ΣΙΝΕΜΑ

/

Σόκαρε όσο και εντυπωσίασε το Γαλλικό φιλμ "Θέλημα Θεού" που πρόβαλλε η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας

Κοινοποίηση
Tweet

Γέμισε από σινεφίλ η αίθουσα 5 και στις 3 προβολές που έγιναν

Η λίγο μεγαλύτερη διάρκεια (γύρω στα 135 λεπτά) αλλά και το πολύ ενδιαφέρον θέμα της ταινίας «Θέλημα Θεού» του Φρανσουά Οζόν προξένησαν ουρές από σινεφίλ το βράδυ της Δευτέρας 18 Νοεμβρίου 2019 στα Odeon Veso Mare. Η μεσαία προβολή ολοκληρώθηκε γύρω στις 22.40 και βγαίνοντας οι θεατές αντίκρισαν τους ανυπόμονους θεατές της βραδινής προβολής που είχαν κατακλύσει το φουαγιέ του πολυσινεμά.

Η συγκεκριμένη ταινία δεν είχε παιχθεί στην Πάτρα ούτε την άνοιξη που είχε κυκλοφορήσει στην Αθήνα ούτε και το καλοκαίρι και σοφά η πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας, Ελένη Δάσιου την ενέταξε στο πρόγραμμα της. Μία ταινία ίσως η καλύτερη του Οζόν τα τελευταία χρόνια (η Λέσχη έχει προβάλλει κι άλλες ταινίες του τα προηγούμενα χρόνια όπως το «Νέα και Όμορφη» ή το «Frantz») που θίγει με λεπτότητα, διακριτικότητα αλλά και την απαραίτητη αλήθεια ένα πολύ ακανθώδες θέμα όπως είναι αυτό του πραγματικού σκανδάλου που ήρθε στην επιφάνεια και ταρακούνησε την Καθολική εκκλησία στην Γαλλία, ενός ιερέα που τη δεκαετία του ’80 και έως τις αρχές του ΄90 εκμεταλλεύτηκε και κακοποίησε σεξουαλικά μικρά αγόρια κυρίως στην κατασκήνωση των Καθολικών προσκόπων αλλά και σε άλλες στιγμές στο γραφείο του ή στο Πρεσβυτέριο.

Το συγκλονιστικό με την υπόθεση του παιδεραστή ιερέα Μπερνάρ Πρεινά που πήρε δημοσιότητα μετά από τις μηνύσεις που κατέθεσαν παιδιά που είχαν κακοποιηθεί και μεγάλοι πια στα 30 και 40 χρόνια τους, είχαν το θάρρος να ζητήσουν δημοσίως την τιμωρία αυτού του άνδρα, είναι πως η υπόθεση αυτή δεν έχει ακόμα εκδικαστεί και ο Πρεινά έως τουλάχιστον τα χρόνια 2015, 2016 που βλέπουμε στην ταινία, συνέχιζε να είναι σε κάποια ενορία, να κηρύττει και να έχει κοντά του μικρά παιδιά.

Ο Οζόν ουσιαστικά απλώνει σεναριακά το φιλμ γύρω από 3 βασικούς ήρωες, τους οποίους και μας παρουσιάζει ουσιαστικά κατά σειρά. Πρώτα έχει στο επίκεντρο τον Αλεξάντρ (Μελβίλ Πουπό) και κατόπιν τον Φρανσουά (Ντενίς Μενοσέτ) και τον  Εμανουέλ (Swann Arlaud) ο οποίος είναι και επιληπτικός (την μητέρα του υποδύεται η Ζοσιάν Μπαλασκό). Συγκλονιστική η σκηνή προς το τέλος όπου ο ένας έφηβος γιος του Αλεξάντρ ρωτά τον πατέρα του «πιστεύεις ακόμα στο Θεό».

Σίγουρα η διάρκεια θα μπορούσε να είναι λίγο μικρότερη, ωστόσο η τελική εντύπωση από αυτήν την καθηλωτική κινηματογραφική δημιουργία ήταν η καλύτερη και πολλοί σινεφίλ συζητούσαν για την ταινία βγαίνοντας από την αίθουσα δημιουργώντας μία ωραία ατμόσφαιρα.

Η Λέσχη για τις 25/11 φέρνει τη νέα ταινία του Βέρνερ Χέρτζογκ «Οικογενειακή Ευτυχία ΑΕ».        

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture