισή του και οι δικαστές δεν επηρεάζονται ούτε από δημοσιεύματα ούτε από εκδηλώσεις συμπαράστασης υπέρ μιας αθωότητας που θα κριθεί στις δικαστικές αίθουσες, εκεί  δηλαδή που οφείλουν να κρίνονται αυτού του είδους οι υποθέσεις. 

Ταυτόχρονα με τα δικαστικά χρονικά ωστόσο, φαίνεται ότι εξελίσσεται μια απίστευτη επιχείρηση διασυρμού της 14χρονης αθλήτριας με προφανή σεξιστικά χαρακτηριστικά από την οποία δυστυχώς δεν εξαιρούνται ούτε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Κάπως έτσι το fb και το Instagram γέμισε με άθλια σχόλια εναντίον του ανήλικου κοριτσιού το οποίο καταγγέλλεται από τους «εισαγγελείς» του διαδικτύου ως ψεύτρα, από άθλια υπονοούμενα για το ήθος του και την... κοινωνικότητά του, από εξίσου απαράδεκτη διακίνηση στοχευμένης φωτογραφίας που φέρεται να έχει ληφθεί από το ίνσταγκράμ της χωρίς να γίνεται σαφές αν πρόκειται για την ίδια ή απλά για μια φωτογραφία αρχείου.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία η οποία φιλοξενείται και από ΜΜΕ με κάλυψη μόνο του κεφαλιού της μικρής (αν πρόκειται περί αυτής) και η οποία  είναι τραβηγμένη έξω από ένα δοκιμαστήριο ρούχων, βρίθει υπονοούμενων καθώς επικρατεί πλήρης ασάφεια σε σχέση με την εικόνα στην οποία εμφανίζεται ένας νεαρός να έχει αγκαλιά ένα κορίτσι.

Σε απλά ελληνικά, γίνεται εκτεταμένη χρήση της φωτογραφίας ενός ανήλικου κοριτσιού που φαίνεται να φωτογραφίζεται από τρίτον ενώ βγάζει σέλφι φωτογραφία με έναν νεαρό, έξω από ένα δοκιμαστήριο όπου μπορούσε να έχει πάει με τους φίλους της για να αλλάξουν, ή να δοκιμάσουν ρούχα όπως γίνεται με όλα τα παιδιά αυτής της ηλικίας, αυτού του παράλογου πλανήτη. Με έναν νεαρό ο οποίος μπορεί να είναι από αδελφός της, ξάδελφός της, φίλος και συμμαθητής της έως το αγόρι της. 

Σχολιάστηκε ωστόσο εμμέσως πλην σαφώς από μερίδα μέσων μαζικής ενημέρωσης και  ευθέως από μερίδα χρηστών των social media και η ...αυθάδεια από την πλευρά της συγκεκριμένης 14χρονης  να συνεχίζει να κάνει αναρτήσεις στο instagram και μετά την καταγγελία της αν και είχε δηλώσει σοκαρισμένη από την παρενόχληση που καταγγέλλει ότι δέχθηκε.

Το μήνυμα; Ένα παιδί 14 ετών που κάνει καταγγελία, δεν μπορεί ή δεν πρέπει να βγαίνει έξω μετά την καταγγελία, δεν μπορεί  ή δεν πρέπει να βγάζει σέλφι, δεν μπορεί ή δεν πρέπει να έχει φίλο. Δεν μπορεί ή δεν πρέπει αυτός να το παίρνει αγκαλιά. Δεν μπορεί ή δεν πρέπει να γελάει. Δεν μπορεί ή δεν πρέπει να ανεβάζει φωτογραφίες στο Instagram. Δεν μπορεί ή δεν πρέπει να συνεχίσει τη ζωή του, επειδή κατήγγειλε κάποιον για σεξουαλική παρενόχληση. 

Το λες και Μεσαίωνα, αλλά είναι εδώ, δίπλα μας και μας κρυφοκοιτάζει.

Η  συγκεκριμένη φωτογραφία εστάλη και στο messenger του thebest.gr. μέσω ενός συνδέσμου ανάρτησης άλλου μέσου ενημέρωσης και με την παράκληση να δημοσιευτεί η είδηση ότι η μικρή κατέβασε το Instagram της. Το thebest.gr αρνήθηκε να τη δημοσιεύσει.

Όταν βρισκόμαστε στο 2022 και μιλάμε για ένα παιδί 14 ετών το οποίο τόλμησε να καταγγείλει σεξουαλική παρενόχληση, οφείλουμε αν μη τι άλλο σεβασμό στο παιδί. Ιδίως όταν ένα Δικαστικό Συμβούλιο αποφασίζει προφυλάκιση για τον κατηγορούμενο.

Οφείλουμε σεβασμό στον εαυτό μας. Στην κοινωνία. Στη δικαιοσύνη. Οφείλουμε σεβασμό στις γυναίκες. Οφείλουμε να βάλουμε τσιρότο στους σεξιστές. Και αυτό δεν το οφείλουμε μόνο εμείς. Το οφείλει και ο Εισαγγελέας.

Δυστυχώς το προφανές της προστασίας μιας γυναίκας, ενός ανηλίκου, ενός παιδιού, όταν αυτό τολμάει να προβαίνει σε μια καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση, δεν είναι κάτι που εξυπακούεται ούτε στις μέρες μας με όσα τρελά και αδιανόητα έχουμε ζήσει και δεν μας έχουν διδάξει.

Οι γυναίκες είναι έρμαια του κάθε ανόητου σεξιστή που κρατάει πληκτρολόγιο. Καταδικάζονται από την κοινωνία πριν από τις δίκες. Διασύρονται από ομάδες υποστηρικτών και «εισαγγελέων» πριν μιλήσουν οι εισαγγελείς.

Κάνουμε ό,τι μπορούμε ως κοινωνία για να ξανακλείσουμε τα στόματα που τόλμησαν να ανοίξουν.

Η δικαιοσύνη μπορεί να περιμένει. Τώρα ξεσαλώνουν οι δικαστές των 14χρονων. Αυτοί που θα κάνουν τα άλλα 14χρονα να σιωπήσουν. Λένε δεν λένε την αλήθεια.

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις