"Χωρίς την Ελλάδα δεν θα υπήρχαν πολιτική, ούτε Δημοκρατία"
Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας υποδέχθηκε στο Υπουργείο τους Ισπανούς καθηγητές που δημιούργησαν το βίντεο με τίτλο «Ευχαριστούμε Ελλάδα» και τους βράβευσε σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ροταριανό Όμιλο Αγίας Παρασκευής, στο αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού.
Στο βίντεο διάρκειας 7 λεπτών, καθηγητές και μαθητές ενός ισπανικού σχολείου ευχαριστούν την Ελλάδα για την πολιτισμική κληρονομιά που άφησε στην ανθρωπότητα σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής από την αλφάβητο και τη φιλοσοφία μέχρι την ιατρική και τον αθλητισμό. Οι καθηγητές που βραβεύτηκαν είναι οι : Aristides Minguez Banos, Pedro Prunera Conejero, Jose Miguel Martinez Vaquer, Alfredo Lopez, Paty Lopez Davalos και Marien Perez Zarauz.
Ο Υπουργός στην ομιλία του ευχαρίστησε τους Ισπανούς καθηγητές για τη συγκινητική τους πρωτοβουλία και τόνισε χαρακτηριστικά : «Καιροί δύσκολοι τα έφεραν έτσι ώστε οι ισχυροί να κατατάξουν στην ίδια κατηγορία θυμάτων της οικονομικής κρίσης τους Ισπανούς και τους Έλληνες. Να μας ονομάσουν «χώρες του Νότου» απαξιωτικά. Αυτό όμως που δεν γνώριζαν είναι ότι οι Έλληνες και οι Ισπανοί είναι αδέλφια. Είναι παιδιά του ίδιου πολιτισμού. Είναι αδέλφια γιατί υπερασπίζονται τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ένωσης, τα πολιτισμικά βάθρα στα οποία οικοδομήθηκε αυτό που όλοι σήμερα απολαμβάνουν.
Εάν η Ισπανία και η Ελλάδα δεν είχαν πράγματι αγωνιστεί, με τον τρόπο που αγωνίστηκαν από τότε που ο Ηρακλής έφτασε μέχρι τις Ηράκλειες Στήλες και από τότε που ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης έδιναν στη σοφία του δυτικού κόσμου εκείνες τις αξίες και τις αρχές πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η ιστορία όλων των λαών του δυτικού κόσμου τότε η μοίρα της ίδιας της Ευρώπης και κυρίως η κατάσταση των οικονομικά δυνατών της ηπείρου δεν θα ήταν αυτή που σήμερα όλοι αναγνωρίζουμε. Εμείς λοιπόν εδώ θέλουμε ακόμα μια φορά να ευχαριστήσουμε τους αδελφούς μας τους Ισπανούς, γι’ αυτήν την αισθητικά άρτια δημιουργία του βίντεο που είδαμε.
Να τους διαβεβαιώσουμε ότι η αγάπη μας είναι απεριόριστη, γιατί στηρίζεται, ακριβώς, σε κοινές αξίες, σε κοινές αρχές, σε κοινές παραδοχές για τον τρόπο που θα πρέπει η ζωή των ανθρώπων να ενώνει και όχι να χωρίζει. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι οι ιδέες και τα σύμβολα της κλασσικής Ελλάδας και εκείνα της αναγέννησης δεν δε μπαίνουν σε περιοριστικά προγράμματα ούτε σε μνημόνια. Αυτή είναι η δύναμή μας, αυτή τη δύναμη του πολιτισμού θα την κάνουμε αντίδοτο στην κρίση και πραγματικά είμαστε ευτυχείς που σήμερα εδώ σ’αυτήν την αίθουσα ενώνουμε την αγάπη μας για τον πολιτισμό και επαναλαμβάνουμε την υπόσχεση ότι θα στηρίξουμε τις αξίες, τις αρχές, και τα σύμβολα που μας κληροδότησαν οι αρχαίοι και που συνέχισαν μέχρι σήμερα οι επόμενες γενιές μέχρι αυτές που δημιούργησαν το βίντεο και που είναι η ελπίδα μας.
Σας καλώ να δυναμώσουμε την αγάπη και την αλληλεγγύη μας στο επίπεδο του πολιτισμού γιατί ο πολιτισμός μας ενώνει. Και αν η κρίση μας έχει φέρει σ’ αυτήν τη δύσκολη θέση, αυτό είναι κάτι που θα περάσει. Εκείνο όμως που θα μείνει αιώνια και θα είναι ο φάρος που θα οδηγεί τα βήματα της ανθρωπότητας πάντα προς το καλό είναι οι αξίες, οι αρχές, τα σύμβολα για τα οποία σήμερα γίνεται λόγος και κυρίως το βίντεο αυτό κατάφερε να τους δώσει την πιο αισθητικά άρτια έκφραση που θα μπορούσαν να έχουν αυτές τις δύσκολες ώρες. Και πάλι σας ευχαριστώ, και σας εύχομαι κάθε επιτυχία».
Από την πλευρά του ο Ισπανός καθηγητής και εμπνευστής της δημιουργίας του βίντεο κ. Aristides Minguez Banos απευθύνοντας την ομιλία του στα ελληνικά τόνισε μεταξύ άλλων «Χωρίς την Ελλάδα δεν θα υπήρχαν ούτε η πολιτική, ούτε η δημοκρατία. Χωρίς τους Έλληνες δεν θα είχαν αναπτυχθεί οι επιστήμες. Δεν θα ήμασταν αυτό που είμαστε χωρίς τους στίχους του Καβάφη και του Ελύτη, χωρίς τη φωνή της Κάλλας, χωρίς τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζηδάκη, χωρίς το φως του Αιγαίου. Ευχαριστούμε για όλα την Ελλάδα μάνα μας. Η Ελλάδα ρίζωσε στις καρδιές μας για πάντα. Νιώθουμε αδέλφια και είμαστε υπερήφανοι για αυτό που είστε και θα είστε».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr