Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στη "χρονομηχανή" του Εργαστηρίου Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών που σας πάει στην εποχή των...δεινοσαύρων!

Στη "χρονομηχανή" του Εργαστηρ...

"Γεμάτη" απολιθώματα η Αχαϊα

Περνώντας την πόρτα του εργαστηρίου Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, εύκολα ο επισκέπτες νιώθει ότι μπαίνει σε μια χρονομηχανή που θα τον γυρίσει χιλιάδες χρόνια πίσω. Σε μια εποχή που υπήρχαν… δεινόσαυροι, «τέρατα» κι άλλοι άγνωστοι στη σημερινή εποχή οργανισμοί.

Φανταστείτε λοιπόν, να βρεθείτε μπροστά σε στοιχεία και αντικείμενα της παλαιοντολογίας χωρίς να χρειαστεί να πάρετε τα… βουνά και να μπείτε σε σπηλιές, αλλά επισκεπτόμενοι απλά τις προθήκες του εργαστηρίου Παλαιοντολογίας και Στρωματογραφίας του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στο εργαστήρι Παλαιοντολογίας και Στρωματογραφίας υπάρχουν δεκάδες απολιθώματα που έχουν βρεθεί σε διάφορα μέρη της χώρας, εκ των οποίων αρκετά στην Αχαΐα,αφού ο νομός που αποτελείται από χαμηλούς λόφους είναι κατάλληλος για εντοπισμό κι ανεύρεση τέτοιων σημαντικών για την επιστήμη στοιχείων.Τα απολιθώματα που βρίσκουμε φυλαγμένα στο εργαστήρι της παλαιοντολογίας έχουν περάσει όλα από το στάδιο της συντήρησης και πλέον δεν κινδυνεύουν να καταστραφούν.

Το εργαστήρι αναγεννήθηκε από τις στάχτες του την τελευταία 7ετία χάρη στην επίμονη δουλειά του Επίκουρου Καθηγητή Παλαιοντολογίας και Στρωματογραφίας του τμήματος, Γιώργου Ηλιόπουλου και των φοιτητών του τμήματος.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

 

Το 1983 ιδρύεται από τον Καθηγητή Γ. Χριστοδούλου το «Εργαστήριο Παλαιοντολογίας και Ιστορικής Γεωλογίας» στο Τμήμα Γεωλογίας της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών (ΦΕΚ 80/1.3.1983). Μετά την αποχώρησή του Δρ. Χριστοδούλου το 1984, το Εργαστήριο στελεχώνεται από τους Καθ. Δ. Φρυδά (1983-2009) και τη Δρ. Στ. Τσαϊλά- Μονόπωλη (1987-2006).

Το Εργαστήριο Παλαιοντολογίας και Στρωματογραφίας υφίσταται ως θεσμοθετημένο εργαστήριο από το 1992 (Καθ. Δ. Φρυδάς), με στόχο να «εξυπηρετεί τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες στα γνωστικά αντικείμενα της Μικροπαλαιοντολογίας, Στρωματογραφίας με Ναννο-πλαγκτόν και της Μικροφασικής Ανάλυσης των Ανθρακικών Πετρωμάτων» (ΦΕΚ 346/26.5.1992). Από τότε και μέχρι σήμερα, το Εργαστήριο Παλαιοντολογίας και Στρωματογραφίας εντάσσεται στον Τομέα Γενικής-Θαλάσσιας Γεωλογίας και Γεωδυναμικής του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών (ΦΕΚ 346/26.5.1992).

Με την αποχώρηση του Δρ. Φρυδά το 2009 και για δυόμισι χρόνια ακόμα, το εργαστήριο έμεινε χωρίς προσωπικό, ενώ το 2012 στελεχώθηκε με ένα νέο μέλος ΔΕΠ (Δρ.Γιώργος Ηλιόπουλος), αποκτώντας νέο προσανατολισμό κι επιπλέον ερευνητικά ενδιαφέροντα.

Το Εργαστήριο Παλαιοντολογίας και Στρωματογραφίας εμπλέκεται και δραστηριοποιείται σε διαφορετικά αντίστοιχα πεδία, ενώ πολλές είναι και οι συνεργασίες με Έλληνες και ξένους επιστήμονες. Το ερευνητικό έργο των μελών του εργαστηρίου μεταφράζεται σε άρθρα που δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά και παρουσιάσεις σε επιστημονικά συνέδρια.

 

*φωτογραφίες facebook & palaeo.geology.upatras.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις