SPOTLIGHT

/

Ο Νίκος Τζανάκος για τον στραβό δρόμο που αφιερώθηκε στον Σταμάτη Βούλγαρη

Σταθόπουλος Τάσσος
legtas70@hotmail.com
Κοινοποίηση
Tweet

Η απρέπεια των αφεντικών της πόλης

 

Κύριε Σταθόπουλε, ο Βούλγαρης σχεδίασε και την κάτω και την άνω πόλη, εξάλλου από την άνω άρχισε. Το σχέδιο αυτό παρουσίασα στη Διακίδειο πριν ένα μήνα.  Κατά την άποψή μου το σπουδαιότερο τεκμήριο - χάρτης - σχέδιο της πόλης. Είναι του 1829-1830.  Μαζί με τις σχετικές επιστολές του 1828 1829 1830 1831 1832 και τη μετέπειτα νομολογία. Εως το 1890.  Ευτυχώς το σχέδιο του Βούλγαρη υλοποιήθηκε εστω και μερικώς, διαφορετικά ο πλατύτερος δρόμος στην άνω πόλη θα ήταν οσο οι στοές της Γερμανού. Για την υλοποίηση του σχεδίου του Βούλγαρη γκρεμίστηκαν εκατοντάδες σπίτια. Στους ιδιοκτήτες τους δόθηκαν οικόπεδα στην κάτω νέα πόλη. Ο δρόμος Σταμάτη Βούλγαρη δεν βρίσκεται μέσα στο σχέδιό του αφού αμέσως μετά τη δολοφονία του Καποδίστριας οι τοπικοί κοτζαμπάσηδες (οι οικογένειες των  οποίων εξουσίασαν την πόλη για 100 χρόνια εξαφάνισαν οτιδήποτε είχε σχέση με τον μισητό εχθρό τους τον κυβερνήτη. Ασπιώτης Μελάς Μαυρομάτης Ράικοφ Σάμπουργκ Κερούλλι Κόλμπε Λιβιτζάνι Βέρντε Βούλγαρης κλπ έστησαν την πόλη στα πόδια της το 1828-1831. Τα αφεντικά της πόλης εξαφάνισαν σχεδόν κάθε τεκμήριο που τους αφορούσε. Για τους ίδιους έπρεπε να γράψει η ιστορία αγιογραφίες οπότε η αλήθεια έπρεπε να καταχωνιαστεί. Μετά το πέρας των 100 χρόνων και αφού οι γνωστές φατρίες που ηγεμόνεψαν στη πόλη στην πλειοψηφία τους την εγκατέλειψαν, δόθηκε από το Δήμο το όνομα του Καποδίστρια και του Βούλγαρη έξω από το σχέδιό τους. Δυστυχώς έτσι έχει γραφεί η μάλλον αποκρυβεί η τοπική ιστορία.
Νίκος Τζανάκος

Το πρόσφατο σχόλιο για την οδό Σταματίου Βουλγάρεως, δεν έμεινε ασχολίαστο.

Ο στραβός δρόμος που αφιερώθηκε στον άνθρωπο που εμπνεύστηκε τους ίσιους δρόμους της Πάτρας

Ο Νίκος Τζανάκος, συγγραφέας και ερευνητής, πέραν όλων των άλλων, ερμήνευσε τη συγκεκριμένη αστοχία που πριγράφει το πιο πάνω σχόλιο.

Σε επιστολή του προς το thebest.gr αναφέρει:

"Ο Σταμάτης Βούλγαρης σχεδίασε και την κάτω και την άνω πόλη, εξάλλου από την άνω άρχισε. Το σχέδιο αυτό παρουσίασα στη Διακίδειο πριν ένα μήνα.  Κατά την άποψή μου το σπουδαιότερο τεκμήριο - χάρτης - σχέδιο της πόλης. Είναι του 1829-1830.  Μαζί με τις σχετικές επιστολές του 1828 1829 1830 1831 1832 και τη μετέπειτα νομολογία. Εως το 1890.  Ευτυχώς το σχέδιο του Βούλγαρη υλοποιήθηκε εστω και μερικώς, διαφορετικά ο πλατύτερος δρόμος στην άνω πόλη θα ήταν οσο οι στοές της Γερμανού. Για την υλοποίηση του σχεδίου του Βούλγαρη γκρεμίστηκαν εκατοντάδες σπίτια. Στους ιδιοκτήτες τους δόθηκαν οικόπεδα στην κάτω νέα πόλη. Ο δρόμος Σταμάτη Βούλγαρη δεν βρίσκεται μέσα στο σχέδιό του αφού αμέσως μετά τη δολοφονία του Καποδίστριας οι τοπικοί κοτζαμπάσηδες (οι οικογένειες των  οποίων εξουσίασαν την πόλη για 100 χρόνια εξαφάνισαν οτιδήποτε είχε σχέση με τον μισητό εχθρό τους τον κυβερνήτη. Ασπιώτης Μελάς Μαυρομάτης Ράικοφ Σάμπουργκ Κερούλλι Κόλμπε Λιβιτζάνι Βέρντε Βούλγαρης κλπ έστησαν την πόλη στα πόδια της το 1828-1831. Τα αφεντικά της πόλης εξαφάνισαν σχεδόν κάθε τεκμήριο που τους αφορούσε. Για τους ίδιους έπρεπε να γράψει η ιστορία αγιογραφίες οπότε η αλήθεια έπρεπε να καταχωνιαστεί. Μετά το πέρας των 100 χρόνων και αφού οι γνωστές φατρίες που ηγεμόνεψαν στη πόλη στην πλειοψηφία τους την εγκατέλειψαν, δόθηκε από το Δήμο το όνομα του Καποδίστρια και του Βούλγαρη έξω από το σχέδιό τους. Δυστυχώς έτσι έχει γραφεί η μάλλον αποκρυβεί η τοπική ιστορία.

Νίκος Τζανάκος".

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Spotlight