Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Πάτρα έξυπνη πόλη - Η πρόκληση για την επόμενη Δημοτική Αρχή

Πάτρα  έξυπνη πόλη - Η πρόκληση για την ...

Του Ιωάννη Τσούρη, Οικονομολόγος – Καθηγητής Marketing , Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος "Πάτρα Η Δική μας Πόλη"

Πολύς λόγος για τις λεγόμενες έξυπνες πόλεις που καλούνται να αξιοποιήσουν τις σύγχρονες τεχνολογικές καινοτομίες προς όφελος των δημοτών τους. Μια έξυπνη Πάτρα θα μπορούσε να επενδύσει σε ανθρώπινο αλλά και κοινωνικό κεφάλαιο με τις σύγχρονες λύσεις επικοινωνίας να υποστηρίζουν την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, την υψηλή ποιότητα ζωής και την ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων για το σύνολο των δημοτών μας.

 

Με απλά λόγια, σαν ένα παζλ θα πρέπει να ενωθούν φορείς, πολίτες, επιχειρήσεις και φυσικά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της τρίτης πόλης της χώρας αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες προς όφελος των πολιτών. Όλα τα παραπάνω βέβαια για τους περισσότερους αποτελούν δυσνόητες θεωρίες και για αυτό θα προχωρήσω σε πρακτικά παραδείγματα βελτίωσης της καθημερινότητας μας με απλά λόγια:

 

  1. Μέσω μιας εφαρμογής σε οποιοδήποτε Smartphone παρακολουθείτε που βρίσκεται το λεωφορείο και σε πόση ώρα θα βρίσκεται στην στάση της επιλογής σας. Η κίνηση σε κεντρικές αρτηρίες παρουσιάζεται αλλά και ρυθμίζεται αφού ελέγχεται όλο το 24ωρο επιτρέποντας σε ουσιαστικές παρεμβάσεις και όχι απλώς στην επιβολή προστίμων.
  2. Δυνατότητα λειτουργίας δημοτικών χώρων στάθμευσης που ενημερώνουν άμεσα μέσω της δωρεάν εφαρμογής αν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις τους οδηγούς που επιθυμούν να κινηθούν στο κέντρο της πόλης μας.
  3. Η δημοτική Αρχή λαμβάνει ηλεκτρονικά με ακρίβεια τις βλάβες στον ηλεκτροφωτισμό, στο οδικό δίκτυο και στο δίκτυο ύδρευσης  φροντίζοντας άμεσα για την αποκατάσταση τους.
  4. Αναζήτηση και υποβολή αιτήσεων για πιστοποιητικά και βεβαιώσεις από όλους τους πολίτες από την άνεση του σπιτιού τους γλιτώνοντας τον Δήμο από εργατοώρες υπαλλήλων και αχρείαστη ρουσφετολογία.
  5. Αξιοποίηση του λεγόμενου έξυπνου φωτισμού με LED φωτισμό που θα εξοικονομήσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ που θα μπορέσουν να αποδοθούν σε υποδομές η μειώσεις τελών σε δημότες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  6. Απρόσκοπτη συνδεδεμένη λειτουργία δημοτικών ιατρείων και φαρμακείου που μέσω της αμφίδρομης επικοινωνίας με το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι και τις κοινωνικές υπηρεσίες θα λαμβάνουν άμεσα κλήσεις και μηνύματα για συνανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια ή διατρέχουν κίνδυνο για να παράσχουν ουσιαστική ανθρώπινη βοήθεια.
  7. Παροχή δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο σύνολο των κατοίκων αφού και επιδοτήθηκε αρκετές φορές χωρίς να γίνει πράξη και είναι εφικτή με πολύ απλά βήματα και διαδικασίες χωρίς το παραμικρό κόστος για τον προϋπολογισμό της δημοτικής αρχής. Τον μοναδικό που θα βλάψει είναι τις ακριβές εταιρίες παροχής συνδέσεων πεπερασμένης μάλιστα τεχνολογίας και παροχών.
  8. Εγκατάσταση αλλά και λειτουργία του δικτύου Fiber at home και φυσικά της τεχνολογίας 5G, δηλαδή της σύνδεσης των νοικοκυριών της πόλης με οπτικές ίνες χωρίς επιπλέον κόστος και φυσικά της ταχύτατης ασύρματης μετάδοσης δεδομένων “Over the air” που θα ξεπερνάει κατά πολύ την ενσύρματη μετάδοση δεδομένων. Να σημειωθεί πως εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από την δημοτική αρχή για επιδότηση και υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος αλλά τρομάζω να σκεφτώ τι θα συμβεί μετά το φιάσκο των προηγούμενων εξαγγελιών προ ετών για το δωρεάν WIFI  για τους πολίτες.
  9. Αυξημένη ασφάλεια για το σύνολο των προσωπικών μας δεδομένων καθώς σε ένα τέτοιο δίκτυο οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα απολαμβάνουν το μέγιστο της ασφάλειας χωρίς παραβίαση του απορρήτου της κάθε σύνδεσης σύμφωνα με τον γενικό κανονισμό προστασίας δεδομένων που τέθηκε σε ισχύ από τον Μάιο του 2018.

10. Ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων ανάμεσα σε υπηρεσίες και πολίτες. Αυτό θα επιφέρει ασφάλεια, αποτελεσματικότητα αλλά και μηδαμινές μετακινήσεις υπαλλήλων και πολιτών με τεράστια οικονομικά οφέλη/

11. Ανάπτυξη συνεργασίας του Δήμου με επιχειρήσεις τεχνολογίας αλλά και νεοφυείς επιχειρήσεις του Πανεπιστημίου Πατρών που μέχρι σήμερα εξάγουν γνώση χωρίς να επωφελούνται οικονομικά αλλά και πρακτικά οι δημότες μας.

 

Θα ήθελα να ολοκληρώσω λέγοντας πως η έξυπνη Πάτρα θα πρέπει να είναι απόλυτα προσβάσιμη σε όλους παρέχοντας ευκαιρίες για ενεργή συμμετοχή στην εξέλιξη, στην ανάπτυξη και τελικώς στην αναβάθμιση της πόλης μας. Δεν βρίσκομαι εδώ για να σχεδιάσουμε κάτι στα χαρτιά αλλά για να το υλοποιήσουμε μαζί  με σάρκα και οστά στην πράξη. Είμαστε πολίτες που κοιτάζουμε το μέλλον, παραγωγικοί, έχουμε όρεξη για δημιουργία και θα στηρίξουμε την πόλη σε κάθε μας βήμα.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις