Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το...μισό Υπουργικό Συμβούλιο στην Πάτρα για την επιχειρηματικότητα- Η συνάντηση με το ΠΑΜΕ ... ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το...μισό...

Στη διάρκεια των εργασιών του τριήμερου συνεδρίου που διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Ολοκληρώνεται σήμερα το τριήμερο συνέδριο που διοργανώνει στην Πάτρα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη.

Επισήμως τις εργασίες του συνεδρίου εγκαινίασε χθες ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Μεταξύ των ομιλητών της χθεσινής ημέρας (προχθές απηύθυνε χαιρετισμό και ο υφυπουργός Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκης) ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο αν. υπουργός Οικονομίας, Αλέξανδρος Χαρίτσης, η Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. Κορίνα Κρέτσου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών, Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Ε.Ε. Μάρκου Μαρκούλα, κ.α.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η επίσκεψη και η ομιλία του πρώην επιτελάρχη του Λευκού Οίκου και επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον, Τζον Ποντέστα.

Μιλώντας από το βήμα του Συνεδρίου που διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επισήμανε τον ρόλο των Περιφερειών και της τοπικής αυτοδιοίκησης γενικότερα στην προσπάθεια ανάπτυξης του τόπου. Όπως επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος η περιοχή μας ήταν από εκείνες που βίωσαν βαρύτερα από άλλες την κρίση και χαρακτήρισε παρήγορο να βλέπει τη Δυτική Ελλάδα να βγαίνει τώρα από αυτή.

 

Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Ελλάδα λειτουργεί στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς όμως «η ελευθερία του επιχειρείν, δεν πρέπει να είναι ανεξέλεγκτη. Υπάρχουν κανόνες για τον ανταγωνισμό. Οι επιχειρήσεις όμως δεν μπορούν να λειτουργήσουν μέσω μονοπωλιακών καταστάσεων. Πρέπει όλοι να αναλογιστούμε τους κινδύνους των αγορών υπό ανεξέλεγκτες συνθήκες», υπογράμμισε με νόημα ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε ιδιαίτερα στην σημασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο έργο της ανάκαμψης και για το λόγο αυτό τις αποκάλεσε, ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. «Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αυτές», είπε. Στην πορεία της ομιλίας του ο κ. Παυλόπουλος έκανε έμμεση πλην σαφή αναφορά και στις πρόσφατες δηλώσεις Τουσκ για την υποχρεωτική μεταφορά προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε., σημειώνοντας ότι η αλληλεγγύη είναι βασική και απαράβατη αρχή της Ένωσης. «Εύχομαι στο μέλλον να μην υπάρχουν τέτοιες φωνές για το προσφυγικό όπως αυτές που ακούστηκαν πρόσφατα», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, στάθηκε ιδιαίτερα στην άρση της απομόνωσης της Δυτικής Ελλάδος μετά την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων (Ολυμπία και Ιόνια Οδό). «Οι υποδομές είναι η βάση για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων. Στόχος μας η ολοκλήρωση και της Πατρών-Πύργου, του τρένου, του φράγματος του Πείρου κ.α.. Θα έχουμε την ευκαιρία στο Αναπτυξιακό Συνέδριο που θα γίνει το νέο έτος να παρουσιάσουμε όλα τα έργα και τις αναπτυξιακές παραμέτρους της περιοχής», είπε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.

Αναφερόμενος σε γενικότερα πολιτικά θέματα ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα το Καλοκαίρι του 2018 βγαίνει οριστικά από τα μνημόνια. «Αυτή η πορεία είναι δρομολογημένη και καθαρή. Κανείς δεν μπορεί να την αποτρέψει. Ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει το κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων πριν τον Ιούνιο του 2018, ώστε να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα», τόνισε ο κ. Δραγασάκης.

"Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει σημαντικές δυνατότητες. Ο συνδυασμός: ποιοτικής πρωτογενούς παράγωγης, μεταποιητικής δραστηριότητας, που ήδη παρουσιάζει σημάδια αναζωογόνησης, τουριστικής ανάπτυξης, που εμφανίζει ανοδική τάση, υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, όπως και ανθρώπινο δυναμικό, της επιτρέπουν να διεκδικήσει μια κεντρική θέση στο νέο εθνικό υπόδειγμα Βιώσιμης και Δίκαιης Ανάπτυξης". τόνισε ο κ. Δραγασάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, στον χώρο του Συνεδρίου μπήκα μέλη του ΚΚΕ τα οποία θέλησαν να ανοίξουν πανό με το μήνυμα «Η ανάπτυξή σας φέρνει φτώχεια, ανεργία, πυρηνικά».

Άνδρες της ασφάλειας προσπάθησαν να τους αποτρέψουν όμως μετά την παραίνεση τόσο του κ. Δραγασάκη όσο και του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Απόστολου Κατσιφάρα, τα μέλη του ΚΚΕ άνοιξαν κανονικά το πανό τους, χωρίς να προκαλέσουν κανένα απολύτως πρόβλημα. «Υπάρχει και η άλλη φωνή, δεν σας διακόψαμε κύριε Αντιπρόεδρε», ανέφεραν τα μέλη του ΚΚΕ. «Όλες οι φωνές πρέπει να ακούγονται», τους απάντησε ο κ. Δραγασάκης.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, στάθηκε ιδιαίτερα στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης οι οποίες συνέβαλαν στη μείωση της ανεργίας από το 27% στο 21%, την όπως η αύξηση του ΑΕΠ, τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος σε πολλούς τομείς όπως η βιομηχανία, οι εξαγωγές, ο τουρισμός και οι επενδύσεις. «Οι οιωνοί είναι καλοί. Οδεύουμε προς την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, την οριστική έξοδο από μνημόνια και επιτροπεία. Η χώρα ανακτά την οικονομική της κυριαρχία. Έτσι θα προχωρήσουμε στις τομές, και τις αλλαγές για την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής», ανέφερε ο κ. Χαρίτσης.

Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης σχολίασε και το παραγωγικό μοντέλο που επικρατούσε στην Ελλάδα πριν την κρίση. Ένα μοντέλο, όπως είπε, βασίστηκε στον δανεισμό, που δεν επέτρεψε την παρακολούθηση των τεχνολογικών εξελίξεων και που οδήγησε σε σύγκρουση τον πρωτογενή με τον δευτερογενή τομέα. «Αυτό το μοντέλο προκάλεσε την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας. Αυτή την πραγματικότητα εδώ την ξέρετε πολύ καλά, καθώς η τάση της αποβιομηχάνισης ήταν πιο ορατή εδώ στην Πάτρα. Αυτό το μοντέλο χρεοκόπησε το 2010 αμετάκλητα και οριστικά. Δεν είναι ούτε εφικτό ούτε ευκταίο να πάμε πάλι στα ίδια. Η πρόκληση που ανοίγεται μπροστά μας είναι πώς να πάμε σε μια νέα αναπτυξιακή προοπτική», είπε ο κ. Χαρίτσης.

"Τα τελευταία 3 χρόνια υπάρχει μια θεαματική αύξηση των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη, τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα" τόνισε κατά την διάρκεια της ομιλίας του, στο Διεθνές Συνέδριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κωνσταντίνος Φωτάκης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η πολιτική, που έχουν ακολουθήσει στο Υπουργείο στηρίζεται σε τρείς άξονες, με τον πρώτο να αποτελεί μια δέσμη μέτρων για την δημιουργία ευκαιριών εργασίας, δηλαδή του ανθρώπινου δυναμικού, που θέλουν να παραμείνει στην χώρα.

"Ο δεύτερος άξονας, που συνδέει άμεσα την επιχειρηματικότητα είναι, ότι θεωρούμε ότι η πολιτεία θα πρέπει να λειτουργεί σαν ρυθμιστής και στήριγμα σε όσα δεν μπορέι να κάνει ο ιδιωτικός τομέας λόγω του μεγάλου επιχειρηματικού ρίσκου. Επομένως η δημόσια χρηματοδότηση είναι εκ των ουκ άνευ. Ο τρίτος είναι ένας άξονας, όπου η πολιτεία λειτουργεί σαν εμπνευστής, που οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες βοηθούν και γύρω από αυτές υπάρχουν προγράμματα, τα οποία ουσιαστικά κινητοποιούν την κοινωνία" ανέφερε ο κ. Φωτάκης.

Το Συνέδριο ολοκληρώνεται σήμερα με την παρουσία αρκετών Ελλήνων Περιφερειαρχών, μεταξύ των οποίων, η Ρένα Δούρου (Αττική), ο Απόστολος Τζιτζικώστας (Κεντρική Μακεδονία) και ο Κώστας Μπακογιάννης (Στερεά Ελλάδα).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις