Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οι φετινές διαδρομές του Επιταφίου στους κεντρικούς ναούς της Πάτρας

Οι φετινές διαδρομές του Επιταφίου στους...

Της Παντάνασσας θ' ανέβει Ψηλαλώνια

Από τις πιο ξεχωριστές στιγμές της Μεγάλης Εβδομάδας των Παθών του Κυρίου είναι αναμφίβολα η πένθιμη μέρα της Μεγάλης Παρασκευής και φυσικά η ώρα της περιφοράς του Επιταφίου με τους ιερείς και τους ιεροψάλτες και τον απλό κόσμο να ψάλλουν τα εγκώμια όπως «Η ζωή εν τάφω», «ω γλυκύ μου έαρ», με περισσή ευλάβεια και σε κατανυκτικό κλίμα.

Πλήθος κόσμου αναμένεται να συμμετάσχει στην περιφορά του Επιταφίου σε όλους τους ιερούς ναούς. Από το πρωί της Μ. Παρασκευής, μετά την αποκαθήλωση σε κάθε ναό ξεκινά ο στολισμός του Επιταφίου με ανοιξιάτικα άνθη ενώ πολλοί στη διάρκεια της περιφοράς ή όταν γίνονται στάσεις για δέηση, σπεύδουν να περάσουν από κάτω μιας και θεωρείται μεγάλη ευλογία.

Το thebest.gr συγκέντρωσε τις διαδρομές που θα ακολουθήσουν οι πομπές των Επιταφίων των κεντρικών εκκλησιών της Πάτρας.

Ο Μητροπολιτικός ιερός ναός Ευαγγελιστρίας όπου στην περιφορά του Επιταφίου θα παραστεί και ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ακολουθεί  την ακόλουθη διαδρομή: Μαιζώνος προς την οδό Κολοκοτρώνη, Κολοκοτρώνη, Αγίου Ανδρέου, Γεροκωστοπούλου, πλατεία Γεωργίου κάτω μέρος, Μαιζώνος και επιστροφή στο ναό.

Στο ναό του Πολιούχου των Πατρών Αποστόλου Ανδρέου η πομπή του Επιταφίου του Ιησού Χριστού θα ακολουθήσει τη διαδρομή: Αγ. Ανδρέου, Δημ. Γούναρη, Μαιζώνος, Παπαφλέσσα, Ευμήλου και επιστροφή στο ναό.

Στην ιερά Ακολουθία του Επιταφίου στο Νέο Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Πατρών και κατόπιν στην περιφορά θα παραστεί ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθος

Στον ιερό ναό Παντανάσσης όπου ο στολισμός του ναού και του Επιταφίου ανατέθηκε στο ανθοπωλείο «Ανεμώνη», η διαδρομή φέτος είναι η εξής: Αλεξ. Υψηλάντου, Καλαμογδάρτη, Αθανασίου Διάκου, μεσημβρινή πλευρά πλατείας Υψηλών Αλωνίων, Χαραλάμπη, Δημ. Γούναρη, Αλεξ. Υψηλάντου και επιστροφή στο ναό.

Στο ναό Παντοκράτορος η διαδρομή του Επιταφίου το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής είναι η ακόλουθη: Παντοκράτορος, πλατεία Αγίου Γεωργίου, Σωτηριάδου, Δημ. Γούναρη, Ερενστρώλε, Ηλείας, πλατεία Ομονοίας, Γερμανού, Μπουκαούρη, Δεξαμενή και επιστροφή στο ναό.

Στο ναό Αγίου Νικολάου Πατρών όπως ανέφερε στο thebest.gr ο π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος, φέτος η διαδρομή του Επιταφίου θα είναι, Μητροπολίτου Παρθενίου, Υψηλάντου, Ζαίμη, Κανακάρη, Ερμού - άνοδος, 25ης Μαρτίου και επιστροφή στο ναό.

Στο ναό Αγίου Δημητρίου στην άνω πόλη, η διαδρομή του ιερού Επιταφίου θα είναι Γούναρη, Βότσαρη, Ευνάρδου, πλατεία Παπαδιαμαντοπούλου, μετά δεξιά Παντοκράτορος, Μπουκαούρη, Γούναρη και επιστροφή στον Άγιο Δημήτριο.

Στο ναό της Αγ. Σοφίας Πατρών η διαδρομή είναι η εξής: Κωνσταντινουπόλεως, Κιλκίς, Κορίνθου και επιστροφή στο ναό.

Στο ναό Αγίου Διονυσίου Πατρών η διαδρομή είναι η εξής: έξοδος από το ναό αριστερά προς την Καρόλου, Κωνσταντινουπόλεως, Γιαννιτσών, πλατεία Λαύρας, Έλληνος Στρατιώτου, Φαβιέρου και επιστροφή στο ναό Αγίου Διονυσίου.

Στο Α’ Δημοτικό Νεκροταφείο Πατρών η έξοδος του Επιταφίου θα γίνει στις 18.30 το απόγευμα και η πομπή αφού διασχίσει την κεντρική οδό του κοιμητηρίου, σταματώντας για δέηση τόσο στο ναό Αγ. Παρασκευής όσο και στην πλατεία στο κέντρο του νεκροταφείου μετά βγαίνει έξω από την πίσω έξοδο, περνά από το Ζαβλάνι, βγαίνει Πανεπιστημίου και επιστρέφει στο κοιμητήριο. Στο Β' Δημοτικό Νεκροταφείο Πατρών στη Λεύκα η περιφορά του Επιταφίου θ' αρχίσει στις 16.45.

*Πάντως μεγάλο άγχος αποτελεί ο καιρός μιας και υπάρχει η πρόβλεψη για πιθανή βροχή το απόγευμα της Μ. Παρασκευής. Όπως μας είπαν από το ναό του Αγίου Διονυσίου αν βρέχει τότε η περιφορά θα περιοριστεί γύρω από το ναό.

Τέλος για τον άνθινο στολισμό σε κάθε ενορία επιλέγονται τα ωραιότερα λουλούδια, από γαρύφαλλα και τριαντάφυλλα μέχρι πασχαλιές, ορχιδέες αλλά και γαρδένιες.

Eπιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις