Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Νίκος Καραθανασόπουλος: Ασθενική ανάκαμψη με νέες θυσίες

Νίκος Καραθανασόπουλος: Ασθενική ανάκαμψ...

Ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ μίλησε στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου

«Τα ζητήματα αυτά είτε αντιμετωπίζονται από την σκοπιά των κεφαλαιοκρατών, είτε από τη σκοπιά των παραγωγών του πλούτου, ενώ οι ενδιάμεσες θέσεις και απόψεις δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα από την σκοπιά των κεφαλαιοκρατών, κλείνοντας μόνο το μάτι στους εργαζόμενους» επισήμανε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, στην ομιλία του στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου με θέμα "Η Ελληνική Οικονομία μετά την λήξη του τρίτου προγράμματος προσαρμογής".

Απαντώντας στα περί "εξόδου από τα μνημόνια" αντέτεινε «πώς θα γίνει αυτό όταν όλοι οι μνημονιακοί νόμοι που συνθέτουν το παζλ του αντιλαϊκού χαρακτήρα παραμένουν εν ισχύ».

Επισήμανε ότι τα μνημόνια δεν αποτελούν ελληνική πρωτοτυπία, αλλά αντανακλούν την ονομαζόμενη "ευρωπαϊκή κανονικότητα" στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται η πολιτική φθηνότερης εργατικής δύναμης για την στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Και προσέθεσε ότι φθηνή εργατική δύναμη δεν σημαίνει χαμηλοί μισθοί, καθώς το ύψος των μισθών «πρέπει να το βλέπουμε με το επίπεδο παραγωγικότητας της εργασίας».

Ο κ. Καραθανασόπουλος είπε ότι το δεύτερο στοιχείο του «κυβερνητικού αφηγήματος» αφορά την μεγαλύτερη ελευθερία που θα αποκτήσει η κυβερνητική πολιτική και έθεσε το ερώτημα «πώς θα γίνει αυτό όταν υπάρχουν κανόνες ενισχυμένης εποπτείας ειδικά για τη χώρα μας και για όσες χώρες έχουν βγει από τα μνημόνια, και όταν σε επίπεδο ΕΕ συζητείται η αναθεώρηση προς το χειρότερο των ενιαίων κανόνων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης».

Μιλώντας για το τρίτο στοιχείο του «κυβερνητικού αφηγήματος», την "βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη", είπε ότι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά με το πρώτο να αφορά το "βιώσιμη", καθώς «η ανάπτυξη απ΄ ό,τι φαίνεται θα είναι αβέβαιη και ασθενική γιατί σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει μια τεράστια υπερσυσσώρευση κεφαλαίων» εξηγώντας ότι «όσο κεφάλαια δεν καταστρέφονται, τότε το μέσο ποσοστό κέρδους που είναι το κυρίαρχο στοιχείο για την επενδυτική δραστηριότητα δεν πρόκειται να αλλάξει». Αναφέρθηκε επίσης στην όξυνση των αντιθέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο που αντανακλούν τον εμπορικό πόλεμο κυρίως αυτή τη στιγμή μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, προσθέτοντας ότι αυτές οι αντιθέσεις έχουν ως αντανάκλαση τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για το μοίρασμα των ενεργειακών πηγών και το ξαναμοίρασμά τους στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου και ότι η Ελλάδα αποτελεί τον σημαιοφόρο αυτών των αμερικανονατοϊκών σχεδιασμών στο πλαίσιο της "γεωστρατηγικής αναβάθμισης" της χώρας, που «δεν αποτελεί παρά την άλλη όψη της λεγόμενης δίκαιης ανάπτυξης».

Ο κ. Καραθανασόπουλος είπε ότι ένα ακόμα στοιχείο ανησυχίας είναι η όξυνση της ανισομετρίας μέσα στους κόλπους της ΕΕ, «η οποία (ανισομετρία) οξύνει τις φυγόκεντρες τάσεις, ενώ ο ευρωσκεπτικισμός είναι η προσπάθεια αναδίπλωσης σε συντηρητικό επίπεδο των εξελίξεων και αντανάκλαση αυτής της ανισομετρίας».

Πέρα από το γεγονός της αβέβαιης, η ανάκαμψη «θα είναι άδικη και σε βάρος των παραγωγών του πλούτου γιατί προϋποθέτει τη φθηνή και αναλώσιμη εργατική δύναμη, χωρίς συγκροτημένα εργατικά δικαιώματα, προϋποθέτει νέα κίνητρα φορολογικά και αναπτυξιακά για το μεγάλο κεφάλαιο, προϋποθέτει μειώσεις του κόστους, είτε του λεγόμενου "μη μισθολογικού" με νέο χτύπημα στο ασφαλιστικό σύστημα στο πλαίσιο του "τριαξονικού συστήματος" και ιδιαίτερα των επαγγελματικών ταμείων και προϋποθέτει εμπορευματοποίηση κοινωνικών τομέων της ζωής, ιδιωτικοποίηση και συγκέντρωση», συνέχισε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι αυτά ακριβώς «είναι τα προαπαιτούμενα που βάζει ο ΣΕΒ, δηλαδή οι επενδυτές, με τον ΣΕΒ να τονίζει ότι δεν πρέπει να σημειωθεί καμία οπισθοδρόμηση στις εργασιακές σχέσεις όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι τώρα».

«Η κυβέρνηση επικαλείται την επιστροφή στην εργασιακή ομαλότητα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου -για παράδειγμα ο Μακρόν- και μιλά για αναπροσαρμογή του κατώτερου μισθού. Όμως αυτό είναι δώρο-άδωρο γιατί σε συνθήκες συμπίεσης του μέσου μισθού δεν μπορεί να υπάρξει βελτίωση της θέσης των εργαζόμενων, καθώς ο μέσος μισθός συμπιέζεται και εξαιτίας της ευελιξίας στην αγορά εργασίας» σημείωσε, λέγοντας ότι η κυβέρνηση για τη διαμόρφωση του κατώτερου μισθού υποστηρίζει ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι αντοχές της οικονομίας και τα επίπεδα παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας, «άρα πρέπει ο μέσος μισθός πρέπει να υποτάσσεται στην θωράκιση της κερδοφορίας».

Επέκρινε την κυβέρνηση ότι υποστηρίζει πως πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το επίπεδο της ανεργίας, «που σημαίνει ότι φταίνε οι μισθοί για την ανεργία» και ότι επιχειρεί να προχωρήσει σε «ένα νέο διαχωρισμό ανάμεσα στους εργαζόμενους, -αμειβόμενοι άνω των 500 ευρώ και με λιγότερα- αφήνοντας στο απυρόβλητο το κεφάλαιο».

«Συμπερασματικά ασθενική ανάκαμψη με νέες θυσίες χωρίς ημερομηνία λήξης για το λαό, γιατί ο Μινώταυρος του καπιταλιστικού κέρδους είναι εδώ και θα είναι για πάντα εδώ» είπε ο κ. Καραθανασόπουλος, σημειώνοντας ότι από την άποψη αυτή «δεν μπορεί να υπάρξει εθνική συναίνεση», και καταλήγοντας τόνισε:

«Στο πλαίσιο αυτού του συστήματος δεν μπορεί να υπάρξει λύση προς όφελος των εργαζομένων, πρέπει να ανατραπεί η κατάσταση σε επίπεδο εξουσίας για να αξιοποιηθούν οι τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, τα επιτεύγματα της τεχνολογίας και της επιστήμης για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών με κοινωνικοποίηση και κεντρικό σχεδιασμό και αποδέσμευση από την ΕΕ και τις υπόλοιπες συμμαχίες».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις