Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πάτρα: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου με αιχμές στην κυβερνητική πολιτική

Πάτρα: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δή...

Εκτός από την παράταξη Πελετίδη, υπερψήφισαν οι Βίβιαν Σαμούρη και ο Χρήστος Πατούχας

Με αιχμές από τη δημοτική Αρχή Πελετίδη κατά της κυβέρνησης εγκρίθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, ο προϋπολογισμός για το 2018. Τον προϋπολογισμό ψήφισαν εκτός της παράταξης Πελετίδη και οι Βίβιαν Σαμούρη και ο Χρήστος Πατούχας. Σε ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής αναφέρονται τα εξής:

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων, ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2018.

Τον Προϋπολογισμό ενέκριναν, η παράταξη της πλειοψηφίας και οι παρατάξεις «Όλοι μαζί για την Πάτρα» και «Ανυπότακτη Πολιτεία».

Κατά του Προϋπολογισμού, ψήφισαν οι παρατάξεις «Νέα Πόλη», ΡΑΠ, «Τώρα για την Πάτρα», «Πάτρα Δική μας Πόλη» και «Αγωνιζόμενοι Πολίτες». Λευκό ψήφισε η παράταξη «Κοινοτικόν».

Εισηγητής του θέματος ήταν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Προσόδων και Τοπικής Οικονομίας, Παναγιώτης Μελάς, ο οποίος ανέφερε τα εξής:

«Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Συζητάμε σήμερα  τον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2018.

Ήδη στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουμε συζητήσει και αποφασίσει τα βασικά στοιχεία που τον απαρτίζουν, δηλαδή Ανταποδοτικά τέλη, τέλη κοινοχρήστων χώρων και Τεχνικό Πρόγραμμα.

Προηγήθηκε των αποφάσεων αυτών, μια πλούσια συζήτηση με πολιτιστικούς συλλόγους ,συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, αθλητικά σωματεία, περιβαλλοντικοί σύλλογοι, εργατικά σωματεία, ΕΒΕ, σωματεία συνταξιούχων. Το σύνολο των αιτημάτων που τέθηκαν είναι δίκαια και πρέπει να ενταθεί ο αγώνας του λαού μας για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Ο κρατικός προϋπολογισμός  του 2018 ενσωματώνει το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων και των τριών μνημονίων. Ο κρατικός προϋπολογισμός σταθερά αναδιανέμει το σύνολο των εσόδων υπέρ του κεφαλαίου με το «μάρμαρο» να το πληρώνει ο λαός, που του λεηλατούν το εισόδημα διπλά και τριπλά. Ορισμένα στοιχεία:

Οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι προβλέπονται αυξημένοι κατά 1 δισ. ευρώ περίπου σε σχέση με φέτος. Η υπερφορολόγηση που τροφοδοτεί τον κρατικό προϋπολογισμό σήμερα, θα κατευθυνθεί στους τοκογλύφους δανειστές, θα τροφοδοτήσει μεγαλοξενοδόχους, θα γίνουν φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές και επιχειρηματικούς ομίλους. Παράλληλα καταργείται η χορήγηση όλων των άλλων επιδομάτων για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης κ.ά.

Η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ θα μειωθεί κατά 214 εκατομμύρια, μετά και το περσινό τσεκούρι των 200 εκατομμυρίων! Για τα δημόσια νοσοκομεία και τα ΠΕΔΥ ο τακτικός προϋπολογισμός μειώνεται κι άλλο, κατά 363 εκατομμύρια σε σχέση με το 2017.

Με προκλητικό τρόπο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την ίδια ώρα που διατηρεί σταθερά 9 στους 10 ανέργους χωρίς επίδομα ανεργίας, ονοματίζει «Έκτακτο Επίδομα Νεανικής Αλληλεγγύης» τη χορήγηση μιας εφάπαξ ενίσχυσης. Ο ΟΑΕΔ προϋπολογίζεται να έχει πλεόνασμα 586 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα από τις εισφορές των εργαζομένων, ενώ αυξάνεται η επιδότηση στις επιχειρήσεις, στο όνομα των «ενεργητικών πολιτικών» για την απασχόληση.

Προωθείται από την κυβέρνηση η ‘’βελτίωση’’ του νομοθετικού πλαισίου, με σκοπό τη διασφάλιση της ομαλής διενέργειας των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, που αφορούν και χρέη από κλήσεις και απλήρωτα δημοτικά τέλη.  Αυτό αφορά φυσικά και όσους εντάσσονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων, καθώς αν χάνουν μια δόση δεν θα θεωρούνται « συνεργάσιμοι, κατά την έννοια του Κώδικα Δεοντολογίας».

Η  κυβέρνηση έχει  βάλει μπροστά  τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς,  με στόχο το βιός και  την κατοικία των φτωχών λαϊκών νοικοκυριών  που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο κυνήγι τραπεζών και κράτους. Το εργατικό - λαϊκό κίνημα εντείνει την πάλη του ενάντια στους πλειστηριασμούς και η κυβέρνηση απαντά με την ποινικοποίηση της. Την ίδια ώρα, όχι  τυχαία, πολλαπλασιάζονται και οι δήθεν πρωτοβουλίες για “την  σωτηρία  της πρώτης   κατοικίας”.

Σε αυτό το σκηνικό δίνει το παρόν και ένα μέρος των δημοτικών αρχών. Πρόσωπα και  αστικές δυνάμεις στους Δήμους, που υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική στην τοπική διοίκηση και ασκούνται για  χρόνια  στην παραπλάνηση, προτείνουν, ως δρόμο σωτηρίας της λαϊκής κατοικίας,  την σύσταση  δημοτικών επιχειρήσεων που θα αγοράζουν τα κόκκινα δάνεια! Προτείνουν δηλαδή οι δήμοι  να παίξουν το  ρόλο των funds! Τέτοιες “πρωτοβουλίες”, κατά την γνώμη μας, ούτε  τυχαίες είναι, ούτε άδολες.

Όλοι αυτοί πατούν στην αγωνία χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών να προστατεύσουν το σπίτι τους και παρεμβαίνουν με τυχοδιωκτικό τρόπο! Δεν αποκλείουμε κάποια funds, με τον μανδύα των Δήμων,  να επιδιώκουν να αλώσουν πιο γρήγορα την λαϊκή κατοικία και τέτοιου είδους πρωτοβουλίες  τους  ανοίγουν  δρόμο.

Με πρόσφατη πρωτοβουλία των Δημάρχων εκλεγμένων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», καλούμε την ΚΕΔΕ να αφήσει την στρεψοδικία και να πάρει καθαρή  θέση, για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, που σήμερα  κινδυνεύει και από τα οφειλόμενα στους Δήμους.

Μπροστά στο ορατό κίνδυνο της λαϊκής κατοικίας από την επίθεση, όχι μόνο του κράτους και των τραπεζών, άλλα και των δήμων, παίρνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί.

Δεν θα αποστείλουμε μικρο-οφειλές νοικοκυριών στο γκισέ της εφορίας.

Θα περιφρουρήσουμε θεσμικά και πολιτικά τους υπαλλήλους των δήμων μας  από τις απειλές καταλογισμού  της κρατικής διοίκησης .

Θα ενισχύσουμε με την δράση και την στάση μας  την πάλη του λαού για την προστασία της λαϊκής κατοικίας από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Ο ενοποιημένος προϋπολογισμός της τοπικής διοίκησης με βάση ΜΠΔΣ και κρατικό προϋπολογισμό. Μονιμοποιείται η στρατηγική της φτώχειας όσον αφορά στην χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και αυξάνονται ραγδαία τα λεγόμενα ΙΔΙΑ ΕΣΟΔΑ.

Για το 2018 τα «ίδια έσοδα» μαζί με τα ΠΟΕ για τους Δήμους θα αναιρούν σε 3.115 δις ευρώ την ώρα που οι ΚΑΠ(αφαιρώντας τα 739 εκ. που αφορούν στα προνοιακά επιδόματα) περιορίζονται σε μόλις 1 δις 702 εκ!!! Η κυβέρνηση παρόλα αυτά μιλάει για αύξηση και η ΚΕΔΕ «ποιεί την νήσσα» . Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «ράβει» τον δημοσιονομικό κορσέ με προϋπολογισμούς και Μεσοπρόθεσμο και η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ(ΝΔ-Δημοκρατική Συμπαράταξη) «κεντάει» προτάσσοντας  πιο γρήγορα την  προώθηση της επιχειρηματικότητας και την «φορολογική αποκέντρωση» ζητώντας, όχι την κατάργηση αλλά την διαχείριση του ΕΝΦΙΑ!

Όμως όπως γνωρίζετε η ανταποδοτικότητα (επιπλέον Δημοτικοί φόροι, τέλη) αγκαλιάζει τους περισσότερους τομείς του Δήμου. Στο Δήμο μας, μόνο το 38% της χρηματοδότησης προέρχεται από κρατική χρηματοδότηση ενώ το υπόλοιπο 62% αποτελείται από ‘’ίδια έσοδα’’ του Δήμου (τέλη, εισφορές, πρόστιμα) δηλαδή από τον Πατραϊκό Λαό, που στενάζει από τις αντιλαϊκές πολιτικές.

Ουσιαστικά δηλαδή τα έργα που διεκδικούν και ζητούν οι δημότες μας υπoχρηματοδοτούνται, ενώ οι ανάγκες σε αντιπλημμυρικά έργα, σε αντισεισμική θωράκιση, σε ύδρευση και αποχέτευση δεν χρηματοδοτούνται ούτε από τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε από το ΕΣΠΑ.

Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών της πόλης, αλλά και της χώρας, αποτυπώνεται σε ορισμένα στοιχειά από τις υπηρεσίες του Δήμου μας. 1560 οικογένειες μόνο στο Δήμο λαμβάνουν τρόφιμα από την Τράπεζα Τροφίμων. Στα λαϊκά φροντιστήρια αλληλεγγύης συμμετέχουν πάνω από 400 παιδιά. Το προνοιακό επίδομα το λαμβάνουν 4.200 άτομα.

Στο μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΠ έχουν ενταχθεί 3.500  οικογένειες, ενώ 3.500 οικογένειες έχουν ενταχθεί στις μειώσεις και απαλλαγές των δημοτικών τελών που κάναμε. Για το 2018 προτείνουμε την μείωση κατά 50% στις οικογένειες που έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑ . Επεκτείνουμε στον συντελεστή του 0,90 τους πολιτιστικούς – εκπολιτιστικούς συλλόγους. Διεκδικούμε παράλληλα από την κυβέρνηση το ποσό που προκύπτει από τη μείωση να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύουν την κατάσταση που βιώνει η λαϊκή οικογένεια.

Από την άλλη, η κρατική χρηματοδότηση της τοπικής διοίκησης(Δήμους και Περιφέρειες)  κατέρχεται με άλματα.

2013

2014

2015

2016

2017

2018

3.427,4δις€

3.466,2δις€

3.237δις€

3.225δις€

3.018δις€

3.115δις€

 

 

Για τους Δήμους προβλέπονται 2402εκ από τους ΚΑΠ στα οποία προστίθενται 39εκ ως ποσό που θα καλύψει το κόστος των σχολικών καθαριστριών αρμοδιότητα που μέχρι και φέτος επιβάρυνε το Υπ. Παιδείας –σύνολο για τους 325 δήμους 2441 εκ.€, ποσό εικονικό αφού είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε από την χρηματοδότηση των Δήμων το ποσό των 739 εκ που αφορά στα προνοιακά επιδόματα και που είναι ενταγμένα στους ΚΑΠ , που σημαίνει ότι για τις συνολικές ανάγκες των δήμων μένει το ποσό των 1702 εκ. για 325 Δήμους. Αν από δω αφαιρεθεί και η μισθοδοσία των εργαζομένων οι δήμοι μένουν να λειτουργήσουν με τα «ίδια Έσοδα».

Για τη λειτουργία των Υπηρεσιών του Δήμου, το κράτος χρηματοδοτεί με  22.237.000 ευρώ (39%). Τα υπόλοιπα που απαιτούνται και είναι 34.500.000 ευρώ (61%), με βάση τους αστικούς του νόμους, χρεώνονται στον τσακισμένο από τις πολιτικές τους Πατραϊκό λαό και αποτελούν τα Ίδια Έσοδα του Δήμου.

Για  άλλη μια φορά οι λαϊκές οικογένειες φορολεηλατούνται και ο κρατικός προϋπολογισμός δεν χρηματοδοτεί και δεν καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες. Αυτό εκφράζεται και στην χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης.

Στον ισολογισμό του 2016 του Δήμου Πατρέων, από κύκλο εργασιών ύψους 89,9 εκατομμύρια €, μόνο το 34% προέρχεται από την κρατική χρηματοδότηση (αφαιρουμένων των προνοιακών), όπως αποτυπώθηκε. Η κρατική χρηματοδότηση και για το 2017  ανέρχεται σε  22.237.000 ευρώ  για την κάλυψη του συνόλου των λειτουργικών δαπανών του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων.

Οι συνολικές λειτουργικές δαπάνες του Δήμου ανέρχονται σε 26.843.000 ευρώ, υπερβαίνοντας την κρατική χρηματοδότηση κατά  4. 606. 000 ευρώ τις οποίες τις πληρώνει με επιπλέον δημοτικά τέλη και φόρους ο Πατραϊκός λαός.

Το σύνολο των πόρων που δεν αποδόθηκαν στους Δήμους και Περιφέρειες την τελευταία τετραετία (2015-2018) αγγίζουν τα 8δισ.€. Τα χρήματα αυτά κατευθύνθηκαν  στις μεγάλες επιχειρήσεις και στους δανειστές και όχι προς όφελος των λαϊκών αναγκών.

Επίσης, από 1/1/2017 με τη σύσταση του «Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης» έρχεται να προστεθεί νέο χαράτσι στις ασφαλιστικές εισφορές για το Δήμο και τους εργαζόμενους. Για το Δήμο η επιβάρυνση αυτή είναι 1,8 εκ €.

Αναφέρουμε επίσης ότι από συμβάσεις δανείων που είχαν πάρει προηγούμενες δημοτικές αρχές πληρώνουμε 2.600.000,00ευρώ δόσεις το χρόνο γιατί μέχρι που αναλάβαμε εμείς τη διοίκηση στο δήμο πληρώνονταν μόνο  οι τόκοι .

Ακόμα για ΕΝΦΙΑ, φορολογία εισοδήματος και ΦΠΑ για κάθε έτος ο Δήμος πληρώνει 800.000,00€ .

Αυτήν την πραγματικότητα υπηρέτησαν και υπηρετούν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ   και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Μέσα σ’ αυτό το εχθρικό πολιτικοοικονομικό τοπίο για την τοπική διοίκηση, συντάσσεται ο προϋπολογισμός του Δήμου μας για το 2018.

Ο πραγματικός φιλολαϊκός προϋπολογισμός προϋποθέτει έναν άλλον δρόμο ανάπτυξης για τον οποίο αγωνιζόμαστε και που τις ανάγκες μας δεν τις μετατρέπει σε εμπόρευμα.

Στον αντίποδα αυτών των πολιτικών που εφαρμόζονται, δουλεύουμε με γνώμονα την εξυπηρέτηση των οξυμένων λαϊκών αναγκών, εξαντλούμε όποια περιθώρια υπάρχουν και ανοίγουμε δρόμους για να πάρει ανάσα η λαϊκή οικογένεια.

Κάνουμε πράξη την προεκλογική μας  δέσμευση  να είμαστε λαϊκή αντιπολίτευση ενάντια στην ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου-ΕΕ και των αστικών κομμάτων που την υπηρετούν.

Η Δημοτική Αρχή βρέθηκε σταθερά στο πλευρό των εργαζόμενων του Δήμου μας, στήριξε την πάλη για τα δίκαια αιτήματα τους.

Όσον αφορά το προσωπικό στην τοπική διοίκηση ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης λέει  ότι  για  2017-2021 οι αποχωρήσεις υπαλλήλων θα ανέλθουν σε  8.243 και οι προσλήψεις σε  4.352  προσλήψεις.

Δηλαδή  για το σύνολο του εν λόγο  διαστήματος (2017-2021)   δυο φεύγουν και ένας έρχεται   και για δε τα έτη 2018 και 2019 προβλέπονται συνολικά 4.352 αποχωρήσεις και μηδέν προσλήψεις…

Και όπως  η κυβέρνηση δηλώνει στην αιτιολογική έκθεση της   το προσωπικό που θα έρθει αφορά κύρια κατηγορίες ΔΕ και ΥΕ και σε αποτελέσματα  του ΑΣΕΠ από το 2009.

Πράγμα που επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση και ψεύδεται όταν μοιράζει  υποσχέσεις για μονιμοποίηση τάχα εργαζομένων που δουλεύουν για χρόνια σε προγράμματα όπως π.χ. το Βοήθεια στο Σπίτι, στους Παιδικούς, οι καθαρίστριες στα Σχολεία και από την άλλη επιβεβαιώνει με τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της και την πολιτική της ότι οι συμβασιούχοι και οι λογής φορείς της κοινωνικής οικονομίας που φτιάχνονται στο όνομα τους θα παραμείνουν, θα ανακυκλώνονται,  θα διαιωνίζεται η  εκμετάλλευση τους, και σειρά από κρίσιμες υπηρεσίες για την λαϊκή οικογένεια, θα συρρικνώνονται, θα εμπορευματοποιούνται, θα υποβαθμίζονται ποιοτικά και θα λειτουργούν «ως λαχείο φτωχιάς»  για τους τσακισμένους από την πολιτική του κεφαλαίου εργαζομένους, φτωχούς και τσακισμένους επαγγελματίες και αγρότες, συνταξιούχους, νέους.

Η Δημοτική Αρχή βρέθηκε σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων του Δήμου μας και στήριξε την πάλη για τα δίκαια αιτήματά τους. Σταθήκαμε εμπόδιο στις απολύσεις τους μη δίνοντας στοιχεία για τον έλεγχο της μετατροπής σε ΙΔΑΧ των συμβάσεων τους καθώς και σε κάθε αντεργατικό νόμο των αστικών κυβερνήσεων που είχε στόχο τα συμφέροντα τους.

Από το 2014 έως το 2017 πληρώσαμε δικαστικές αποφάσεις εργαζομένων  1ΕΚ 400ΧΙΛ € σε 419 εργαζόμενους και το σύνολο των απαιτήσεων  από δικαστικές αποφάσεις ανέρχεται σε 12ΕΚ €.

Στηρίξαμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Κοινωφελή Προγράμματα για μόνιμη και σταθερή δουλειά και πλήρη εργασιακά δικαιώματα, των  παρατασιούχων στις Ανταποδοτικές Υπηρεσίες  παρά τις αποφάσεις της Κυβέρνησης που έβαζαν εμπόδια στην πληρωμή τους, προχωρώντας άμεσα  για την πληρωμή τους και την υπογραφή νέας σύμβασης. Καλύψαμε χωρίς κρατική χρηματοδότηση την μείωση των αποδοχών κατά 10% και  αυξήσαμε το μειωμένο ωράριο των σχολικών καθαριστριών σε πλήρες ωράριο.

Το κόστος πληρώθηκε από Ίδια Έσοδα του Δήμου και είναι 280ΧΙΛ €.

Επίσης με το ν. 4483/16 η κυβέρνηση κάνει δεκτό το αίτημα των σχολικών καθαριστριών αμειβόμενων ανά αίθουσα για χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας και γάλα που δεν δικαιούνταν. Πρόκειται για 170 καθαρίστριες  που εργάζονται μέσω των σχολικών επιτροπών και το κόστος που είναι 72.000 ευρώ το στέλνει στον Δήμαρχο δηλαδή να το πληρώσει ο δήμος από ίδια έσοδα.

Εμείς με έγγραφο μας στο λογιστήριο εγγράφουμε το ποσό αυτό στον προϋπολογισμό του 2018 για να τα χορηγήσουμε και παράλληλα με επιστολή μας στον Υπουργό παιδείας ‘’ καταγγέλλουμε’’ την κυβερνητική τακτική και ζητούμε την καταβολή του ποσού από το αρμόδιο Υπουργείο.

Εδώ πρέπει να πούμε ότι οι σχολικοί φύλακες έχουν πάει στα δικαστήρια και δικαιώθηκαν για ασφαλιστικές εισφορές των ετών 2001-2006  που δεν τους κατέβαλαν τότε (είχαν μόνο ιατροφαρμακευτική)  και  το ποσό που βγάζουν τα δικαστήρια για να πληρώσει ο εργοδότης μαζί με το πρόστιμο ανέρχεται στις 50 με 55.000€ για τον καθένα,  δηλαδή  περίπου 5.000.000 ευρώ. Ήδη το ΙΚΑ έχει αποστείλει έγγραφο στο Δήμο, ζητώντας να καταβληθούν ασφαλιστικές εισφορές και πρόστιμα.

Επομένως το ποσό  των περίπου 12. 000.000 ευρώ που διεκδικούν οι εργαζόμενοι δικαστικά, ανέρχεται περίπου τώρα στα 17.000.000 ευρώ.

Τον Ιούνη που μας πέρασε και για 11 μέρες δόθηκε ένας αγώνας με επίκεντρο την μη απόλυση των συμβασιούχων που απασχολούνται κυρίως στον τομέα της καθαριότητας, τη διεκδίκηση σταθερής δουλειάς για όλους.

Ο Δήμος μας στήριξε ολόπλευρα αυτόν τον αγώνα και συνεχίζει να κρατά για δουλειά αυτούς τους εργαζόμενους, διεκδικώντας παράλληλα την μονιμοποίησή τους. Στην πρόσφατη συνάντηση της δημοτικής αρχής με τον υπουργό εσωτερικών κ. Σκουρλέτη μας απάντησε αρνητικά στο αίτημα της μονιμοποίησης  των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας όπως παρατασιούχους στις ανταποδοτικές υπηρεσίες (καθαριότητα –ηλεκτροφωτισμός – κοιμητήρια), εργαζόμενους με προγράμματα ΕΣΠΑ (κοινωνικές δομές , βρεφονηπιακούς σταθμούς), βοήθεια στο σπίτι.

Στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. υπεγράφη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, για το σύνολο των μισθολογικών και άλλων εργασιακών ζητημάτων των ηθοποιών.

Τα παιδιά μας και οι ανάγκες τους δεν είναι κόστος

Δημιουργήσαμε νέα βρεφικά και νηπιακά τμήματα (ΚΟΔΗΠ- ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟ) αυξάνοντας κατά 300 περίπου τις θέσεις εγγραφής παιδιών στους ΔΠΣ και ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟ, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα από τροφεία το 80% των λαϊκών οικογενειών σε αυτά.

Δημιουργήσαμε νέες δράσεις που περιλαμβάνουν  και σίτιση, όπως:

Παιδικές κατασκηνώσεις στην Πλαζ της Αγυιάς που φιλοξενήσαμε και φέτος  περίπου 800 παιδιά.

Δημιουργήσαμε νέα δράση – χορήγηση τροφίμων για «δεκατιανό» σε μαθητές που φτάσαμε στον αριθμό των 1500.

Αθλητισμός και Πολιτισμός

Αποδώσαμε το Παμπελοποννησιακό Στάδιο στο λαό, στην νεολαία , συλλόγους και αθλητές  του ερασιτεχνικού αθλητισμού, βάζοντας τέλος στην εκμετάλλευση του από τους επιχειρηματίες, διευκολύνοντας την πρόσβαση του Πατραϊκού λαού σε υποδομές αθλητισμού ενάντια στην λογική της εμπορευματοποίησης, χωρίς το αρμόδιο Υπουργείο Αθλητισμού να μας έχει επιχορηγήσει ούτε με ένα ευρώ. Ελαχιστοποιήσαμε τις συνδρομές των αθλητών στα σωματεία που χρησιμοποιούν δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις.

Οι πρωτοβουλίες μας στον Πολιτισμό και στους 3 οργανισμούς (Πολιτιστικό, Καρναβαλικό, ΔΗΠΕΘΕ) έχουν στο επίκεντρό τους την ανάγκη των πλατιών λαϊκών στρωμάτων για ποιοτικές πολιτιστικές και προσιτές οικονομικά δράσεις. Η παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ «Η ζωή του Γαλιλαίου» παρακολουθήθηκε από 8.500 θεατές με πολιτιστική προσφορά σε συμπολίτες μας που βιώνουν βάναυσα τις συνέπειες της σημερινής πολιτικής, με χαμηλό εισιτήριο και ελεύθερη είσοδο σε απόρους και ανέργους. Θεσμοθετήσαμε το « Άρμα Θέσπιδος» που ανέβασε παραστάσεις  σε πολλές γειτονιές του Δήμου και της Περιφέρειας, ενώ παρακολουθήθηκε από 12.000 θεατές με συμβολικό εισιτήριο. Κάναμε προσπάθεια να απλωθούν οι εκδηλώσεις σε όλες τις γειτονιές με νέες δράσεις όπως ο κινητός κινηματογράφος.

Συνεχίζουμε και φέτος με ποιοτική δουλειά στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ με το νέο έργο οι «ΦΟΥΕΝΤΕ ΟΒΕΧΟΥΝΑ» καθώς και στο «Άρμα Θέσπιδος» με στόχο να περιοδεύσει  σε κάθε γειτονιά. Διευκολύνουμε τη δράση πολιτιστικών συλλόγων και φορέων με παραχώρηση χώρων, σημάτων, υλικοτεχνικής υποδομής και εξοπλισμού. Πραγματοποιήθηκαν δεκάδες εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο, ενώ υπήρχε έκπτωση για ανέργους – νέους σε όλες τις εκδηλώσεις ΔΗΠΕΘΕ και Πολιτιστικού Οργανισμού.

Στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων

Εκπονήσαμε συνολικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, που υλοποιούμε, με κριτήριο να μην επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο τα λαϊκά στρώματα. Ακυρώσαμε οριστικά τον προηγούμενο σχεδιασμό για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, που θα επιβάρυνε το λαό με εκατοντάδες εκατομμύρια τα επόμενα 20 χρόνια Αποκαταστήσαμε την λειτουργία της Ξερόλακκας με όλους τους όρους προστασίας της υγείας των κατοίκων και την πλήρη κάλυψη όλων των απορριμμάτων. Απαιτούμε από την Κυβέρνηση τη χρηματοδότηση όλων των αναγκαίων έργων για την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων και της περιοχής. Παίρνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποτρέψουμε να γίνει η πόλη μας σκουπιδότοπος.

Στο Τεχνικό επίσης Πρόγραμμα

Προσπαθούμε μαζί με τους εργαζόμενους των υπηρεσιών του Δήμου μας, να αποδώσουμε έργα προς όφελος των λαϊκών αναγκών όπως η κατασκευή του  Νοτίου Πάρκου, η Πλαζ, ο Ριγανόκαμπος, το Πλατανόδασος .

Το ύψος του Τεχνικού προγράμματος 2018 ανέρχεται σε 27,7 εκ.€ ενώ τα έργα και οι πηγές χρηματοδότησής τους αναφέρονται στους σχετικούς πίνακες. Αναλυτικότερα τα εγκεκριμένα έργα από πόρους ΕΣΠΑ ανέρχονται σε 5,2 εκ€, από Π.Δ.Ε. προγράμματα δημοσίων επενδύσεων 4,0εκ.€, από ίδιους πόρους 8,9ε,€και λοιπούς πόρους (ΣΑΤΑ, ΣΑΤΑ Σχολείων, Πράσινο Ταμείο, ΥΠΠΟ κ.λ.π.) 9,6εκ.€.

Έργα χρηματοδοτούμενα από προγράμματα

Ενημερώνουμε ότι έχει ήδη εγκριθεί χρηματοδότηση κυρίως από προγράμματα και προχωρούν οι διαδικασίες υλοποίησης των εξής έργων συνολικού προϋπολογισμού άνω των 70εκ.€.: Αρσάκειο, Παιδικός σταθμός Μανιακίου, Αποθήκες ΑΣΟ, 3ο Γυμνάσιο, Αναπλάσεις του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, Άνω-Κάτω Πόλη, Ζαρουχλέϊκα, Γούβα, Απόλλων, Πλαζ, ποδηλατόδρομος, έργα αποχέτευσης, ύδρευση κλπ., δρόμος προς μυκηναϊκό νεκροταφείο, σήμανση οδών της πόλης, Παλαιά Σφαγεία.

Έχουμε επίσης μελέτες  και διεκδικούμε από την κυβέρνηση χρηματοδότηση για: Παλιό Νοσοκομείο 11εκ.€, 12ο Δημοτικό Σχολείο 8εκ.€, ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων 6εκ€., εργοστάσιο Τέχνης Λαδόπουλου 1,2εκ€, πλατεία Αγίου Αλεξίου 0,77εκ.€.

Ο Πατραϊκός λαός, ο Δήμος, πέραν των ανωτέρω, δικαιούται την παραχώρηση και την ανάπλαση του παραλιακού Μετώπου, από το Κολυμβητήριο μέχρι το Διακονιάρη, που υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις. Την παραχώρηση και την ανάπλαση του Ριγανόκαμπου, (θέμα για το οποίο η κυβέρνηση σιωπά απαράδεκτα ).  Την σκοποβολή στην Αρόη, χώρους στο ΚΕΤΧ.

Έργα αναγκαία και μη χρηματοδοτούμενα

Συνεχίζουν να μην είναι επιλέξιμα βασικά έργα υποδομής επωφελή για το λαό μας, όπως αντιπλημμυρικά έργα, αντισεισμική θωράκιση, κατασκευή νέων παιδικών σταθμών για να μην μένει κανένα παιδί χωρίς προσχολική αγωγή, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.α. σε αντίθεση με τα «επιλέξιμα» που κερδοφορεί το κεφάλαιο, όπως π.χ. οι ιδιωτικοποιημένες πλέον εθνικές οδοί.

Η Παραλιακή Ζώνη ανήκει στο λαό είναι η ανάσα του

Η Λιμενική Ζώνη, όπως και το υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο, αποτελεί ζωτικής σημασίας χώρο για την απρόσκοπτη επαφή με το υγρό στοιχείο  του λαού και της νεολαίας. Θεωρούμε ξεχωριστή επιτυχία του λαού μας το αποτέλεσμα των διεκδικήσεων και κινητοποιήσεων του, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, για οριστική παραχώρηση στο Δήμο των χερσαίων χώρων της Λιμενικής Ζώνης (πλην τμημάτων που μέσω της de facto δημιουργίας του Νοτίου Πάρκου έχει δρομολογηθεί), ενώ συνεχίζουμε την συνολική διεκδίκηση για απόδοση ολόκληρης της λιμενικής Ζώνης από τον Μείλιχο ως το Διακονιάρη με ταυτόχρονη κρατική χρηματοδότηση για την ανάπλασή του.

Στον τομέα της Ύδρευσης

Πορευόμαστε με την λογική πως, το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, πρέπει να παρέχεται άφθονο, φθηνό και καθαρό γιατί αποτελεί ζωτική ανάγκη για τον άνθρωπο. Κανένα λαϊκό σπίτι δεν πρέπει να μένει χωρίς νερό! Καταργήσαμε στην πράξη τις διακοπές νερού, ως μέτρο πίεσης και εκβιασμού προχωρώντας σε διακανονισμούς οφειλών. Παράλληλα διευρύναμε την κοινωνική βάση της τιμολόγησης του νερού με κατηγορίες που εντάσσονται σε μειωμένο τιμολόγιο όπως μακροχρόνιοι άνεργοι, ΑΜΕΑ εγγεγραμμένοι στην Τράπεζα Τροφίμων, τρίτεκνοι- πολύτεκνοι, καλύπτοντας κόστος πάνω από 1,5ΕΚ € σε 3000 οικογένειες.

Βάλαμε εμπόδια στην ιδιωτικοποίηση του φράγματος ΠΕΙΡΟΥ-ΠΑΡΑΠΕΙΡΟΥ, που θα επιβάρυνε τα λαϊκά στρώματα και διεκδικούμε μαζί με τους Δήμους Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων τεχνικών έργων εξασφάλισης φθηνού, καθαρού νερού, χωρίς ΣΔΙΤ από αρμόδιο κρατικό φορέα.

Διεκδικούμε, μαζί με το λαό τις ήδη ψηφισμένες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου:

Δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον Προϋπολογισμό για την λειτουργία των δήμων και των υπηρεσιών τους, την  κοινωνική πολιτική,  την ενίσχυση και στήριξη  της λαϊκής οικογένειας, για διευρυμένες και στελεχωμένες  κοινωνικές δομές.  δωρεάν δομές πολιτισμού  και άθλησης,  καθαριότητα,  πράσινο, ελεύθερους χώρους  κ.λπ.

Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων που θα  πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους  γιατί αλλιώς  σημαίνει  μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού όπως και γίνεται σήμερα, πράγμα που το ζούμε σήμερα με ένταση  με τα σχολειά,  τους παιδικούς σταθμούς κ.λπ.

Απαιτούμε και παλεύουμε   να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία, και  ανταπόδοση  και θα δράσουμε με όρους ανυπακοής στο φορολογικό κυνήγι των λαϊκών νοικοκυριών που μας σπρώχνει η πολιτική της κυβέρνησης.

Θα εντείνουμε τον αγώνα για αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα στους βασικούς Κοινωνικούς τομείς της υγείας- Πρόνοιας και Παιδείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.

Αγωνιζόμαστε μαζί με τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας τους υπαλλήλους του Δήμου μας, για  το μεγάλο ζήτημα της ανεργίας , το δικαίωμα στην μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους, την μονιμοποίηση όλων των Συμβασιούχων και των εργαζομένων στα προγράμματα, την ουσιαστική στήριξη των ανέργων.

Διεκδικούμε σχεδιασμό και υλοποίηση σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες- πυρκαγιές-σεισμούς- άλλες καταστροφές- από καιρικά φαινόμενα- ρύπανση και μόλυνση του νερού και του αέρα.

Παλεύουμε για να ανατραπεί το νομοθετικό μνημονιακό πλαίσιο που καθιστά τους Δήμους και τις Περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Γνωρίζουμε ότι αυτό το αγωνιστικό πλαίσιο στόχων για να καρποφορήσει απαιτεί σύγκρουση και  ανατροπή με την  αντιλαϊκή πολιτική  σε  κεντρικό επίπεδο.

Απαιτεί λαϊκές δυνάμεις στην πάλη για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα,  αγώνα για αλλαγή εξουσίας. Δρόμος δύσκολος άλλα και ο ρεαλιστικά ελπιδοφόρος για να οργανώσουμε την ζωή του λαού μας στο ύψος  και των ονείρων μας  αλλά και των δυνατοτήτων της εποχής και του τόπου μας».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις