ΑΓΟΡΑ

/

Οι Δερβίσηδες της Αχαΐας- Η αρτοβιομηχανία που έμαθε τους Πατρινούς να τρώνε σάντουιτς- Η ιδέα εξ Ιταλίας και η "έφοδος" του fast food

Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
espilkon1@gmail.com
Κοινοποίηση
Tweet

Η αρτοβιομηχανία Δερβίση εδρεύει στην Πάτρα, στην περιοχή της Περιβόλας, δίπλα στο στάδιο του «Απόλλωνα» και η ιστορία της έχει μεγάλο ενδιαφέρον

Το όνομά του το συναντάτε στα ράφια των super market και σίγουρα θα έχετε απολαύσει ένα τοστ που φέρει την υπογραφή του ή ένα σάντουιτς με το ψωμάκι- κατατεθέν του, το οποίο κάποτε έκανε στην Πάτρα μια μικρή...επανάσταση σε ό,τι αφορά τις γεύσεις που γέμισαν την πόλη fast food, στη χρυσή εποχή του σάντουιτς που δεν έχασε ποτέ τις μετοχές του στο χρηματιστήριο της λιχουδιάς. Ο λόγος για τον Δερβίση της Αχαϊας, ή μάλλον για τους Δερβίσηδες καθώς πίσω από την ετικέτα βρίσκονται πολλοί.

Η αρτοβιομηχανία  Δερβίση εδρεύει στην Πάτρα, στην περιοχή της Περιβόλας, δίπλα στο στάδιο του «Απόλλωνα» και η ιστορία της έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς  είναι ενδεικτική της έξυπνης ανάπτυξης ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής και της αγοράς, σε έναν τομέα που δεν θέλει μόνο να γνωρίζεις τα μυστικά μιας καλής συνταγής που θα γαργαλίσει ευχάριστα τον ουρανίσκο, αλλά και τα μυστικά της επιχειρηματικής επιτυχίας και κυρίως το πιο βασικό...μυσιτκό  από όλα: το να έχεις τα μάτια σου ανοικτά, να βλέπεις και να αρπάζεις τις ευκαιρίες.

Στην προκειμένη περίπτωση, τα μάτια ήταν ορθάνοικτα.

Όλα ξεκίνησαν από έναν φούρνο που διατηρούσε  ο παππούς Γιώργος Δερβίσης  στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής στην Πάτρα.

Αυτός ο κλασσικός παλιός αρτοποιός, έδωσε την γνώση και τη σκυτάλη στα παιδιά του, τον Άγγελο και τον Θωμά οι οποίοι ξεκινώντας από ένα αρτοποιείο στο Ψαροφάι, κατάφεραν με δουλειά, επιμονή και επιχειρηματικό πνεύμα, ακολουθώντας τις απαιτήσεις των καιρών και τις αλλαγές στην νοοτροπία της εποχής και τις διατροφικές συνήθειες, να φτιάξουν   την αρτοβιομηχανία ΔΕΡΒΙΣΗ ΑΒΕΕ που ιδρύεται απο τους ίδιους  στα 1972 και δραστηριοποιείται δυναμικά μέχρι σήμερα στην παραγωγή και διάθεση άρτου και αρτοσκευασμάτων καλύπτοντας τις απαιτήσεις του καταναλωτή για υγιεινή και σύγχρονη διατροφή, απασχολώντας 30 άτομα προσωπικό.

Όπως μου λέει ο Προεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Δερβίσης, ο νεώτερος, ο οποίος μαζί με τον Θεοτόκη, την  Παναγιώτα & την  Ιωάννα Δερβίση είναι από το 2001 τα νέα μέλη που συνεχίζουν μαζί την ανάπτυξη της οικογενειακής αυτής επιχείρησης, οι Αφοί Δερβίση, Άγγελος και Θωμάς,    διατηρώντας στην αρχή το αρτοποιείο τους στο Ψαροφάι, άρχισαν δειλά δειλά να επεκτείνονται και να εpιχειρούν το πρώτο delivery ψωμιού που έγινε στην Πάτρα, κάνοντας διανομή σε χωριά  της περιοχής τα οποία δεν διέθεταν φούρνους.

Στα 1982 σε συνεργασία με σουβλατζίδικα και τυροπιτάδικα της πόλης, σε κεντρικές οδούς όπως η Αγίου Ανδρέου και η Αγίου Νικολάου κατασκεύσαν τα πρώτα ψωμάκια σάντουιτς, τα οποία ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να είναι ένας από τους βασικούς κωδικούς της επιχείρησης.

Ήταν η εποχή που το fast food έμπαινε δυναμικά στη ζωή της πόλης η οποία γέμισε με σαντουιτσάδικα. Η ζήτηση για ψωμάκια αυξανόταν και τα μαγαζιά fast food ξεφύτρωναν σαν τα μανιτάρια.

Η εταιρεία ήταν  η πρώτη που διέθεσε στην πόλη ψωμί για σάντουιτς. Οι Δερβίσηδες είχαν την ευκαιρία να μάθουν για αυτό το ψωμάκι από τους τουρίστες που αποβίβαζαν τα πλοία της γραμμής Πάτρα- Ιταλία, και να επιχειρήσουν να φτιάξουν κάτι παρόμοιο.

Το εγχείρημα έφερε παραγγελίες καθώς ήταν τότε οι  μοναδικοί  προμηθευτές της αγοράς της περιοχής, οι παραγγελίες έφεραν κέρδη και τα κέρδη ανάγκες. Έτσι οι αδελφοί Άγγελος και Θωμάς Δερβίσης προχώρησαν στην δημιουργία του εργοστασίου και άρχισαν να επεκτείνονται και σε άλλα προϊόντα όπως τα ψωμάκια του τοστ, τα οποία είχαν επίσης μεγάλη ζήτηση σε σούπερ μάρκετ που άνοιγαν στην πόλη όπως ο Βερόπουλος.

Η συνέχεια ήταν ακόμη πιο δυναμική καθώς οι κωδικοί των προϊόντων αυξήθηκαν, μπήκαν σε ακόμη περισσότερα σούπερ μάρκετ, σε υπηρεσίες catering  και άρχισαν να κερδίζουν και γειτονικές περιοχές.

Σήμερα η  έδρα της εταιρείας βρίσκεται στην οδό Αριστοτέλους 33 στην Περιβόλα στην Πάτρα, σε ιδιόκτητο κτίριο στο οποίο στεγάζονται οι δραστηριότητες της παραγωγής και διοίκησης. Η διάθεση των προϊόντων πραγματοποιείται από ιδιόκτητο δίκτυο φορτηγών αυτοκίνητων στον άξονα Αμαλιάδα - Πάτρα - Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα με μεταφορικές εταιρείες.

Τα προϊόντα παράγονται καθημερινά κάτω από αυστηρούς έλεγχους, με την χρήση εκλεκτών πρώτων υλών και ξεπερνούν τους 50 κωδικούς με είδη που αφορούν super markets, catering και fast food. Η εταιρεία εφαρμόζει Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων (ISO 22000) με κύριο στόχο την προμήθεια ασφαλών προϊόντων.

Στα προϊόντα της εταιρείας συγκαταλέγονται κατηγορίες όπως:

Ψωμάκια Σάντουιτς, Ψωμάκια Hamburger, Ψωμί για Τοστ, Ψωμί για Club Σάντουιτς, Φρέσκο Ψωμί και Τσουρέκια

Οι Θωμάς και Άγγελος, ήταν αυτοί που δημιούργησαν το εργοστάσιο το οποίο τώρα παραλαμβάνουν τα παιδιά τους

Οι Θωμάς και Άγγελος, ήταν αυτοί που δημιούργησαν το εργοστάσιο το οποίο τώρα παραλαμβάνουν τα παιδιά τους

Το 2009 η εταιρεία κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τον εκσυγχρονισμό και  την αγορά των προψημένων-κατεψυγμένων αρτοσκευασμάτων. Εξασφαλίζοντας ένα μεγάλο κεφάλαιο από ίδιους πόρους αγοράζει τον απαραίτητο εξοπλισμό (Βlast Chiller, κατάψυξη, φορτηγό με κατάψυξη) και προχωράει την παραγωγή και προμήθεια των πελατών της με προϊόντα κατεψυγμένα-προψημένα.

Με αυτό το βήμα διευρύνει το πελατολόγιο της σε νέες κατηγορίες πελατών όπως εταιρείες τροφοδοσίας πλοίων, μεγάλες εταιρείες fast food, κτλ..

Το 2010 ανανεώνει την γκάμα των προϊόντων της στα ράφια των Σούπερ Μάρκετ με δύο νέους κωδικούς αρτοσκευασμάτων: «ψίχα τοστ σταρένιο» και «ψίχα τοστ πολύσπορο». Προσφέρονται σε ειδική τετραπλή συσκευασία για να διατηρούνται φρέσκα έως και την τελευταία φέτα, σε συμφέρουσα τιμή για τον καταναλωτή. Το 2011 η εταιρεία δημιουργεί νέο προϊόν για όσους επιθυμούν να φτιάξουν απολαυστικά club sandwich. Διανέμεται για χονδρική ή λιανική πώληση σε επιλεγμένες τοπικές αλυσίδες τροφίμων.

Σήμερα η εταιρεία απασχολεί 30 άτομα προσωπικό από την πόλη της Πάτρας. «Ως τοπική βιομηχανία υποστηρίζουμε την ανάγκη επιβίωσης των τοπικών προϊόντων καθώς η αγορά βρίσκεται σε κρίση και οι τοπικές βιομηχανίες κινδυνεύουν περισσότερο από ποτέ. Όπως εμείς προσπαθούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί με τις τιμές μας και την υψηλή ποιότητα των προϊόντων μας έτσι καλούμε και όλους τους καταναλωτές και συνεργάτες να προτιμούν και να προωθούν, αντίστοιχα, τα τοπικά προϊόντα και να ενισχύουν τις επιχειρήσεις της περιοχής μας, γιατί έτσι θα συμβάλουμε όλοι στην ευημερία και ανάπτυξη της περιοχής μας» λένε οι εκπρόσωποι της νέας γενιάς.

«Ο άξονας του δικού μας δικτύου διανομής είναι  από Πύργο έως Ατιική, όμως μέσω άλλων μεταφορικών δικτύων και χονδρέμπορους φτάνουμε και σε  άλλα σημεία της  Ελλάδας όπως η  Σαντορίνη, η Μυτιλήνη, η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη,  τα  Ιωάννινα , η Τρίπολη και το Άργος» λέει  ο Γιώργος Δερβίσης ο οποίος επισημαίνει ότι η μεγαλύτερη ζήτηση σε ό,τι αφορά τα προϊόντα, καταγράφεται στα ψωμάκια σάντουιτς και στις φέτες για τοστ.

Όσο για τις επιπτώσεις της κρίσης; «Υπήρχε κάμψη ως προς τον τζίρο, κάτι που συνέβη με τις περισσότερες επιχειρήσεις. Και αυτό επειδή χαμηλώσαμε τις τιμές, αλλά διατηρούμε όλο το εύρος της παραγωγής. Έχουμε μόνιμο προσωπικό και αυτό βοηθάει πολύ την επιχείρηση. Μεγαλώσαμε με αυτούς τους ανθρώπους, είναι μέρος της οικογένειάς μας» λέει ο Γιώργος Δερβίσης.

 

TO ΨΩΜΙ ΤΟΥ ΤΟΣΤ

Στην σελίδα της αρτοβιομηχανίας στα διαδίκτυο διαβάζουμε και  την ιστορία του ψωμιού του τοστ, του πιο διαδεδομένου γρήγορου σνακ στον κόσμο. “Η πρώτη εμφάνιση του έγινε στην Αίγυπτο, την εποχή που κατασκευάζονταν οι πυραμίδες. Οι εργάτες που έφτιαχναν τις πυραμίδες αμείβονταν κατά ένα μέρος με ψωμί. Υπήρχε όμως το πρόβλημα ότι το ψωμί μετά από λίγο χάλαγε. Η λύση που βρήκαν ήταν να το τεμαχίσουν σε φέτες και να τις φρυγανίζουν μπροστά στη φωτιά, έτσι ώστε να αντέξει περισσότερο.

Το 19ο αιώνα εμφανίζονται οι τοστιέρες και καθιερώνεται ως μέρος στο πρωινό κάθε σπιτιού»

Δείτε στο βίντεο πώς παρασκευάζονται οι φέτες του τοστ.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Αγορά