Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Βασίλης Καρδάσης: Ο μπερδεμένος, άσχετος, σίγουρα λασπολόγος κ. Φωτήλας!

Βασίλης Καρδάσης: Ο μπερδεμένος, άσχετος...

Η απάντηση του προέδρου του Ανοικτού Πανεπιστημίου στον βουλευτή της ΝΔ

Σκληρή απάντηση προς τον βουλευτή Αχαΐας της ΝΔ Ιάσσονα Φωτήλα, δίνει ο πρόεδρος του Ανοικτού Πανεπιστημίου Βασίλης Καρδάσης με δήλωσή του. Ο κ. Φωτήλας κατήγγειλε

με ερώτησή του στη Βουλή και αδιαφανείς διαδικασίες χρηματοδότησης και έκδοσης ένδεκα μελετών σχετικών με την Ελληνική Επανάσταση του 1821 από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ).

Στην απάντησή του ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Βασίλης Καρδάσης, αναφέρει τα εξής:

«Ο κ. Φωτήλας μάλλον έχει μπερδέψει τα πράγματα ή το πιθανότερο είναι συνειδητά άσχετος. Σε κάθε περίπτωση υπονομεύει κατ’ εξακολούθηση το κύρος και την ακαδημαϊκή λειτουργία ενός δημοσίου ΑΕΙ. Αυτό το δικαίωμα δεν το έχει, για πολλούς λόγους, που δεν θα αναλύσω εδώ.

Θα λάβει εκ μέρους μου τρεις απαντήσεις. Η πρώτη ως εξής:

1. Αναφέρει ότι «είμαι επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος «Μελέτες για το 1821». Όλα τα ερευνητικά προγράμματα των ΑΕΙ, ακόμη και τα ιδρυματικά, έχουν επιστημονικό υπεύθυνο και αυτός πρέπει να έχει οργανική σχέση με το πανεπιστήμιο, ως Υπόλογος για την τήρηση του προϋπολογισμού και την ορθή διαχείριση. Συνεπώς σε ένα ιδρυματικό ερευνητικό πρόγραμμα του οποίου ουδείς των ερευνητών ανήκει στο ΕΑΠ, αναγκαστικά επιστημονικός υπεύθυνος/Υπόλογος αναλαμβάνει άνευ αμοιβής ο Πρόεδρος, ή έστω κάποιο μέλος με θεσμική θέση στον οργανισμό. Τονίζω το «άνευ αμοιβής» για να τον βοηθήσω να κάνει και τη διάκριση με το προηγούμενο καθεστώς του ΕΑΠ.

2. Ισχυρίζεται ότι «δαπανώνται πόροι του ΕΑΠ, ενώ την ίδια στιγμή έχει ανοικτές οικονομικές υποχρεώσεις προς ΣΕΠ κλπ». Η χρηματοδότηση των μελετών εξασφαλίστηκε στο σύνολό της από χορηγίες τρίτων (Ίδρυμα Βουλής, Τράπεζες, Ελληνικά Πετρέλαια). Αυτό και μόνο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη δημοσίων και ιδιωτικών φορέων στο ΕΑΠ, αλλά και στο έργο που έχει πραγματοποιηθεί από την παρούσα Διοίκηση, την οποία μονίμως καταγγέλλει ο κ. Φωτήλας.  Επίσης το ΕΑΠ δεν έχει καμία οικονομική εκκρεμότητα, όπως την προέβαλε ο ίδιος. Αν υπάρχουν καθυστερήσεις (και όχι εκκρεμότητες), αυτές οφείλονται σε διαδικασίες που δεν αφορούν το ΕΑΠ.

3. Δήθεν αναρωτιέται, πλην εμφανίζεται βέβαιος –καθότι το ερώτημά του είναι απολύτως ρητορικό- εάν επέλεξα εγώ τους ερευνητές. Όχι μόνο υπήρξε επιτροπή αξιολόγησης των προτάσεων, αλλά στην 7μελή σύνθεσή της ανήκαν πανεπιστημιακοί και ερευνητές υψηλού κύρους. Τα ονόματά τους θα προωθηθούν στην απάντηση της Ερώτησης του κ. Φωτήλα. Εξάλλου τα ονόματα των μελών της Επιτροπής έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια.

4. Προβάλλει ότι «ο πρόεδρος του ΕΑΠ συμμετείχε στην Επιτροπή αξιολόγησης των προτάσεων έρευνας που υποβλήθηκαν». Ναι, ως επιστημονικός υπεύθυνος του έργου όφειλε εκ του νόμου να είναι μέλος της Επιτροπής, δηλαδή ήταν ένας από τους 7. Παρεμπιπτόντως αγνοεί ανερυθρίαστα ο κ. Φωτήλας, ότι ο πρόεδρος της Διοικούσας του ΕΑΠ συμβαίνει να είναι ιστορικός και μάλιστα με επιστημονικό έργο της περιόδου. Γιατί θα έπρεπε να εξαιρεθεί; Πόθεν τεκμαίρεται ωστόσο ότι αποφάσισε μόνος του;

Η δεύτερη απάντηση θα δοθεί μέσω της τυπικής οδού, ήτοι μέσω του υπομνήματος που θα προωθηθεί προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, όπου θα παρασχεθούν και λεπτομέρειες για το όλο πρόγραμμα.

Εκτός των άλλων υπέπεσε στο ατόπημα να προσβάλει την ηθική και ακαδημαϊκή μου υπόσταση. Γιατί δεν υπονομεύει μόνο το ΕΑΠ ως δημόσιο ίδρυμα, αλλά και ένα θεσμικό όργανο, αυτό του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής. Ως προς αυτό, η τρίτη απάντησή μου θα αποσταλεί στη διεύθυνση του γραφείου του στο επόμενο διάστημα. Ώστε να μάθει να σέβεται τους θεσμούς και τα πρόσωπα που τους υπηρετούν».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις