ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Η υποστολή της ελληνικής σημαίας στο ΚΕΤΧ - Διαβάστε ποιος είναι ο κώδικας του εθνικού μας συμβόλου - ΒΙΝΤΕΟ

Πομώνης Γιάννης
giannispomonis@gmail.com , Facebook Page
Κοινοποίηση
Tweet

Αυστηροί κανόνες ορίζουν την έπαρση και υποστολή της Ελληνικής Σημαίας

Ο κώδικας της Ελληνικής Σημαίας αποτελείται από ορισμένους αυστηρούς κανόνες οι οποίοι πρέπει να ακολουθούνται κατά γράμμα ως ένδειξη τιμής προς την Σημαία. Ένδειξη τιμής προς την Σημαία αντικατοπτρίζει ένδειξη τιμής προς το Έθνος και τιμή προς τους ίδιους τους εαυτούς μας.

Την στιγμή της υποστολής της Ελληνικής σημαίας (την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου στις 17.20) είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά και εξωτερικά του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Τεχνικού της Πάτρας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

(Δυστυχώς ο ήχος του βίντεο, εξωτερικά του ΚΕΤΧ, επηρρεάζεται από την κίνηση στον δρόμο)

ΟΙ ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ

1. Η Ελληνική Σημαία εκπροσωπεί το Έθνος μας, την Πατρίδα μας και την κρατική μας οντότητα. Σε περίπτωση πολέμου η σημαία πρέπει να φυλάσσεται και προστατεύεται ακόμα και με την ζωή μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι το γεγονός ότι όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την Αθήνα στις 27 Απριλίου 1941, ο Σημαιοφόρος πάνω στον Παρθενώνα, ο 17χρονος Κώστας Κουκκίδης φορώντας την στολή της Ελληνικής νεολαίας της εποχής, παρά να την παραδόσει στους Γερμανούς, την υπέστειλε, και αφού την τύλιξε πάνω του, έπεσε μαζί με αυτήν από τον ιερό βράχο της Ακροπόλεως, στο κενό.

2. Σε περίπτωση που μια σημαία φθαρεί, τότε καίγεται, αλλά ΠΟΤΕ δεν πετιέται στα σκουπίδια. Στα σκουπίδια μπορούν να πεταχθούν μόνο οι στάχτες.

3. Η Σημαία χρησιμοποιείται μόνον σε έπαρση επί ιστού. Απαγορεύεται η οποιαδήποτε άλλη χρήση της. (π.χ. κρέμμασμα κουρτίνας, διακοσμητικό, ένδυμα, κλπ)

4. Κατά την έπαρση της Ελληνικής Σημαίας στεκόμαστε όλοι προσοχή. Ο Σημαιοφόρος αίρει γοργά. Κατά την διάρκεια της Έπαρσης της Σημαίας ψάλλεται ο Εθνικός Ύμνος.

5. Εάν υπάρχουν πολλές σημαίες τότε η Ελληνική πρέπει να βρίσκεται στο ίδιο ύψος, ή ψηλότερα από τις υπόλοιπες.

6. Κατά την υποστολή της Σημαίας στεκόμαστε προσοχή. Ο Σημαιοφόρος υποστέλλει αργά.

7. Κατά την ημέρα πένθους η Σημαία κυμματίζει μεσίστια και αφού ο σημαιοφόρος τελειώσει την έπαρση, τότε προχωρεί σε υποστολή μέχρι το μέσο του ιστού.

8. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η Ελληνική Σημαία να αγγίζει το έδαφος για οιονδήποτε λόγο. Σε περίπτωση που η σημαία είναι πολύ μεγάλη, η έπαρση πρέπει να γίνεται από τον σημαιοφόρο και με την βοήθεια του παραστάτη. Το ίδιο πρέπει να γίνεται και κατά την υποστολή της Σημαίας.

Συμφώνως με τα εοθώτα και τα καθοριζόμενα στον Κανονισμό Εξωτερικής Υπηρεσίας των Στρατευμάτων (παλαιότερος τίτλος "Εν ταις πόλεσιν και φρουρίοις"), οι Εθνικές Σημαίες επάρονται και υποστέλλονται μόνον ενώπιον του φωτός του ηλίου, που συμβολίζει την Θεία Πρόνοια και τον Οφθαλμόν του Υψίστου.

Η Έπαρσις δέον όπως πραγματοποιείται την 8ην πρωϊνήν ώραν και η Υποστολή πραγματοποιείται ημίσιαν ώρα προ της δύσεως του ηλίου (ή μίαν ώραν πριν το τελευταίο φώς). Της παρούσης διατάξεως, εξαιρείται η Έπαρσις της Σημαίας του Μ. Σαββάτου, μίαν ώραν μετά την Θ. Λειτουργίαν της πρώτης Αναστάσεως, η δε Υποστολή της πραγματοποιείται πρό της δύσεως της Δευτέρας του Πάσχα, ίνα τιμηθεί η Ανάστασις του Κυρίου που κατέλυσεν το του Άδου Σκότος.

Οι Σημαίες των Φυλακίων της Ζώνης Ασφαλείας Προκάλυψης, οι Σημαίες των εν εκστρατεία και εν πολεμική επιχειρήσει τελούντων στρατιωτικών μονάδων και πολεμικών πλοίων εντός ή εκτός επικράτειας, παραμένουν επαρμένες καθόλον το 24ωρον και δεν υποστέλλονται μέχρι του πέρατος της αποστολής.

Ο επάρων την Εθνικήν Σημαίαν, ίσταται άοπλος και ασκεπής ενώπιον του ιστού, αναδιπλεί εκ των άκρων προς την μέση το ύφασμα αυτής, βοηθούμενος από τον επικεφαλής του αγήματος απόδοσης τιμών, ούτως ώστε το ύφασμά της να μην ακουμπήσει επ΄ουδενί στο έδαφος, αλλά στους ώμους του επάροντος.

Ο επάρων αγκυρώνει το άνω αριστερόν άκρο στο ακροΐστιον και επάρει έως υψώσεως του κάτω αριστερού και αγκυρώνει ομοίως.  Ο επικεφαλής του αγήματος διατάσσει "Προσοχή", "Επ΄Ώμου-Αρμ", "Πρός την Σημαίαν παρουσιάστε-Αρμ". Εάν υφίσταται τμήμα μουσικής, ανακρούεται το εμβατήριο της Σημαίας. Η Σημαία επάρεται γοργά. Εφόσον η Σημαία τερματίσει επαρμένη, ανακρούεται ο Εθνικός Ύμνος (και ψάλλεται ταυτοχρόνως υπό του αγήματος απόδοσης τιμών). Μετά το πέρας του Εθνικού Ύμνου, και αφού το τμήμα απόδοσης τιμών διαταχθεί εις θέσιν "παρά πόδα" και εφόσον έχει διαταχθεί η μεσίστια έπαρσις, η Σημαία υποστέλεται έως το 1/3 του συνολικού ύψους του ιστού. Κατόπιν ο επάρων ασφαλίσει με ναυτικόν κόμβο τα ίστια στην βάση του ιστού.

Κατά την υποστολή της Σημαίας, η ως άνω διαδικασία τηρείται αντιστρόφως. Η Σημαία χαιρετίζεται δια του Εθνικού Ύμνου και από την διάρκεια της δεύτερης στροφής ("απ΄τα κόκκαλα βγαλμένη") υποστέλεται αργά μέχρι πέρατος ανάκρουσης του Εθνικού Ύμνου. Η Σημαία εναποτίθεται στον ώμο του επάροντος, δίδεται από τον επικεφαλής το παράγγελμα "παρά πόδα-Αρμ" και κατόπιν με την βοήθειά του, ο επάρων απαγγιστρώνει το κάτω άκρο πρώτα και μετά το άνω άκρο της Σημαίας από τον ιστό.

Το ύφασμα της Σημαίας, διπλούται τετράκις οριζοντίως που συμβολίζει τα 4 άκρα του ορίζοντος και τρείς καθέτως (εφόσον πρόκειται για Σημαία Φρουρίου Πόλεως) που συμβολίζει την Ομοούσιον Τριάδα. Εφόσον πρόκειται για Σημαία Στρατιωτικού καταστήματος (Στρατόπεδο, Φυλάκιο, Πολεμικό Πλοίο) το ύφασμα διπλούται καθέτως δια τριγωνισμού (συμβολισμός Αγίας Τριάδος) δια εννέα αναδιπλώσεων (όσες και οι συλλαβές του "Ελευθερία ή Θάνατος"), καταλήγων εις τρίγωνον.

Οι Εθνικές Σημαίες φυλάσσονται σε κυτίο επενδεδυμένο με βαθυκύανο ύφασμα τύπου βελούδου, στο Υπασπιστήριο του Στρατιωτικού Καταστήματος (των πολεμικών πλοίων παραδίδεται στον Αξκό Γέφυρας ή στον Ύπαρχο), ενώ οι Πολεμικές Σημαίες φυλάσσονται εντός γυάλινης προθήκης στα γραφεία των Διοικητών.

Κάθε χειρισμός Εθνικών και Πολεμικών Σημαιών, απαιτεί τον προσήκοντα σεβασμό από τον επάροντα και τον Σημαιοφόρο, που φέρουν λευκά χειρόκτια (σύμβολον αγνότητος).

Διαπιστωθείσης της φθοράς μιας Σημαίας, αυτή δεν αποσύρεται, αλλά υποστελλόμενη, τέμνεται δια λόγχης κατά μήκος των λωρίδων υπό του Υπασπιστού της Μονάδος, ώστε να απωλεστεί το σχήμα εκ ραφής! Συλλέγεται σε μεταλλικό δοχείο και καταστρέφεται διά της πυράς, η δε τέφρα αυτής, δύναται να εναποτεθεί στην χοάνη του ιερού των εκκλησιών (εκεί όπου εκχύνονται τα ύδατα του μυστηρίου της Βάπτισης), στην βάση μνημείου πεσόντων (εφόσον υπάρχει τεφροδόχος), στην ανοικτή θάλασσα ή να διασκορπιστεί στον αέρα από κορυφή υψώματος (συμβολισμός της ελευθερίας της ψυχής και του αναγεννομένου Φοίνικος εκ της τέφρας του).

Οι θέσεις της Εθνικής Σημαίας κατά είδος συμβολισμού είναι οι εξής:

1. Άκρως επαρμένη επί ιστού, συμβολίζουζα το κράτος και την εθνική κυριαρχία επί του εδάφους και του ορίζοντος αυτής.

2. Μεσίστια επαρμένη επί ιστού, συμβολίζουσα το πένθος, εθνικό ή θρησκευτικό.3. Αντιστρόφως επαρμένη (με το σταυρό κάτω), συμβολίζουσα κατάστασιν πολιορκίας πόλεως ή φρουρίου.
4. Μη υπεσταλμένη κατά την νύκτα επί ιστού, συμβολίζουσα την διάρκεια πολεμικής επιχείρησης επί ημεδαπού ή αλλοδαπού εδάφους (αλλά και την επί τω θανάτω νίκην Του Αναστάντος Χριστού)
5. Εν θυέλλει επαρμένη επί ιστού, με το ήμισυ των προβλεπομένων διαστάσεών της συμβολίζουσα το κράτος και την κυριαρχία παρά τις δυσμενείς συνθήκες.
6. Επικαλύπτουσα εθνικά μνημεία, φερόμενη ως επαρόμενη-υποστελλόμενη κατά τα αποκαλυπτήρια αυτών.
7. Επικαλύπτουσα Αγία Τράπεζα, δι΄εναποθέσεως του Ιερού Ευαγγελίου και του Αγίου Δισκοπότηρου επί αυτής, κατά την διάρκεια τέλεσης μυστηρίου εκτός Ι. Ναών.

9. Εν πομπή αναπεπταμένη, κατά την διάρκεια επίσημης τελετής έπαρσης και υποστολής, φερόμενη εκ των άκρων υπό αόπλου αγήματος τεσσάρων (συμβολισμός ορίζοντος και συλλαβισμού ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ), έξη (συμβολισμός κράτους θαλάσσης) ή οκτώ (συμβολισμός ακροστοιχίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΘΑΝΑΤΟΣ) επιλέκτων ανδρών. Το άγημα οδηγείται από επίλεκτο επικεφαλή Υπαξιωματικό.

9. Εν πομπή αναπεπταμένη, κατά την διάρκεια επίσημης τελετής έπαρσης και υποστολής, φερόμενη εκ των άκρων υπό αόπλου αγήματος τεσσάρων (συμβολισμός ορίζοντος και συλλαβισμού ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ), έξη (συμβολισμός κράτους θαλάσσης) ή οκτώ (συμβολισμός ακροστοιχίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΘΑΝΑΤΟΣ) επιλέκτων ανδρών. Το άγημα οδηγείται από επίλεκτο επικεφαλή Υπαξιωματικό.

10. Εν εκθέσει αναπεπταμένη, σε χώρους εθνικών τελετών, εντός προθήκης ως έκθεμα, αλλά πάντοτε αναρτημένη υποχρεωτικώς άνω του ύψους ανδρός (2μ. και άνω), ή επί κοντού αναρτημένη έως 2,5 μ. εντός χώρων λειτουργίας δημοσίων καταστημάτων, συμβολίζουσα την φερόμενη κρατική εξουσία των λειτουργών του καταστήματος.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις