Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

«Μας έχει θορυβήσει το γεγονός ότι για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε όπλο σε αυτούς τους άτυπους καταυλισμούς» - Ο νέος Λιμενάρχης Πατρών στο thebest.gr

«Μας  έχει θορυβήσει το γεγονός ότι για ...

Δρόσος Ρεΐζης

O Πλοίαρχος Δρόσος Ρεΐζης είναι εδώ και έναν περίπου μήνα ο νέος Λιμενάρχης Πατρών. Μετά από δύο χρόνια παρουσίας στο λιμάνι του Ρόττερνταμ, σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου, ανέλαβε χρέη Κεντρικού Λιμενάρχη στην Πάτρα. Ήταν  γνώστης  των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής και των δυσκολιών, δεδομένης της έντονης παρουσίας μεταναστών, που επιθυμούν να φύγουν παράνομα για την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, μέσω Πάτρας και Ιταλίας.

Η θητεία του ξεκίνησε σε μια στιγμή που το ζήτημα του μεταναστευτικού αποκτά «ένταση» και μόλις πριν λίγες ημέρες σημειώθηκε ο θάνατος 20χρονου Αφγανού, από πυροβολισμό ομοεθνή του. Τον  κ. Ρεΐζη τον συναντήσαμε στο γραφείο του, στο λιμάνι, εκεί που περνά πολλές ώρες της ημέρας, από το πρωί ως αργά το απόγευμα, τόσο μέσα όσο και έξω από αυτό, λίγες ώρες μετά τη σύσκεψη με το κλιμάκιο στελεχών υπουργείων και την   Γενική Επιθεωρήτρια Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων Αντιστράτηγο Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.

Της Ελευθερίας Μακρυγένη

«Η σύσκεψη είχε σκοπό την όσο το δυνατόν πιο πλήρη παρουσίαση από μας του προβλήματος που υφιστάμεθα αυτή τη στιγμή στο λιμάνι, να δώσουμε δηλαδή την εικόνα, ώστε να μεταβιβαστούν αρμοδίως  και να παρθούν αποφάσεις από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας. Δεν ήταν ο σκοπός χθες να έχουμε κάποια δέσμευση ή κάτι άλλο», λέει ο κ. Δρόσος Ρεΐζης στο thebest.gr και προσθέτει:

«Μας έχει θορυβήσει το γεγονός ότι για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε όπλο σε αυτούς τους άτυπους καταυλισμούς, με συνέπεια  έναν μετανάστη νεκρό. Προσπαθούμε πάντα να αντιμετωπίζουμε τα θέματα με ψυχραιμία. Ήταν εκτός χώρου αρμοδιότητάς μας αυτό το περιστατικό, έχει επιληφθεί γι΄αυτό η αστυνομία. Το μεταναστευτικό είναι όπως ξέρετε ένα δύσκολο πρόβλημα, δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί και πιστεύω πως ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει, γίνεται. Και εμείς από την πλευρά μας, οι συνάδελφοι εδώ στο λιμενικό της Πάτρας κάνουμε ό,τι μπορούμε, σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Προσπαθούμε ν΄ανταπεξέλθουμε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Και με τη βοήθεια όλων των φορέων, που είναι αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια. Γιατί μόνοι μας ούτως ή άλλως θα ήταν αδύνατο να το διαχειριστούμε. Με όλους τους φορείς έχουμε καλή σχέση και μας βοηθούν. Θα ήθελα όμως να εξάρω την συμβολή τόσο του ΟΛΠΑ,  όσο και της αστυνομίας. Νομίζω ότι καλά τα πάμε παρά τις δυσκολίες».

Την ίδια ώρα κάτοικοι και φορείς ζητούν την απομάκρυνση των μεταναστών από τα παλιά εργοστάσια, τα οποία βρίσκονται απέναντι από το λιμάνι. Εξάλλου, σήμερα στην Αθήνα στο γραφείο του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα θα βρεθεί , ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας συνοδευόμενος από άλλους εκπροσώπους της Περιφέρειας, φορέων της Πάτρας, καθώς και των συλλόγων των νότιων συνοικιών της πόλης.

«Από εκεί ξεκινάει όλο το πρόβλημά μας και εδώ στον λιμένα. Οι δυο εστίες, που βρίσκονται απέναντί μας είναι ουσιαστικά ορμητήρια, για την καθημερινή αυτή τακτική της προσπάθειας μεταναστών να μπουν στα πλοία. Αν μετακινηθούν από αυτούς του δύο χώρους, οι οποίοι απ΄όσο γνωρίζω είναι εντελώς ακατάλληλοι για να διαβιούν άνθρωποι, αυτό θα μας βοηθήσει στο έργο μας , ώστε να διαχειριστούμε τους χώρους μας καλύτερα και να κάνουμε τη δουλειά μας πιο καλά».

Ποιες είναι οι κατευθύνσεις που έχετε δώσει στο προσωπικό;

«Η κατεύθυνση που έχει δοθεί στο προσωπικό είναι να υπάρχει ψυχραιμία και η άσκηση των καθηκόντων να γίνεται πάντα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».

To μεταναστευτικό «απορροφά» μεγάλο κομμάτι από το διαθέσιμο προσωπικό και τα μέσα, ωστόσο αυτό δεν είναι το μοναδικό ζήτημα

«Στις προτεραιότητές μας είναι φυσικά και οι έλεγχοι και για τη λαθραία διακίνηση εμπορευμάτων, τους οποίους προσπαθούμε ξεπερνώντας τους εαυτούς μας να τους κάνουμε. Σαφώς το μεταναστευτικό μας παίρνει πολλές δυνάμεις, τόσο σε μέσα όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, παρόλα αυτά προσπαθούμε να τα προλάβουμε όλα και να σταθούμε στο ύψος μας».

 

Ήρθατε στο λιμάνι της Πάτρας  από το Ρόττερνταμ. Πώς αισθανθήκατε όταν μάθατε ότι θα αναλάβετε καθήκοντα εδώ;

«Όταν το πρωτοέμαθα ήταν λίγο περίεργα τα συναισθήματά μου. Γνώριζα για την περιοχή και το τι συμβαίνει εδώ εξ ακοής. Είναι τελείως διαφορετικό όμως να το ζει κανείς και  διαφορετικό να προΐστασαι αυτής της υπηρεσίας.  Αυτό που αντιμετώπισα εδώ ήταν ας το πούμε ένα σοκ,  το οποίο όμως έχει να κάνει με το τι πραγματική εικόνα συναντάς. Δεν είναι εύκολο να το φανταστείς. Είναι πολύ σημαντικό ότι είμαι προϊστάμενος σε αυτή την υπηρεσία και θα δώσουμε όλοι μαζί τον καλύτερο εαυτό μας, για ν΄ανταποκριθούμε στο δύσκολο έργο μας».

Στο Ρόττερνταμ μείνατε για δύο χρόνια ως ναυτιλιακός ακόλουθος. Ποιες  ήταν οι αρμοδιότητές σας και τι έχετε κρατήσει από αυτή την εμπειρία;

«Είναι μια σπουδαία εμπειρία. Είμαι ευγνώμον που την έζησα. Είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που ζούμε τώρα. Η Ολλανδία είναι μια χώρα στην οποία τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη. Τίποτα δεν γίνεται χωρίς μεγάλη προετοιμασία και σχεδιασμό,. Να σκεφτείτε ότι τώρα σχεδιάζουν το πώς θα είναι το λιμάνι του Ρόττερνταμ, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, το 2050. Η ουσιαστική παρουσία μας εκεί έχει να κάνει με την υποστήριξη της ελληνικής σημαίας και του Έλληνα ναυτικού. Η ελληνική ναυτιλία είναι από τις σπουδαιότερες ελληνικές «βιομηχανίες». Δηλαδή, να κάνουμε επιθεωρήσεις στα πλοία μας , να έχουμε  καθημερινή επαφή με όλα τα ελληνικά πλοία που καταπλέουν στο λιμάνι, να βοηθούμε  σε όλες τις διαδικασίες. Είτε τους ναυτικούς προσωπικά είτε υπηρεσιακά να είμαστε εμείς οι ενδιάμεσοι με την κεντρική υπηρεσία και να μπορούμε να λύνουμε ζητήματα, που να επιτρέπουν τα ελληνικά πλοία  να κινούνται με ασφάλεια.

Στο Ρόττερνταμ υπάρχει πολλή έντονη ελληνική παρουσία κι αυτό ήταν ένα ευχάριστο γεγονός για μένα ,γιατί  ήμουν όλη την ημέρα απασχολημένος και μου κρατούσαν ουσιαστικά συντροφιά».

 

Έχετε δει την πόλη;

«Aκόμα όχι, γιατί είναι πολλές οι ώρες που είμαι στο λιμάνι. Ευελπιστώ στο μέλλον να μπορέσω να το κάνω. Το λιμάνι της πάντως είναι ένα στολίδι. Ένα λιμάνι για το οποίο οφείλουμε να δώσουμε την ψυχή μας για να παραμείνει έτσι αλλά και για να έχει τον ρόλο που του αξίζει».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις