Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Και το όνομα αυτής... Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας– Τι προβλέπεται για γλώσσα κι εθνικότητα- Υπερήφανος δηλώνει ο Τσίπρας- ΒΙΝΤΕΟ

Και το όνομα αυτής... Δημοκρατία της Βόρ...

Έγινε το δεύτερο τηλεφώνημα Τσίπρα - Ζάεφ

Τη βαθιά πεποίθησή του ότι η Συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ "αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία", διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική δήλωσή του προς τους Έλληνες πολίτες. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στους όρους της Συμφωνίας, εξηγώντας και υπογραμμίζοντας πως με αυτήν "μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό".

Υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση "υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της, όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή  διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια".

Αναφέρθηκε και στο χρονοδιάγραμμα από εδώ και πέρα σχετικά με την υπογραφή - κύρωση και θέση σε ισχύ της Συμφωνίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι και οι δύο προσκλήσεις που θα υποστηρίξει η Ελλάδα (αφενός για την έναρξη των ενταξιακών συζητήσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ και, αφετέρου, για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ) θα τελούν υπό την αίρεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της Συνταγματικής Αναθεώρησης εκ μέρους της γείτονος, που κατοχυρώνει  την χρήση του ονόματος έναντι όλων.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε τη σημασία που ενέχει για τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας η εξέλιξη της επίτευξης Συμφωνίας, με την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί και πάλι στα Βαλκάνια.

 

Για ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθηνών-Σκοπίων κάνει λόγο ο διεθνής Τύπος - Η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου

 

Τόνισε ειδικότερα πως "πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια, και τους λαούς μας", καθώς "κλείνει οριστικά μια διένεξη που υπονόμευσε τον κοινό βηματισμό και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και ανοίγει ένα παράθυρο στο μέλλον". Σε αυτό το σημείο σημείωσε πως "με τη Συμφωνία αυτή η πατρίδα μας εδραιώνεται ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και ως πραγματικός πυλώνας σταθερότητας σε μια βαθειά πληγωμένη περιοχή".

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε υπερήφανος και τόνισε πως "πέρα από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και εσωτερικούς υπολογισμούς, σήμερα μπορούμε όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες να είμαστε περήφανοι: Όχι μόνο για την ιστορία και την πολιτισμική μας κληρονομιά που με τη Συμφωνία κατοχυρώνουμε, όχι μόνο για το εθνικό  μας παρελθόν, αλλά και για το παρόν και το μέλλον μας. Μιας ισχυρής Ελλάδας, φάρου πολιτισμού, ιστορίας αλλά και αξιών. Μιας Ελλάδας Πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ευρώπη".

 

20.05: Oι βόρειοι γείτονες μας συμφώνησαν να αλλάξουν τη Συνταγματική τους ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων, "συμφώνησαν να μετονομάσουν τη χώρα τους σε Δημοκρατία της Severna Makedonija (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας", είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική του δήλωση προς τον ελληνικό λαό.

Σημείωσε ότι "η αλλαγή του ονόματος θα υλοποιηθεί τόσο σε ότι αφορά τις διεθνείς και διμερείς τους σχέσεις όσο όμως και στο εσωτερικό", δηλαδή το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes - έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι γείτονές μας ανέλαβαν την υποχρέωση να αναθεωρήσουν σχετικά το Σύνταγμα τους.

 

Ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ συγχαίρει τους ηγέτες Ελλάδας και ΠΓΔΜ

 

Στους κατοίκους της γείτονας χώρας θα αναγνωρίζεται η μακεδονική εθνικότητα με την προσθήκη «πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας» ενώ η Ελλάδα θα αναγνωρίζει τους κατοίκους της χώρας ως «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας». Όπως είπε ο πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίζεται ότι δεν έχουν κάποια σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες και επίσης θα γίνει συνταγματική αλλαγή στην ΠΓΔΜ ώστε να αφαιρούνται όλες οι αναφορές για μακεδονική μειονότητα.

 

Συγχαρητήρια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε Τσίπρα και Ζάεφ

 

Παράλληλα θα αφαιρεθούν όλες οι προβληματικές αναφορές για τα σύνορα καθώς και οι όποιες έμμεσες αλυτρωτικές αναφορές.

Η γλώσσα της χώρας θα αναγνωρίζεται ως «μακεδονικά» όμως με την επεξήγηση ότι είναι γλώσσα που ανήκει στην οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών και θα διαχωρίζεται από την ελληνομακεδονική κληρονομία.

 

Κ. Μητσοτάκης: Η λύση για το όνομα της ΠΓΔΜ είναι μια κακή συμφωνία, να μην την υπογράψει ο πρωθυπουργός

20.00: Το όνομα της συμφωνίας για το κράτος των Σκοπίων αποκάλυψε πριν λίγο ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ. Όπως είπε το όνομα θα είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο θα τεθεί σε δημοψήφισμα στην χώρα του. Η εξαγγελία Ζάεφ ήταν περιστοιχισμένος από όλο του το υπουργικό συμβούλιο κατά το διάγγελμά του.

Πλέον αναμένεται η συμβολική συνάντηση των δυο πρωθυπουργών το Σάββατο στις Πρέσπες για τη υπογραφή της συμφωνία.

19.04: Καλή χαρακτήρισε τη συμφωνία, που επετεύχθη με τον ομόλογο του της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώνοντας νωρίτερα τον Πρόεδρο της Δημοκρτατίας Προκόπη Παυλόπουλο: Καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις, που είχε θέσει η ελληνική πλευρά, και αποτελούν τους βασικούς άξονες αυτού που αποκαλούμε εθνική γραμμή, είπε χαρακτηριστικά:

Η επίσκεψή μου είναι για καλό σκοπό. Μεταφέρω καλά νέα. Καταλήξαμε σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ για ένα θέμα που μας απασχολεί πολλά χρόνια είπε ο κ. Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο επισκέφθηκε αμέσως μετά την τελική τηλεφωνική επικιωνί του με τον Ζόραν Ζάεφ.

"Έχουμε μια καλή συμφωνία, η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις, που είχε θέσει η ελληνική πλευρά και που αποτελούν τους βασικούς άξονες αυτού που αποκαλούμε εθνική γραμμή: Έχουμε σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, τόσο στο εξωτερικό και τις διμερείς, διεθνείς σχέσεις όσο και στο εσωτερικό. Άρα οι γείτονες μας αναλαμβάνουν υποχρέωση για συνταγματική αναθεώρηση", είπε ο κ. Τσίπρας.

Τόνισε μάλιστα ότι η συμφωνία προβλέπει αλλαγές και πέραν της ονομασίας, οι οποίες εξαλείφουν το ζήτημα του αλυτρωτισμού, τόσο στο προοίμιο όσο και σε άλλα σημεία αυτού. Το σημαντικότερο, με αυτή τη συμφωνία είναι ότι διασφαλίζεται - κατοχυρώνεται η πολιτισμική κληρονομιά και παρακαταθήκη της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι υπήρξαν κάποιοι στο παρελθόν, που προσπάθησαν να οικειοποιηθούν την κληρονομιά αυτή: επρόκειτο για ένα διαρκές εμπόδιο στις σχέσεις των δύο χωρών.

Όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας, η συμφωνία θα κυρωθεί από την ελληνική πλευρά μετά τη συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια.

Σημείωσε επίσης ότι μετά την τελική τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ζάεφ, ο πρώτος που ενημερώνει είναι ο Πρόεδρος της Δημκρατίας, και αμέσως μετά θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Βουλής για να διοργανωθεί ειδική συνεδρίαση για την ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας.

Έκλεισε λέγοντας ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή. Χρέος όλων μας είναι να αποτιμήσουμε με νηφαλιότητα αυτή τη συμφωνία, που κατά τη γνώμη μου αποτελεί "ένα πολύ σημαντικό ιστορικό βήμα".

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε από εδώ και πέρα εναπόκειται στη γείτονα χώρα να κάνει πράξη αυτά που αναφέρονται στη συμφωνία και επισήμανε την προϋπόθεση για αναθεώρηση του συντάγματος της γείτονος. Υπογράμμισε επίσης ότι ο σεβασμός της ιστορίας, και η συμμόρφωση της γείτονος με αυτή, αποτελεί ένα διαβατήριο για την περαιτέρω πορεία της και πρόσθεσε ότι η καλή γειτονία στηρίζεται στο σεβασμό. Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την τήρης της κοινοβουλευτικής τάξης στα εθνικά θέματα, που σημαίνει ενημέρωση του ΠτΔ και των πολιτικών αρχηγών.

18.53: Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την ενημέρωση του κ. Παυλόπουλου, θα ενημερώσει τηλεφωνικά τους προέδρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα ενημερώσει τη Βουλή σε προ ημερησίας συζήτηση.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό με διάγγελμα στις 19.30. Την ίδια ώρα θα απευθύνει διάγγελμα και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων

18.44: Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια για το ονοματολογικό, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ενημέρωση που έκανε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

Πριν από λίγο καταλήξαμε σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων για ένα θέμα που μας ταλαιπωρεί για πολλά χρόνια. Έχουμε μια καλή συμφωνία και για αυτό είμαι χαρούμενος. Η συμφωνία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις της ελληνικής πλευράς.

Σύνθετη ονομασία έναντι όλων, δηλαδή erga omnes, ενώ θα υπάρξει και Συνταγματική αναθεώρηση.

18.31: Υπάρχει συμφωνία, πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση και η ονομασία είναι erga omnes: αυτό σημείωναν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι ίδιες πηγές παρέπεμπαν για λεπτομέρειες στα αυτά που θα ακολουθήσουν τα επόμενα λεπτά.

Στο μεταξύ βρίσκεται σε εξέλιξη η ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την συμφωνία με τα Σκόπια.

Πριν από λίγο, ο Αλέξης Τσίπρας, μετέβη πεζός στο Προεδρικό Μέγαρο. Αυτή την ώρα ενημερώνει τον Προκόπη Παυλόπουλο για τη συμφωνία.

18.03: Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η τηλεφωνική συνομιλία των πρωθυπουργών Ελλάδας και Σκοπίων. Σε λίγο, ο Αλέξης Τσίρας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ζάεφ θα απευθύνει διάγγελμα στα Σκόπια στις 19.30.

17.58: Σε εξέλιξη βρίσκεται η νέα τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και των Σκοπίων για το θέμα του ονοματολογικού της ΠΓΜΔ, όπως μετέδωσε πριν λίγο η ΕΡΤ. Όλα δείχνουν ότι οι δυο πρωθυπουργοί έχουν έρθει σε συμφωνία, κάτι που θα φανεί τις επόμενες λίγες ώρες.

Εάν όλα πάνε καλά, τότε ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επισκεφθεί άμεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει και να έχει κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους προέδρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Εντός της ημέρας αναμένεται και διάγγελμα Τσίπρα για τη συμφωνία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις