Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αίγιο: «Η 8η Μαρτίου και οι γυναίκες –σύμβολα που έγραψαν ή γράφουν ιστορία»- ΦΩΤΟ

Αίγιο: «Η 8η Μαρτίου και οι γυναίκες –σύ...

Εκδήλωση την περασμένη Πέμπτη

Η Ένωση Γυναικών Ελλάδας-Παράρτημα Αιγίου, με αφορμή την 8η Μαρτίου-Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στα δικαιώματα των Γυναικών, πραγματοποίησε  εκδήλωση  με θέμα: «Η 8η Μαρτίου και οι γυναίκες –σύμβολα που έγραψαν ή γράφουν ιστορία», την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018, σε γνωστό καφέ στο Αίγιο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η Πρόεδρος του παραρτήματος Ε.Γ.Ε. Αιγίου, κυρία Ουρανία Κοττά-Κακαβάνη, αναφέρθηκε στο νόημα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, ως Ημέρα μνήμης και αποτίμησης  των αγώνων και των κατακτήσεων του Γυναικείου Κινήματος, καθώς και ως Ημέρα προβληματισμού και διεκδίκησης νέων αιτημάτων για καλύτερη ζωή. Τόνισε την ανάγκη να αγωνίζονται οι γυναίκες διαρκώς και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, ιδίως σήμερα  που λόγω της οικονομικής κρίσης τα δικαιώματα των γυναικών, ιδίως τα εργασιακά, καταπατώνται κι ο δρόμος προς την ισότητα στην πράξη δείχνει να είναι μακρύς γεμάτος πισωγυρίσματα. Παράλληλα όμως την Παγκόσμια  Ημέρα για  τη Γυναίκα χρειάζεται  να αναδεικνύονται γυναίκες-σύμβολα για να παίρνουν δύναμη ιδίως οι νεότερες   να συνεχίσουν τον αγώνα  έως ότου επιτευχθεί η ουσιαστική ισότητα των φύλων. Γιατί τα προβλήματα είναι ακόμη πολλά με κυρίαρχο το θέμα της αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας εναντίον των γυναικών και των παιδιών, της υπέρμετρης ανεργίας των νέων γυναικών, το χάσμα αμοιβών, το έλλειμμα ισότητας στα κέντρα λήψης αποφάσεων, τα στερεότυπα και οι αναχρονιστικές αντιλήψεις για το ρόλο της γυναίκας που επηρεάζουν την ελεύθερη επιλογή των γυναικών, το κράτος πρόνοιας.

Στο πλαίσιο αυτό προβλήθηκε βιντεοταινία που περιλάμβανε το ιστορικό της 8ης Μαρτίου αλλά και την πρόοδο των γυναικών από την κατάκτηση της ψήφου, το δικαίωμα στη μόρφωση, την αλλαγή του οικογενειακού δικαίου, την είσοδο των γυναικών σε πολλά ανδροκρατούμενα επαγγέλματα, με αναφορές στις ελληνίδες φεμινίστριες του 19ου αι. όπως η Καλλιρρόη Παρρέν. Παρουσιάστηκαν επίσης από την κυρία Ευαγγελία (Λίτσα) Γιαννοπούλου (Αντιπρόεδρο του παραρτήματος και μέλος του Πανελλαδικού Δ.Σ. της Ε.Γ.Ε.) ενδεικτικά Γυναίκες-σύμβολα που τιμήθηκαν με Νόμπελ  ή  άλλαξαν τον κόσμο προς το καλύτερο με τις δράσεις τους, όπως η Μαρία Κιουρί, μοναδική γυναίκα μέχρι σήμερα που τιμήθηκε με δύο νόμπελ σε δύο διαφορετικές επιστήμες (1903 νόμπελ φυσικής και 1911 Χημείας) , η Ιρέν Ζολιό-Κιουρί, (νόμπελ χημείας το 1935),  η Γκέρτι Ράντνιτζ-Κόρι (1947 νόμπελ Ιατρικής)  η Μαρία Γκέπερτ-Μάγιερ (1963 νόμπελ Φυσικής)  η Ντόροθι Κρόουφουτ-Χόντκιν (1964 νόμπελ Χημείας), η Ρόζαλιν Σούσμαν-Γιάλοου (1977 νόμπελ Ιατρικής) η Μπάρμπαρα ΜακΚλίντοκ ( 1983 νόμπελ Ιατρικής), η Ρίτα Λέβι Μονταλτσίνι ( 1986 νόμπελ Ιατρικής), η  Γερτρούδη Έλιον (1988 νόμπελ Ιατρικής), η Κριστιάν Βόλαρντ ( 1995 νόμπελ Ιατρικής), η Λίντα Μπακ (2004 νόμπελ Ιατρικής) , η Γιούγιου Του (Νόμπελ Ιατρικής, 2015),η Μπέρτα φον Ζούτνερ (Νόμπελ Ειρήνης 1905), η Αούνγκ Σαν Σου Κι (Νόμπελ ειρήνης 1991), οι Ellen J, Sirleaf, Leymah Gbowee και Tawakkul Karman  μοιράστηκαν το  Νόμπελ Ειρήνης το   2011  για τον ειρηνικό τους αγώνα υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων, η  Μαλάλα Γιουσαφζάι (Νόμπελ Ειρήνης 2013) κά. Η παρουσίαση έκλεισε με αναφορά στην Κική Δημουλά και στο ποίημά της «Σημείο αναγνωρίσεως-Άγαλμα γυναίκας με δεμένα τα χέρια». Στη  συνέχεια ακολούθησε διασκέδαση με ωραία μουσική για τραγούδι και χορό .

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις