Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Χρ. Σπίρτζης: Στην Περιφέρεια η διαχείριση του Φράγματος Πείρου εάν το θέλει- Οι ανακοινώσεις για Πατρών-Πύργου και τρένο

Χρ. Σπίρτζης: Στην Περιφέρεια η διαχείρι...

Αναζητείται λύση υπογειοποίησης του τρένου από Ρίο έως Κανελλοπούλου

Στη δημόσια επιβεβαίωση του χθεσινού ρεπορτάζ του thebest.gr για τις εξελίξεις σχετικά με τη διέλευση της νέας ηλεκτροκίνητης γραμμής του τρένου από την Πάτρα προχώρησε σήμερα από το βήμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Δυτικής Ελλάδας, ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης. Όπως ανέφερε ο κ. Σπίρτζης μετά τη διαβούλευση με τους κατοίκους των Μποζαϊτίκων θα μελετηθεί η τεχνική δυνατότητα υπογειοποίησης της γραμμής από το Ρίο μέχρι την οδό Κανελλοπούλου, χωρίς να βγει το έργο από το χρονοδιάγραμμά του ή τον οικονομικό του προϋπολογισμό.

Σπίρτζης από Πάτρα: Πριν το καλοκαίρι ξεκινούν οι εργασίες στην Πατρών - Πύργου

Αυτή η μελέτη αναμένεται να είναι έτοιμη σε 6 με 7 μήνες και από το αποτέλεσμά της θα εξαρτηθεί εάν θα υπάρξουν τελικά οι αλλαγές του αρχικού σχεδιασμού ή όχι.

Όπως εξήγησε ο υπουργός ακόμα και αν αλλάξει τελικά η μελέτη οι εργασίες θα γίνουν με την ίδια εργολαβία για να μην χαθεί χρόνος. «Είναι δίκαιο το αίτημα;

Είναι. Ωστόσο αυτή η νέα διεκδίκηση έγινε γνωστή σε μας το περασμένο καλοκαίρι, όταν οι μελέτες ήταν έτοιμες, είχαν τελειώσει όλα τα δικαστήρια και ξεκινούσαν οι εργασίες. Αυτή η κουβέντα προφανώς έπρεπε να έχει γίνει το 2006 ή το 2007. Δεν πρέπει όμως να υπάρξει καμία καθυστέρηση.

Η γραμμή πρέπει να φτάσει εγκαίρως στο νέο λιμάνι της Πάτρας γιατί θα υποχρεωθούμε να επιστρέψουν πολλά χερήματα στην Ε.Ε.», επισήμανε ο κ. Σπίρτζης.

Παράλληλα υποστήριξε ότι έχει γίνει εξαντλητικός διάλογος με το Δήμο Πατρέων για το πέρασμα της γραμμή μέσα από το κέντρο της Πάτρας, μέχρι τον Άγιο Ανδρέα και μετά στο νέο λιμάνι της Πάτρας.

«Μην αλλάξουμε όμως πάλι γνώμη και σε αυτό το κομμάτι όταν πάμε να το εκτελέσουμε. Όποιος έχει αντίρρηση να το πει τώρα», είπε με νόημα ο υπουργός απευθυνόμενος ουσιαστικά στον απόντα Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη.

Επίσης προανήγγειλε και την ένταξη του Εμπορικού Τμήματος του λιμανιού της Πάτρας στο στρατηγικό σχέδιο μεταφορών. Αποκαλυπτικός κι αιχμηρός κατά του Δημάρχου Πατρέων, χωρίς να τον κατονομάσει ήταν ο υπουργός Υποδομών και για το θέμα του φράγματος Πείρου-Παραπείρου.

Όπως είπε ορισμένοι τοπικοί φορείς της αυτοδιοίκησης δεν θέλουν να συμμετέχουν στη διαχείριση του Φράγματος για την ύδρευσης της περιοχής. Έτσι το υπουργείο προτίθεται να περάσει νομοθετική ρύθμιση ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν όσοι το επιθυμούν μαζί με το Υπουργείο εκτός εάν θέλει η Περιφέρεια να συμμετάσχει μαζί με τους Δήμου.

Ο Υπουργός χειροκροτήθηκε και ο παριστάμενος Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας έγνεψε θετικά αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπει μπροστά στη διαχείριση του φράγματος. Αναφορικά με την Πατρών-Πύργου ο κ. Σπίρτζης υποστήριξε ότι μέχρι τις 12 Μαρτίου αναμένεται η οριστικά απάντηση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής για την ένταξη του δρόμου στα μεγάλα δίκτυα για να χρηματοδοτηθεί.

Αυτό θ’ ανοίξει τον δρόμο ώστε οι συμβάσεις (μέχρι τότε θα έχει κατοχυρωθεί και η 8η εργολαβία που δημοπρατήθηκε) να πάνε στο Ελεγκτικό Συνέδριο Αυτή η διαδικασία θα χρειαστεί περίπου ένα μήνα και μετά σε 30 μέρες οι ανάδοχοι θα πρέπει να προσκομίσουν τις απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές των Τραπεζών για να πάρει μπροστά το έργο.

Θάνος Χριστακόπουλος

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις