Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Η δρομάτη, η μπαλκονάτη και το βενταλάτο... Με στόχο τις 50.000 σοκολάτες ρίχνονται φέτος στη μάχη οι σοκολατορίχτες

Η δρομάτη, η μπαλκονάτη και το βενταλάτο...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Τηλεοπτικές εμφανίσεις για τους σοκολατορίχτες στην Αθήνα την Πέμπτη

Στην τελική ευθεία του μπαίνει το Πατρινό Καρναβάλι το οποίο θα φτάσει στο απόγειο του κεφιού  στις 9 και 10 Μαρτίου με τη Νυχτερινή Ποδαράτη και τη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής.  Στο τέλος της παρέλασης της Κυριακής θα εμφανιστούν, όπως κάθε χρόνο και οι σοκολατορίχτες, οι οποίοι δίνουν έναν ξεχωριστό τόνο στο Πατρινό Καρναβάλι, ενώ το ίδιο θα γίνει και την προσεχή Κυριακή 3 Μαρτίου, μετά την παρέλαση των μικρών Καρναβαλιστών.

Στόχος είναι φέτος να συγκεντρωθούν περί τις 50.000 σοκολάτες και άλλα γλυκίσματα όπως πληροφορείται το thebest.gr ενώ οι σοκολατορίχτες την Τσικνοπέμπτη θα κάνουν νέες τηλεοπτικές εμφανίσεις στην Αθήνα.

 

Εκπρόσωποι των σωματείων των σοκολατοριχτών Σοκολατορίχτες», «Σοκολατομαχίες», Σοκολατοδρομίες», «Σοκολατομανίες» και  «Σοκολατοπαίχτες» θα εμφανιστούν στους τηλεοπτικούς μας δέκτες μετά τις 9.30 πμ στην εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού Alpha TV «Happy Day στον Alpha» με τη Σταματίνα Τσιμτσιλή και μετά τις 12 το μεσημέρι στην εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού Star TV «Αλήθειες με τη Ζήνα» με τη Ζήνα Κουτσελίνη για  να δώσουν τον απαραίτητο τόνο μιλώντας για το έθιμο του σοκολατοπόλεμου που αποτελεί μια μακραίωνη και ξεχωριστή πτυχή του Πατρινού Καρναβαλιού.

Οι τεχνικές

Υπάρχουν πολλά είδη ριξίματος όπως μας έχει εξηγήσει ο Περικλής Δημητρόπουλος , Πρόεδρος του συλλόγους των «Σοκολατομαχιών».  «Υπάρχει το δρομάτο με την απλή σοκολάτα των 25 γραμμαρίων, η μπαλκονάτη σοκολάτα που ξεκινά από 45 γραμμάρια και προορίζεται για τα μπαλκόνια και φτάνει μέχρι τον 2ο όροφο. Επίσης υπάρχει η μεγάλη σοκολάτα των 85 και 100 γραμμαρίων, που έχει εκλείψει λόγω κρίσης, η οποία φτάνει μέχρι 4ο και 5ο όροφο. Ως προς τους τρόπους ριξίματος υπάρχει το επίσης το βενταλάτο, όπου πετάς 3-4 σοκολάτες μαζί σαν βεντάλια, το διπλό βενταλάτο , όπου τις ρίχνεις με τα δύο χέρια. «Τώρα αν έχεις κάποιον άχτι παίρνεις δύο μαζί και τις πετάς πεταλάτες, (γέλια) αλλά αυτό είναι επικίνδυνο, δεν γίνεται», περιγράφει ο κ. Δημητρόπουλος.

 

Σύντομα η ιστορία του σοκολατοπόλεμου

Στα 1899 είναι η πρώτη φορά που ρίχνονται σοκολάτες, και μάλιστα ιταλικές, στο καρναβάλι της Πάτρας. Μάλιστα ο τρόπος πετάγματος ήταν πρωτότυπος με μια τεράστια χήνα πάνω στο άρμα, που άνοιγε τα φτερά της και από μέσα έριχναν τις σοκολάτες.

Αυτός ήταν και ο πρώτος «επίσημος» σοκολατοπόλεμος στο Πατρινό Καρναβάλι.

Γύρω στο 1900 – 1909 καθιερώνεται ο αυγοπόλεμος (κέρινα αυγά γεμισμένα με κομφετί), ο σοκολατοπόλεμος και ο χορός «μπουρμπούλια».

Οι καρναβαλιστές αλλά και οι επισκέπτες λατρεύουν τον σοκολατοπόλεμο καθώς πιστεύουν ότι τους φέρνει γούρι, το πιάσιμο μιας σοκολάτας.

Μέχρι την δεκαετία του 1940, ο «πόλεμος» της σοκολάτας ανάμεσα στους καρναβαλιστές σε άμαξες και στους Πατρινούς που βρίσκονται στα μπαλκόνια τους, καλά κρατεί.

Έτσι καθιερώνεται η μπαλκονάτη σοκολάτα, η οποία χρειάζεται τεχνική για να ριχθεί και να φτάσει στο μπαλκόνι!

Το καρναβάλι «ανασταίνεται» μετά τον πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1950, όπου πλέον τη διοργάνωσή του αναλαμβάνει ο Δήμος, μαζί με τον σοκολατοπόλεμο. Έτσι κανείς Πατρινός ή και επισκέπτης δεν μπορεί να φανταστεί παρέλαση χωρίς σοκολατοπόλεμο.

Τις δεκαετίες του 1960 και 1970 το έθιμο γνωρίζει ημέρες δόξας, αφού καθιερώνεται στους καρναβαλικούς χορούς και η ρίψη σοκολάτας ανάμεσα στους θαμώνες των κέντρων δίνει και παίρνει.

Ωστόσο, τη δεκαετία του 1980 το έθιμο φθίνει. Στα τέλη του ’80 δημιουργούνται σύλλογοι Πατρινών με κέφι και αγάπη για τον σοκολατοπόλεμο, οι οποίοι έχουν καταφέρει να κρατήσουν μέχρι σήμερα ζωντανό το έθιμο.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture