Συναντάται σήμερα στις ΗΠΑ με τον Πρόεδρο του Ιράν
Στη Ν.Υόρκη βρίσκεται ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στο περιθώριο της οποίας έχει προγραμματίσει σειρά επαφών με ξένους ηγέτες, οικονομικούς παράγοντες και επιχειρηματίες.Σήμερα θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες το απόγευμα με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν και η συζήτησή τους περιστράφηκε γύρω από το Κυπριακό, την ονομασία της ΠΓΔΜ, το Μεσανατολικό και το θέμα των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, εν όψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής. Στο επίκεντρο της συζήτησης του πρωθυπουργού -που συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και τον μόνιμο αντιπρόσωπο της χώρας μας, πρέσβη Αναστάση Μητσιάλη- με τον ΓΓ του ΟΗΕ βρέθηκαν οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας, με τον Γ. Παπανδρέου να διαβεβαιώνει τον Μπαν Γκι Μουν ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών.
Σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: «Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τις πρωτοβουλίες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι οι έξωθεν πιέσεις και παρεμβάσεις, που είναι μη παραγωγικές, δεν βοηθούν πάντα στο να προωθηθεί ένας σοβαρός και ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Κάτι που πρέπει να γνωρίζουν, βεβαίως, και η τουρκική κυβέρνηση και ο κ. Ερντογάν. Σήμερα, με την ισχυρή κυβέρνηση της Τουρκίας και του κ. Ερντογάν, υπάρχουν πολλά περιθώρια για να μπορεί κανείς να περιμένει να ξεφύγουν από τις παλιές πρακτικές και αντιλήψεις και να συμβάλουν ουσιαστικά στην επίλυση του κυπριακού».
Αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός τονισε: «Όπως τονίσαμε, εμείς έχουμε επιδείξει τη βούλησή μας για μία αμοιβαίως αποδεκτή λύση, πάντα μέσα στα πλαίσια των θέσεών μας και των κόκκινων γραμμών, οι οποίες είναι ξεκάθαρες. Η βούλησή μας είναι υπαρκτή και, βεβαίως, αναμένουμε την αναγκαία βούληση από την άλλη πλευρά για να υπάρξει επίλυση».
Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι έγινε συζήτηση και «για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, το Παλαιστινιακό, το Ιράν, αλλά και για τις επαφές τις οποίες έχω κάνει εγώ, όπως και ο κ. Δρούτσας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας το ρόλο της Ελλάδας και πάλι ως παίκτη για την υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας».
«Τόνισα ότι για μας, για την Ελλάδα, είναι πια ζωτικής σημασίας η επίλυση του Παλαιστινιακού, διότι η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή θα συμβάλει τα μέγιστα, όχι μόνο στο ν’ αποφύγουμε εντάσεις και νέες συγκρούσεις, αλλά και στο να μπορούμε να διασφαλίσουμε ευημερία και προοπτική για τους λαούς της περιοχής» σημείωσε ο πρωθυπουργός.Μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με αξιωματούχους εβραϊκών οργανώσεων, οι οποίοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις του εβραϊκού λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους εκπροσώπους των εβραϊκών οργανώσεων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει «πολύ καλό κλίμα» στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι δημιουργούνται οι προοπτικές για «εμβάθυνση των σχέσεων» και για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας σε «ζωτικούς τομείς» της Οκονομίας, όπως ο Τουρισμός και το Εμπόριο.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr