ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο Πατρινός καθηγητής Γιώργος Δάσσιος στο thebest.gr: "Είναι μία τιμητική διάκριση που μπορείς να αξιοποιήσεις δουλεύοντας"

Κοινοποίηση
Tweet

Συγκίνηση και πολλοί Πατρινοί στην επίσημη υποδοχή του, στην Ακαδημία Αθηνών

Περισσότερα από 400 άτομα με πάνω από τους μισούς να είναι από την Πάτρα, παρευρέθηκαν το απόγευμα της Τρίτης 12 Δεκεμβρίου 2017, στην τιμητική εκδήλωση υποδοχής του Πατρινού στην καταγωγή Ομότιμου Καθηγητή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών (Τμήμα Χημικών Μηχανικών) Γεωργίου Δάσιου ως αντεπιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Αθηνών.

Τον κ. Δάσιο προσφώνησε ο πρόεδρος της Ακαδημίας και πρώην Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ενώ για το επιστημονικό έργο και συμβολή του κ. Δάσιου μίλησε ο Ακαδημαϊκός Αθανάσιος Φωκάς, ο οποίος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge στην Αγγλία στον τομέα των μαθηματικών και είχε συνεργαστεί με τον κ. Δάσιο όταν κι εκείνος ήταν για 3 χρόνια στο Cambridge.

O κ. Δάσιος εκφώνησε στη συνέχεια, ομιλία με θέμα «Η απόλυτη ανθρώπινη σκέψη» και κατάφερε να συγκινήσει όλο τον κόσμο που παρίστατο στην τιμητική αυτή αναγόρευση και να λάβει ένα ζεστό και παρατεταμένο χειροκρότημα.

Ο ίδιος ο κ. Δάσιος μιλώντας στο thebest.gr, μας είπε κατ’ αρχάς ότι τα αντεπιστέλλοντα μέλη της Ακαδημίας είναι αυστηρά επιλεγμένα και εκλέγονται με την ίδια διαδικασία με τα τακτικά και ουσιαστικά πρόκειται για μέλη που δεν ζουν στην Αθήνα.

Ο ακριβής τίτλος είναι Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στον τομέα των μαθηματικών, στην έδρα εφαρμοσμένης ανάλυσης, στην τάξη των θετικών επιστημών της Ακαδημίας.

«Είναι μία σημαντική τιμητική διάκριση που μπορείς να εκμεταλλευτείς δουλεύοντας πάνω στο επιστημονικό σου αντικείμενο. Δεν νιώθω εξάλλου ότι είμαι έτοιμος να μπω στο ράφι», μας είπε ιδιαίτερα χαρούμενος και ικανοποιημένος ο Γιώργος Δάσιος, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Πάτρα κι όπως ανέφερε ήταν ξεχωριστή η χαρά και η συγκίνηση του όταν είδε να έχουν έρθει στην Ακαδημία, για την τελετή δύο δάσκαλοι του από την Πάτρα τα χρόνια του ‘60, ο Γιώργος Πέρπερας καθηγητής φυσικής και ο Γιώργος Δεληγιώργης καθηγητής της γεωμετρίας. «Μα θα ήταν δυνατόν να λείπουμε από μία τέτοια ξεχωριστή στιγμή, να περάσουμε το κατώφλι της Ακαδημίας Αθηνών για να καμαρώσουμε έναν μαθητή μας Ακαδημαικό πλέον», είπαν στον Γιώργο Δάσιο οι δύο δάσκαλοι του που ταξίδεψαν παρά το προχωρημένο της ηλικίας τους στην Αθήνα από την Πάτρα.

Συγκινητικός ήταν και ο τρόπος που προσφώνησε και καλοδέχτηκε στους κόλπους της Ακαδημίας τον κ. Δάσιο, ο Πρόεδρος της Λουκάς Παπαδήμος. Εντύπωση μάλιστα έκανε το γεγονός ότι όσο ο κ. Παπαδήμος αναφερόταν στον κ. Δάσιο και στην πορεία του στα γράμματα και τις επιστήμες, τον κοιτούσε στα μάτια με μία έκδηλη υπερηφάνεια.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν μέλη της Ακαδημίας Αθηνών, πρώην Υπουργοί όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Ανδρέας Φούρας, η πρώην ευρωβουλευτής Μένη Μαλλιώρη με καταγωγή από την Πάτρα, η Σιλβάνα Ράπτη, η Άντα Παπανδρέου Παπαπάνου που ήρθε στην εκδήλωση ως Πατρινή, ο Λάκης Φιλιππάτος που ταξίδεψε ειδικά από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αλλά και οι 2 γιοι και τα 4 εγγόνια του Γιώργου Δάσιου και της συζύγου του Ελένης Δάσιου, προέδρου της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας.

Ο ένας γιος του Γιώργου και της Ελένης Δάσιου, ο Κωνσταντίνος Δάσιος είναι καθηγητής χημικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων ενώ ο Θεόδωρος Δάσιος είναι παιδίατρος με ειδίκευση στα νεογνά στο Νοσοκομείο Kings Hospital του Λονδίνου και μάλιστα ήρθε ειδικά στην Αθήνα για να είναι παρών στην αναγόρευση και την Τετάρτη 13/12 επέστρεψε αεροπορικώς στην Αγγλία.

Ακόμα από την Πάτρα ταξίδεψαν ειδικά για την υποδοχή του Γεωργίου Δάσιου ως αντεπιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, οι Δημήτρης και Αντίτη Αβραμίδη, ο Κώστας Λογαράς, ο Αλέξης Σκαρμέας, η Ασπασία Παίζη, οι Γιώργος και Χριστίνα Μπάκα, ο Κωνσταντίνος Τζίνης, ο Νίκος και η Ζέτα Ζάχου, η Χριστίνα Παπούλια, η Νία Μπουρίτσα, οι Πέτρος και Νίκος Καθρέπτας, κ.α.

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις