Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

"Δεν κλείνει κάποιο Επαγγελματικό Λύκειο της Πάτρας" - Τι θα γίνει με τομείς και ειδικότητες

"Δεν κλείνει κάποιο Επαγγελματικό Λ...

Απαντήσεις από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, Κώστας Γιαννόπουλο

Στη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να κλείσει κανένα από τα τρία Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια που λειτουργούν αυτή την στιγμή Πάτρα προχώρησε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης της Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Γιαννόπουλος. Όπως σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος παρά τις πληροφορίες που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα στην πόλη και βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν σχεδιάζεται λουκέτο σε κάποιο ΕΠΑΛ, δεν καταργείται κάποιος από τους τομείς ή κάποια από τις ειδικότητες που ήδη λειτουργεί.

Εκείνο που συμβαίνει είναι η ανακατανομή ειδικοτήτων ανάμεσα στα υπάρχοντα Εσπερινά. Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή αυτό που συμβαίνει είναι συνενώσεις τμημάτων εκεί όπου το κάθε ένα από αυτά που λειτουργούσαν είχαν ελάχιστα άτομα με αποτέλεσμα να προκαλούνται σημαντικές δυσλειτουργίες.

«Είχαμε την ίδια ειδικότητα στο ένα σχολείο και στο άλλο. Τρεις μαθητές στο ένα σχολείο και 3-4 στο άλλο. Αυτό δεν έχει ούτε παιδαγωγική αξία, αλλά ούτε και ορθό είναι. Άλλο να είχες 15 μαθητές εδώ και άλλους τόσους εκεί. Όταν όμως δεν έχεις, προσπαθείς να τα συνενώσεις. Δεν δημιουργείται παραγωγική αξία να κάνεις μάθημα σε ένα μαθητή αλλά και δεν μπορεί η Ελλάδα αυτή την στιγμή να σηκώσει τέτοιες πρακτικές», σχολιάζει ο κ. Γιαννόπουλος.

 

ΕΛΜΕ Αχαΐας: "Θέλουν να αφήσουν ένα ΕΠΑΛ" - Κινητοποιήσεις από τους καθηγητές

 

Η παραπάνω ανάγκη λοιπόν οδήγησε την πολιτεία σε μια ανακατανομή με στόχο να δημιουργηθούν ισοδύναμα σχολεία με την μεταφορά κάποιων τομέων και ειδικοτήτων. Σε αυτό το πλαίσιο έγιναν μεταφορές και όχι καταργήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την στιγμή στα τρία ΕΠΑΛ της Πάτρας είναι εγγεγραμμένα 750 άτομα από τα οποία τα 250 έχουν κριθεί με ανεπαρκή φοίτηση, ουσιαστικά δηλαδή δεν φοίτησαν.

«Εμείς πάμε σε μια προσπάθεια αναβάθμισης και στήριξης των ΕΠΑΛ. Όταν λες ότι θέλω να παίξουν έναν άλλο ρόλο θα πρέπει να δημιουργήσει και τις συνθήκες ώστε αυτό που κάνεις να είναι αξιόπιστος. Δεν μπορείς να δημιουργείς ειδικότητες που δεν έχουν επαρκή πληθυσμό. Αυτή την στιγμή ο μεγαλύτερος αριθμός ολιγομελών τμημάτων παρουσιάζεται στα εσπερινά ΕΠΑΛ, είναι ιδιαίτερα σχολεία.

Παραπονιούνται οι μαθητές ότι ταλαιπωρούνται. Πράγματι θα υποχρεωθούν του χρόνου από το ένα σχολείο να πάνε στο άλλο, δεν θα χάσουν όμως την ειδικότητά τους, ούτε θα αναγκαστούν να αναζητήσουν κάτι άλλο. Όλα αυτά μέσα στην πόλη της Πάτρας δεν τους στέλνουμε αλλού. Είναι ιδιαίτερα σχολεία πρέπει να τα προστατεύσουμε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς να μην πηγαίνουν και δεν έχουν μαθητές μέσα στην τάξη.

Οι εποχές που είχαμε εγγεγραμμένους 500-600 μαθητές σε κάθε ΕΠΑΛ δεν υπάρχουν πλέον. Θέλουμε να ξανακάνουμε τα παιδιά να εμπιστευτούν και πάλι τα ΕΠΑΛ», σημειώνει ο κ. Γιαννόπουλος.

Αναφορικά τώρα με τους με τους καθηγητές των τμημάτων που θα συγχωνευτούν και θα περισσεύουν σημείωσε ότι κανείς τους δεν θα χάσει τη δουλειά του καθώς θα αξιοποιηθούν αλλού. «Έχουμε ανάγκες», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Τέλος αναφερόμενος σε όσου υποστηρίζουν δημοσίως ότι κλείνει το 5ο ΕΠΑΛ της Πάτρας μετά τις μετακινήσεις που θα υπάρξουν ο κ. Γιαννόπουλος έκανε λόγο για «προφητείες» των γνωστών «Νοστράδαμων» της πόλης. «Είναι οι γνωστοί Νοστράδαμοι της Πάτρας οι οποίοι αρχίζουν και κάνουν προφητείες λέγοντας αυτό θα γίνει σε ένα ή δύο χρόνια. Τους προκαλώ όμως να μας πουν, από όλα όσα έλεγαν αυτό τον καιρό, έχει ήδη γίνει κάτι;», ανέφερε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις