Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη σήμερα και οι πατρινοί εθελοντές μνημονεύουν τον Γιώργο Σιμιγιάτο

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη σήμερα...

Πρωτοστάτης στην Αχαΐα και Πανελλαδικά

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη η σημερινή 14η Ιουνίου, ημερομηνία που καθιερώθηκε από τέσσερις μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών FIODS, τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος.

Σε τοπικό επίπεδο η σημερινή είναι ημέρα τιμής και ημέρα μνήμης ταυτόχρονα. Οι εθελοντές αιμοδότες της Πάρας μνημονεύουν τον Γιώργο Σιμιγιάτο, εκλιπόντα πρόεδρο του αρχαιότερου Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών του νομού Αχαΐας (από το 1979) και ιδρυτή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών.

"Η ημέρα της αποδημίας του, 11η Ιουνίου, είναι - διόλου τυχαία – παραπλήσια της παγκόσμιας ημέρας του εθελοντή αιμοδότη και αυτό από μόνο του αποτελεί μεγάλη τιμή για εκείνον που υπήρξε ένας άνθρωπος ηθικός, έντιμος, ειλικρινής, γνήσιος, γεμάτος καλοσύνη και λεβεντιά. Δεν πρόδωσε ποτέ τις αξίες και τα ιδανικά του, δεν πρόδωσε ποτέ τους συνεργάτες του!

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο έργο και την μεγάλη προσφορά του Γιώργου Σιμιγιάτου, αναλύοντας και κάτι διαφορετικό κάθε φορά. Σήμερα αξίζει να θυμηθούμε κάποια σημεία από τον Κώδικα Δεοντολογίας Εθελοντών Αιμοδοτών, στην σύνταξη του οποίου είχε συμβάλλει καθοριστικά ο εκλιπών και είχε δημοσιευτεί στην έκδοση για την 14η Αμφικτυονία των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, εν έτει 2000, στην Αθήνα!

Η Αιμοδοσία θεωρείται «εθελοντική μη αμειβόμενη» αν ο αιμοδότης δίνει το αίμα με την θέλησή του/της, χωρίς να δέχεται αμοιβή, είτε σε χρήμα είτε σε άλλο είδος που θεωρείται ότι υποκαθιστά το χρήμα.

Το οικονομικό όφελος δεν θα πρέπει ποτέ να αποτελεί κίνητρο ούτε για τον αιμοδότη ούτε για εκείνους που έχουν την ευθύνη της συλλογής του αίματος. Θα πρέπει να ενθαρρύνεται πάντοτε η μη αμειβόμενη εθελοντική αιμοδοσία.

Ο Αιμοδότης και οι ανάγκες του πρέπει να αποτελούν το επίκεντρο όλων των δραστηριοτήτων των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας.

Ο Αιμοδότης παρέχει πλήρη στοιχεία της αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου αποδεικτικού μέσου αναγνώρισης (διαβατήριο) και υπογράφει αφού έχει διαβάσει και κατανοήσει πλήρως το ερωτηματολόγιο που αποσκοπεί στην επιλογή ή τον αποκλεισμό του αιμοδότη από την αιμοδοσία.

Υπογράφει με ευθύνη και συνείδηση της προσφοράς του. Κάθε ενσυνείδητη απόκρυψη στοιχείων……και αιτίου που μπορεί να βλάψει την υγεία του λαμβάνοντος το αίμα και τα προϊόντα, είναι πράξη αντιδεοντολογική και ανεύθυνη με πιθανές καταστροφικές συνέπειες για την δημόσια υγεία

Η προσέλκυση των εθελοντών αιμοδοτών γίνεται από τους επαγγελματίες υγείας και τους εθελοντές προσελκυτές (σύλλογοι και ομάδες εθελοντών αιμοδοτών). Οι σύλλογοι και οι ομάδες εθελοντών αιμοδοτών βοηθούν σημαντικά στην προσέλκυση και συμβάλλουν ουσιαστικά, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο.

Ο τόπος και ο χρόνος της συλλογής αίματος πρέπει να εξυπηρετούν τους αιμοδότες για να μη χάνουν χρόνο από την δουλειά τους και για να μπορούν να φέρνουν τους/τις συζύγους και τα παιδιά τους στις οργανωμένες αιμοδοσίες.

Οι σύλλογοι και οι ομάδες εθελοντών αιμοδοτών δεν αναμειγνύονται στην διάθεση του προσφερομένου αίματος………Η διαχείριση του αίματος είναι αποκλειστικά έργο της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας

Οι Υπηρεσίες Αιμοδοσίας οφείλουν να καλύπτουν τις ανάγκες αίματος για τους εθελοντές αιμοδότες και το άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Όλα τα προαναφερθέντα αποτελούν την πεμπτουσία του κώδικα δεοντολογίας που παραμένει ζωντανός και επίκαιρος και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας σχετικά με την δημιουργία «τραπεζών αίματος».

Τιμή σε αυτόν που πρωτοστάτησε στην διάδοση της εθελοντικής προσφοράς αίματος και υπήρξε ο πρωτομάστορας της συλλογικής εθελοντικής αιμοδοσίας στην Ελλάδα, αφιλοκερδώς, σε συνθήκες σκοταδισμού και εμπορίας του αίματος. Τα χρόνια περνούν γοργά, αλλά εμείς δεν ξεχνάμε. ΟΓιώργος Σιμιγιάτος είναι πάντα δίπλα μας να μας θυμίζει το αληθινό νόημα της εθελοντικής αιμοδοσίας πάνω από σύνορα, θρησκευτικές και φυλετικές διακρίσεις" αναφέρουν σε σχετική τους ανακοίνωση με αφορμή τη σημερινή ημέρα η κ. Παρθενόπη Τσέλιου, Διευθύντρια Βιοπαθολόγος, Υ. Αιμοδοσίας Γ.Ν. Πατρών "Ο Άγιος Ανδρέας", τέως Επιστ. Υπευθ. Κ Αναφοράς HIV/AIDS ΝΔ. Ελλάδας Επιστημονική Σύμβουλος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Αχαΐας «Ο ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ» και η Μαρία Τριπολιτσιώτη, Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Αχαΐας «Ο ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ».

Σήμερα από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση στα γραφεία του συλλόγου στην Πάτρα, Μαιζώνος 110 Φιλοποίμενος

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις