ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πανευρωπαϊκή διάκριση για απόφοιτο του Πανεπιστημίου της Πάτρας

Κοινοποίηση
Tweet

Στη λίστα των νέων και πολλά υποσχόμενων επιστημόνων της Ευρώπης

Τρεις Έλληνες ερευνητές που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της καριέρας τους, περιλαμβάνονται στη νέα «φουρνιά» των 408 νέων και πολλά υποσχόμενων επιστημόνων, επέλεξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) για να χρηματοδοτήσει με συνολικά 621 εκατομμύρια ευρώ. Ανάμεσά τους και η Πατρινή επίκουρη καθηγήτρια Δάφνη Πεφάνη που θα ασχοληθεί με τους μηχανισμούς απόκρισης και επιδιόρθωσης βλαβών του DNA, Η κυρία Πεφάνη είναι επίκουρη καθηγήτρια στo εργαστήριο Βιολογίας της Ιατρικής σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ στο ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Οι δύο Έλληνες πραγματοποιούν την έρευνα τους στην Ελλάδα και ο τρίτος στο εξωτερικό. Πρόκειται για τους:

- Γιάννη Σπυρόπουλο, ερευνητή του τομέα Οθωμανικής Ιστορίας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη, το ερευνητικό πρόγραμμα του οποίου (JANET) θα εστιάσει στη μελέτη των Γενίτσαρων στα οθωμανικά λιμάνια και στα μουσουλμανικά χρηματοοικονομικά και πολιτικά δίκτυα κατά την πρώιμη σύγχρονη εποχή στη Μεσόγειο.

- Δάφνη Πεφάνη, επίκουρη καθηγήτρια στο εργαστήριο βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεργαζόμενη ερευνήτρια στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), το ερευνητικό πρόγραμμα της οποίας (NUCDDR) θα ασχοληθεί με τους μηχανισμούς απόκρισης και επιδιόρθωσης βλαβών του DNA.

- Αντώνη Παπαβασιλείου του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβέν στο Βέλγιο, η έρευνα του οποίου (ICEBERG) θα αφορά τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Η επιχορήγηση «εκκίνησης» (starting grant) χορηγείται σε ερευνητές από οποιαδήποτε εθνικότητα με εμπειρία δύο έως επτά ετών μετά την απόκτηση του διδακτορικού τους, και μπορεί να φθάσει έως το ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ ανά ερευνητή για διάστημα έως πέντε ετών. Οι ερευνητές που θέλουν να συμμετάσχουν στον επόμενο «γύρο» του 2020, πρέπει να κάνουν αίτηση στο ERC έως τις 16 Οκτωβρίου 2019.

Οι 408 ερευνητές που επιλέχθηκαν φέτος, προέρχονται από 51 χώρες και θα διεξάγουν την έρευνα τους σε 24 χώρες της Ευρώπης, οι περισσότεροι στη Γερμανία (73), στη Βρετανία (64) και στην Ολλανδία (53). Οι επιχορηγήσεις εκκίνησης βοηθούν τους νέους επιστήμονες να δημιουργήσουν τις δικές τους ερευνητικές ομάδες από διδακτορικούς και μεταδιδακτορικούς ερευνητές, προκειμένου να υλοποιήσουν το σχέδιο τους.

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις