Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Χάνεται στο νέφος η Πάτρα, ΦΩΤΟ- Τα επικίνδυνα στοιχεία που προβληματίζουν… οι πιο επιβαρυμένες συνοικίες

Χάνεται στο νέφος η Πάτρα, ΦΩΤΟ- Τα επικ...

Οι αναλύσεις του Πανεπιστημίου

Άκρως ανησυχητικά είναι τα συμπεράσματα που εξάγονται για την ατμόσφαιρα της Πάτρας από την καθημερινή παρακολούθηση των στοιχείων των επικίνδυνων αιωρούμενων μικροσωματιδίων (ΡΜ2.5) που πραγματοποιεί σε διάφορα σημεία της πόλης το Πανεπιστήμιο Πατρών. Η πόλη πολλές μέρες "χάνεται" στο νέφος και όταν την κοιτάζει κανείς από ψηλά είναι δύσκολο να την δει.

 

Όπως φαίνεται και από τους πίνακες που ακολουθούν σε αρκετές περιοχές της Πάτρας, από τις 7 όπου έχουν στηθεί σταθμοί μέτρησης του συστήματος «Αιθέρας», η συγκέντρωση των μικροσωματιδίων αυτών χτυπάει στην κυριολεξία «κόκκινο», «μοβ» ακόμα και «βυσσινί». Η προειδοποίηση δε, με βάση τις οδηγίες του Οργανισμού Προστασίας Περιβάλλοντος της Αμερικής, είναι σαφής.

Το κόκκινο χρώμα σημαίνει ότι η συγκέντρωση των σωματιδίων είναι σε ανθυγιεινά επίπεδα και ενδέχεται να εμφανίσουν επιπτώσεις στην υγεία με τις ευαίσθητες ομάδες να αντιμετωπίζουν σοβαρότερα προβλήματα.

Το μοβ σημαίνει ότι η ατμόσφαιρα είναι πολλή ανθυγιεινή και υπάρχει κίνδυνος για την υγεία, όλοι ενδέχεται α εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Τέλος το βυσσινί χαρακτηρίζει την κατάσταση επικίνδυνη με πολύ σοβαρό κίνδυνο για την υγεία όλων.

Δυστυχώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι συγκεντρώσεις των ΡΜ 2.5 στον αέρα της Πάτρας αγγίζουν τα επίπεδα του μοβ ακόμα και του επικίνδυνου βυσσινί.

Τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή του νέου λιμανιού δύο μέρες φτάσαμε στα όρια του μοβ (7 και 8 Ιανουαρίου), στο Ρίο μια φορά (13/1), στον Καστελόκαμπο 4 μέρες (8,11, 12, 13 Ιανουαρίου) και στο Κουκούλι καθημερινά (8,9,10, 11, 12, 13 Ιανουαρίου). Στο Ρίο μάλιστα μια μέρα, 11 Ιανουαρίου η συγκέντρωση των μικροσωματιδίων έφθασε και στα όριο του επικίνδυνου βυσσινί.

Αυτό το αποπνικτικό κοκτέιλ στην ατμόσφαιρα της Πάτρας, δημιουργείται από τα καυσαέρια των οχημάτων, τον καπνό από τα τζάκια και τις σόμπες, αλλά και τα σωματίδια που φτάνουν στην περιοχή από τη μακρινή Σαχάρα, την Ιταλία, αλλά και την Κωνσταντινούπολη.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Ανδρέας Καζαντζίδης, μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή», αναφέρει ότι:

«Οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων και ειδικά των μικρών σε μέγεθος που θεωρούνται πιο επικίνδυνα για την υγεία, είναι σημαντικές». Η σύσταση και η προέλευσή τους έχει μελετηθεί από ερευνητικές ομάδες του Πανεπιστημίου Πατρών και του Ινστιτούτου Χημικής Μηχανικής. Με βάση αυτά τα στοιχεία, σύμφωνα με τον καθηγητή, «μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι περίπου το 1/3 των σωματιδίων έρχονται από άλλες περιοχές και το υπόλοιπο εκλύεται εδώ από ανθρωπογενείς δραστηριότητες».

Όσον αφορά την «εισαγωγή» σωματιδίων, ο Ανδρέας Καζαντζίδης αναφέρει ότι μεταφέρονται με τις αέριες μάζες, είτε από φυσικές πηγές, όπως είναι η έρημος της Σαχάρας, είτε από περιοχές που έχουν ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως το Κάιρο, η κοιλάδα του Πάδου στην Ιταλία, η Κωνσταντινούπολη κ.ά.

Ωστόσο οι μετρήσεις παρουσιάζουν διακυμάνσεις ανάλογα με τις μετεωρολογικές συνθήκες, την ώρα της ημέρας και την εποχή.

«Μετρούμε λοιπόν και αναγνωρίζουμε πια», συνεχίζει ο καθηγητής, «την επίδραση της κίνησης στο κέντρο της πόλης, ή τις επιπτώσεις από την καύση ξύλων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές με νεόδμητα σπίτια», σημειώνει ο κ. Καζαντζίδης, που εκτιμά ότι «μπορεί να βοηθήσουν η καλύτερη ρύθμιση της κυκλοφορίας και η δραστική μείωση των καύσεων».

Επίσης, αναφέρει ότι «υπάρχουν λύσεις, όπως για παράδειγμα η χρήση φυσικού αερίου, που εφαρμόστηκαν σε χώρες και πόλεις που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοια και πολύ χειρότερα προβλήματα», αλλά το πιο σημαντικό βήμα είναι «η σωστή ενημέρωση των πολιτών και η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης, με σκοπό την πρόληψη και τη μείωση του προβλήματος, έστω και σε κάποιο βαθμό».

Τα δεδομένα των μετρήσεων είναι προσβάσιμα σε κάθε πολίτη στην ηλεκτρονική διεύθυνση patrasair.gr.

Το δίκτυο αποτελείται από αισθητήρες μέτρησης των αιωρούμενων σωματιδίων, που βρίσκονται τοποθετημένοι στο νέο λιμάνι, στο κέντρο της πόλης, στην Αγυιά, στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, στον Καστελλόκαμπο, στο Ρίο, στο Πλατάνι και στο Πανεπιστήμιο και καταγράφει σε πραγματικό χρόνο την ποιότητα του αέρα στην Πάτρα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις