Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μια πρόταση του Κωνσταντίνου Μπουρδούλη για την έλλειψη νερού σε περιπτώσεις πυρκαγιάς

Μια πρόταση του Κωνσταντίνου Μπουρδούλη ...

Από το 2000

Μια πρόταση για να μην μένουν οι αντλίες από νερό σε περίπτωση που διακοπεί το ρεύμα εξαιτίας της φωτιάς, είχε καταθέσει ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας και κάτοικος του Καστριστίου, Κωνσταντίνος Μπουρδούλης. Η πρόταση αυτή είχε γίνει το 2000 μετά και την εμπειρία της φωτιάς στο Καστρίτσι το 1998.

Έγραφε τότε ο κ. Μπουρδούλης:

«Καθημερινά το καλοκαίρι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (έντυπα και ηλεκτρονικά) αναφέρονται στο τεράστιο πρόβλημα των πυρκαγιών. Πολλά λέγονται και γράφονται σχετικά με το πώς ανάβουν οι πυρκαγιές, ποιοι ευθύνονται  και πως πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε. Υπάρχει τόση πληθώρα αναλύσεων, από ειδικούς και μη, που θα ήταν περιττό να αναφερθώ και εγώ σε όλα αυτά. Βέβαια με την πρώτη Φθινοπωρινή βροχή όλοι τις ξεχνούν, για να τις θυμηθούν το επόμενο καλοκαίρι.

Σκοπός της επιστολής μου αυτής είναι η ευαισθητοποίηση όλων των υπευθύνων σε μια παράμετρο του προβλήματος που ως τώρα, εγώ τουλάχιστον, δεν είδα να αναφέρεται πουθενά και έχει σχέση αφ΄ενός μεν με την πρακτική πλευρά του προβλήματος αντιμετώπισης των πυρκαγιών και αφ΄ετέρου με την ψυχολογία των κατοίκων που καλούνται να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Αναφέρομαι στο φαινόμενο της διακοπής του νερού ύδρευσης συνήθως λίγο μετά την έναρξη της πυρκαγιάς. Αυτό οφείλεται στην διακοπή λειτουργίας των αντλιοστασίων,  λόγω διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος (ΔΕΗ).

Φαντασθείτε η φωτιά να πλησιάζει το σπίτι σας και να μην έχετε μια σταγόνα νερό. Αυτό έζησα στην μεγάλη πυρκαγιά της 17ης Αυγούστου του 1989. Αναγκασθήκαμε τότε να ρίχνουμε στα μανδήλια που σκεπάζαμε τα πρόσωπά μας κρασί. Ίσως να φαίνεται παράξενο και πιθανώς αστείο, αυτό όμως το υγρό είχαμε αυτό ρίχναμε για να διατηρήσουμε την υγρασία στο ύφασμα.

Βέβαια αυτό το πρόβλημα δεν το αντιμετωπίζουν οι περιοχές που έχουν την τύχη να υδρεύονται από πηγές και με φυσική ροή από τις δεξαμενές. Αλλά πόσες είναι αυτές;

Πρότασή μου είναι η τοποθέτηση εφεδρικών ηλεκτροπαραγωγών ζευγών (Ε.Η.Ζ.), σε όλα τα αντλιοστάσια. Το Ε.Η.Ζ. (με απλά λόγια), αποτελείται από μια γεννήτρια παραγωγής εναλλασσόμενου ρεύματος και ένα ηλεκτρονικό σύστημα επίβλεψης του ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ.. Όταν γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, από οποιαδήποτε αιτία, ενεργοποιείται αυτόματα η γεννήτρια και δεν διακόπτεται η λειτουργία του αντλιοστασίου. Όταν επανέλθει το Ηλεκτρικό ρεύμα από την ΔΕΗ, διακόπτεται αυτόματα η λειτουργία του Ε.Η.Ζ. και αναλαμβάνει την τροφοδοσία του αντλιοστασίου η ΔΕΗ.

Το κόστος τοποθέτησης των Ε.Η.Ζ., μπροστά σε αυτά που προσφέρουν, είναι μικρό και τα απαιτούμενα χρήματα μπορούν να εξασφαλιστούν, αν δεν υπάρχουν, από ανάλογο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εγώ από την πλευρά μου, στα πλαίσια της εθελοντικής βοήθειας που πρέπει όλοι να προσφέρουμε, αναλαμβάνω (χωρίς καμιά αμοιβή) τον απαιτούμενο περιοδικό έλεγχο ετοιμότητας των παραπάνω συστημάτων Ε.Η.Ζ. στην περιοχή του Δήμου Ρίου.

Με την βεβαιότητα ότι θα αντιμετωπίσετε με την απαιτούμενη προσοχή την πρότασή μου, σας ευχαριστώ και είμαι στη διάθεσή σας για οιανδήποτε διευκρίνιση.»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις