Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα: ΑΥΤΟΙ είναι οι κίνδυνοι πλημμύρας -ΟΛΑ τα ποτάμια, οι χείμαρροι και τα ρέματα -Το thebest.gr αποκαλύπτει τη σχετική μελέτη

Αχαΐα: ΑΥΤΟΙ είναι οι κίνδυνοι πλημμύρας...
Χριστακόπουλος Θάνος

Το σχέδιο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου

Με αφορμή τις πρόσφατες μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία στην Αιτωλοακαρνανία, τα νησιά του Ιονίου, τη Δυτική Αττική αλλά και άλλες περιοχές της χώρας, το thebest.gr μελέτησε και σας παρουσιάζει ενδιαφέροντα κομμάτια του σχεδίου διαχείριση κινδύνων πλημμύρας για τα ποτάμια, τα ρέματα και τους χείμαρρους, της Αχαΐας που έχει στη διάθεσή της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Αυτή η καινοτόμα και ολιστική προσπάθεια πρόληψης και αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών των πλημμυρών παρουσιάστηκε πρόσφατα σε ειδική ημερίδα που έγινε στην Πάτρα και αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα της αποφυγής μελλοντικά μεγάλων καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στο σχέδιο αυτό μελετήθηκαν οι ζώνες που δυνητικά μπορούν να πλημμυρίσουν, εντός των ζωνών αυτών έγιναν περαιτέρω μελέτες ώστε να εντοπιστεί ποια είναι η υψηλή επικινδυνότητα, η μέση και η χαμηλή. Παράλληλα συγκεντρώθηκαν όλα τα δεδομένα που έλειπαν από τη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον.

Μέσα στην ζώνες που μελέτησαν οι επιστήμονες ορίστηκαν οι θέσεις και τα σημεία που θα πλημμυρίσουν όταν προκύψουν προβλήματα καθώς οι χάρτες εντόπισαν όλες τις δραστηριότητες (αγροτικές, επιχειρηματικές κ.α.) που κινδυνεύουν. Έτσι το σχέδιο φέρνει μέτρα πρόληψης, αποκατάστασης καθώς και τα έργα που πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Το thebest.gr σήμερα σας παρουσιάζει αποσπάσματα του σχεδίου εστιάζοντας στα συμπεράσματα για τις δυνητικές επιπτώσεις συγκεκριμένων ζωνών, τα μέτρα που λαμβάνονται καθώς και την αναλυτική καταγραφή που έγινε όλων των ποταμών, χειμάρρων και ρεμάτων του Νομού Αχαΐας.

ΔΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Χαμηλή ζώνη π. Σελινούντα: Η ΖΔΥΚΠ παρουσιάζει πολύ χαμηλό ως πολύ υψηλό κίνδυνο δυνητικών επιπτώσεων. Το μεγαλύτερο κίνδυνο δυνητικών επιπτώσεων εμφανίζει η περιοχή του οικισμού του Διακοπτού, όπου εντοπίζονται οι περισσότερες τουριστικές και κοινωνικές υποδομές.

Πεδινή ζώνη λεκανών απορροής Πείρου – Βέργα – Πηνειού – Γλαύκου: Η ΖΔΥΚΠ παρουσιάζει πολύ χαμηλό ως πολύ υψηλό κίνδυνο δυνητικών επιπτώσεων. Το μεγαλύτερο κίνδυνο δυνητικών επιπτώσεων εμφανίζει η περιοχή της πόλης της Πάτρας, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης δραστηριοτήτων. Πιο συγκεκριμένα, εντός της περιοχής αυτής απαντάται αστική και εξωαστική συγκέντρωση και μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, η πυκνότητα της αστικής συγκέντρωσης της Πάτρας είναι μεγαλύτερη των 50 ατόμων / ha.

Επίσης, στην περιοχή εντοπίζονται κοινωνικές, τουριστικές, πολιτιστικές, βιομηχανικές υποδομές, υποδομές κοινής ωφέλειας και υποδομές του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, καθώς και κάποιες αγροτικές δραστηριότητες με αποτέλεσμα οι δυνητικές επιπτώσεις από πλημμύρα να είναι ιδιαίτερα δυσμενείς. Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα αποτελέσματα που προέκυψαν σχετικά με την αποτίμηση της μέγιστης πιθανής επίπτωσης από την πλημμύρα χιλιετίας, σε επίπεδο κελιού 500x500 m του πλέγματος αναφοράς, βάσει της μεθοδολογίας που περιγράφηκε παραπάνω.

Αποτίμηση της μέγιστης πιθανής επίπτωσης από την πλημμύρα για Τ=1000 στη ΖΔΥΚΠ GR02RAK0008 – Πεδινή ζώνη λεκανών απορροής Πείρου – Βέργα – Πηνειού – Γλαύκου. Πλήθος κελιών Κατηγορία κινδύνου 179 Πολύ Χαμηλός 1085 Χαμηλός 317 Μέτριος 212 Υψηλός 76 Πολύ Υψηλός.

Συνολική Αποτίμηση της μέγιστης πιθανής επίπτωσης από την πλημμύρα: Στη ζώνη πολύ χαμηλού και χαμηλού κινδύνου βρίσκεται το 66% της κατακλυζόμενης περιοχής του ΥΔ 02, ενώ μόλις το 4% της κατακλυζόμενης περιοχής βρίσκεται εντός της ζώνης πολύ υψηλού κινδύνου. Το μεγαλύτερο ποσοστό της κατακλυζόμενης περιοχής εντός ζώνης υψηλού κινδύνου βρίσκεται εντός της ΖΚΥΚΠ GR02RAK0008

Πεδινή ζώνη λεκανών απορροής Πείρου – Βέργα – Πηνειού –Γλαύκου, όπου βρίσκονται τμήματα της πόλης της Πάτρας και εντοπίζονται κοινωνικές, τουριστικές, πολιτιστικές, βιομηχανικές υποδομές, υποδομές κοινής ωφέλειας και υποδομές του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, καθώς και κάποιες αγροτικές δραστηριότητες με αποτέλεσμα οι δυνητικές επιπτώσεις από την πλημμύρα χιλιετίας να είναι ιδιαίτερα δυσμενείς. Στην εν λόγω ΖΔΥΚΠ συγκεντρώνεται το 66% περίπου της συνολικής έκτασης της ζώνης πολύ υψηλού κινδύνου και το 50% περίπου της ζώνης υψηλού κινδύνου του ΥΔ 02.

Δυσμενείς εμφανίζονται οι επιπτώσεις από την πλημμύρα χιλιετίας και στη Χαμηλή ζώνη ρεμάτων παραλίας Β. Πελοποννήσου από το Κιάτο έως την Κόρινθο, όπου απαντάται εκτεταμένη αστική συγκέντρωση στην ευρύτερη περιοχή της πόλης της Κορίνθου, καθώς και πλήθος υποδομών και δραστηριοτήτων. Εντός της εν λόγω ΖΔΥΚΠ συγκεντρώνεται το 21% περίπου της συνολικής έκτασης της ζώνης πολύ υψηλού κινδύνου και το 24% περίπου της ζώνης υψηλού κινδύνου του ΥΔ 02 Οι υπόλοιπες ΖΔΥΚΠ του ΥΔ 02 δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο κίνδυνο, αφού τα υδάτινα σώματα δεν διέρχονται εντός μεγάλων αστικών κέντρων και επομένως οι υποδομές που εντοπίζονται εντός της ΠΖΧ είναι περιορισμένες.

Χαμηλή ζώνη π. Σελινούντα: Η ΖΔΥΚΠ Χαμηλή ζώνη π. Σελινούντα παρουσιάζει πολύ χαμηλές ως μέτριες επιπτώσεις πλημμύρας για Τ=50 και 100 έτη ενώ για Τ=1000έτη οι επιπτώσεις πλημμύρας εμφανίζονται από πολύ χαμηλές έως υψηλές. Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις πλημμύρας εμφανίζονται στην ευρύτερη περιοχή του Διακοπτού και Τεμένης όπου εμφανίζονται πλήθος υποδομών (οικίες, τουριστικές και κοινωνικές υποδομές).

Πεδινή ζώνη λεκανών απορροής Πείρου – Βέργα – Πηνειού –Γλαύκου: Η ΖΔΥΚΠ Πεδινή ζώνη λεκανών απορροής Πείρου – Βέργα – Πηνειού –Γλαύκου παρουσιάζει από πολύ χαμηλές ως πολύ υψηλές επιπτώσεις πλημμύρας για Τ=50, 100 και. Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις πλημμύρας εμφανίζονται κυρίως στην πόλη της Πάτρας αλλά και στους οικισμούς Κάτω Αχαΐα, Βάρδα, Ανδραβίδα και Λεχαινά λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης ανθρώπινων δραστηριοτήτων (οικίες, κοινωνικές ‐ τουριστικές ‐ πολιτιστικές μονάδες, βιομηχανία και αγροτικές δραστηριότητες). Η συνολική αξιολόγηση των επιπτώσεων πλημμύρας από ανύψωση μέσης στάθμης της θάλασσας κυμαίνεται από πολύ χαμηλή έως μέτρια.

 

Π. Σκουρλέτης: Επίσπευση καταγραφής και γρήγορη αποζημίωση των πληγέντων στην Αιτωλοακαρνανία

 

 

Άξονες Δράσης Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Άξονας Δράσης ΔΚΠ

Πρόληψη ζημιών από πλημμύρες με:

  • αποφυγή κατασκευής σπιτιών και βιομηχανιών σε ζώνες πλημμύρας
  • προσαρμογή των αποδεκτών πλημμυρικού κινδύνου και ενσωμάτωση του πλημμυρικού κινδύνου στα μελλοντικά σχέδια ανάπτυξης
  • προώθηση κατάλληλων χρήσεων γης
  • ενσωμάτωση Οδηγίας σε άλλες πολιτικές και στρατηγικές του κράτους (κυρίως χωρικής διευθέτησης)

Προστασία: Λήψη μέτρων, κατασκευαστικών και μη κατασκευαστικών, για τη μείωση της πιθανότητας να λάβει χώρα πλημμύρα σε συγκεκριμένες περιοχές.

Ετοιμότητα: Πληροφόρηση του κοινού για τους κινδύνους και για το πώς πρέπει να αντιδράσουν σε επεισόδια πλημμύρας; σχέδια και μέτρα έκτακτης ανταπόκρισης σε περίπτωση πλημμύρας.

Αποκατάσταση: Επιστροφή στις κανονικές συνθήκες το ταχύτερο δυνατό και μετριασμός κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων στον πληγέντα πληθυσμό.

 

Οι δράσεις που εφαρμόζονται σήμερα και συμβάλλουν στη διαχείριση κινδύνων πλημμύρας είναι οι κάτωθι:

-Προσδιορισμός και η καταγραφή των Υδατικών Διαμερισμάτων (ΥΔ) και των Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΛΑΠ) της χώρας

  • · Προστασία και διαχείριση των υδάτων – εναρμόνιση με την Οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2000» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
  • · Καθορισμός μέτρων και διαδικασιών για την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των υδάτων σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ «για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2000, κατ’ εξουσιοδότηση των διατάξεων του Άρθρου 15, παράγρ. 1 του Νόμου 3199/2003.
  • · Διοικητική Αναδιάρθρωση του προγράμματος Καλλικράτη (Ν. 3852/2010, ΦΕΚ 87Α'/07.06.2010)
  • · ΚΥΑ 31822/1542/Ε103 (ΦΕΚ Β 1108/21.07.2010) με την οποία ενσωματώθηκε η Οδηγία 2007/60/ΕΚ στο Εθνικό δίκαιο
  • · Γενικό Σχέδιο πολιτικής προστασίας, με την συνθηματική λέξη «ΞΕΝΟΚΡAΤΗΣ»

· Οργάνωση, Διάρθρωση Λειτουργία Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.)

  • · Διαδικασία Οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα − ρυθμίσεις Πολεοδομικής νομοθεσιʆας και αλλες διαταξεις" (ΦΕΚ 94/Α΄/2014)
  • · Αστυνόμευση ρεμάτων και συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων
  • · Εγκύκλιος σχετικά με λήψη μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών
  • · Αποκατάσταση ζημιών κτιρίων που επλήγησαν από πλημμύρες, πυρκαγιές και κατολισθήσεις
  • · Λήψη μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών

· Δράσεις Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

  • · Συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων
  • · Αποτροπή εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων και δυσχερειών στο οδικό δίκτυο
  • · Ενημέρωση Κοινού για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από τον κίνδυνο των πλημμυρών
  • · Αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων
  • · Αξιολόγηση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων – Αυξημένη Ετοιμότητα
  • · Ενημέρωση Κοινού και παροχή οδηγιών για ενδεχόμενους κινδύνους
  • · Ενημέρωση Κοινού και παροχή οδηγιών για ενδεχόμενους κινδύνους
  • · Αρχική ειδοποίηση – Πρώτη εκτίμηση επιπτώσεων από την εκδήλωση πλημμυρών

· Αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και διαχείριση συνεπειών λόγω πλημμυρικών φαινομένων

  • · Επιχειρήσεις έρευνας‐διάσωσης
  • · Αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και διαχείριση συνεπειών λόγω επαγόμενων φαινομένων
  • · Κήρυξη περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης / Συντονισμός φορέων
  • · Κοινωνικές παροχές και ενισχύσεις στους πληγέντες
  • · Τήρηση στοιχείων ειδικού φακέλου καταστροφής

 

 

 

ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ, ΟΙ ΧΕΙΜΑΡΡΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

 

Ξηρόρεμα:

Πρόκειται για μικρό ρέμα. Το μήκος του είναι περίπου 4.5 km και η έκταση της λεκάνης απορροής 2.63 km2. Το ρέμα ξεκινά από ημιορεινή θαμνώδη περιοχή του ν Αχαΐας σε υψόμετρο περίπου 519 m. Ακολουθεί δυτική – βορειοδυτική κατεύθυνση , διασχίζει τον Αυτοκινητόδρομο Κορίνθου Πατρών στο ύψος του Αγ. Βασιλείου και στη συνέχεια την παλαιά εθνική οδό. Κατάντη της ΠΕΟ η κοίτη είναι κατά τμήματα διευθετημένη με τοιχία από σκυρόδεμα. Στη συνέχεια διασχίζει τη ΝΣΓ Κορίνθου Πατρών και εκβάλλει στον Κορινθιακό κόλπο. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΕΝ / ΕΓΥ Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Βόρειας Πελοποννήσου ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 12 Προσχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας: Τεχνική Έκθεση Π12.Τ1 ‐ 189 Ρ.

 

Ξυλοκέρα:

Το μήκος του είναι περίπου 11.65 km και η έκταση της λεκάνης απορροής 9.86 km2. Το ρέμα ξεκινά από ορεινή χέρσα περιοχή του Παναχαϊκού όρους σε υψόμετρο περίπου 1600 m. Ακολουθεί βορειοδυτική κατεύθυνση μέσα από ορεινές εκτάσεις, περνά από το όριο του οικισμού Πλατάνι και στη συνέχεια διασχίζει τον αυτοκινητόδρομο την ΠΕΟ και τη ΝΣΓ και εκβάλλει στον Κορινθιακό κόλπο σε περιοχή ανάμεσα στο Ακταίο και τον Αγ. Βασίλειο. Ρ.

 

Σέλεμνος:

Το μήκος του είναι περίπου 12.54 km και η έκταση της λεκάνης απορροής 14.83 km2. Το ρέμα ξεκινά από ορεινή χέρσα περιοχή του Παναχαϊκού όρους σε υψόμετρο περίπου 1605 m. Ακολουθεί βορειοδυτική κατεύθυνση, περνά από την περιοχή της πανεπιστημιούπολης Πατρών και στη συνέχεια στην περιοχή του Ακταίου διασχίζει την Περιμετρική Πατρών και τη ΝΣΓ και εκβάλλει στον Κορινθιακό κόλπο.

 

Χάραδρος (Βελβιτσάνος ρ.):

Το μήκος του είναι περίπου 11.65 km και η έκταση της λεκάνης απορροής 9.86 km2. Το ρέμα ξεκινά από ορεινή χέρσα περιοχή του Παναχαϊκού όρους σε υψόμετρο περίπου 1600 m. Ακολουθεί βορειοδυτική κατεύθυνση μέχρι τον μικρό οικισμό Χάραδρο όπου η κοίτη του γίνεται ευρεία και με αναβαθμούς. Στη συνέχεια περνά από τη Μαγούλα, διασχίζει την περιμετρική Πατρών και τη ΝΣΓ και εκβάλλει στον Κορινθιακό κόλπο στην περιοχή του Καστελόκαμπου.

 

Χ. Βουντένης:

Το μήκος του είναι περίπου 9.42 km και η έκταση της λεκάνης απορροής 12.13 km2. Το ρέμα ξεκινά από ορεινή χέρσα περιοχή του Παναχαϊκού όρους σε υψόμετρο περίπου 1015 m. Ακολουθεί βορειοδυτική κατεύθυνση, περνά νότια από τους οικισμούς Μπάλας και Σκιοέσσα, διασχίζει την περιμετρική Πατρών και εισέρχεται στην αστική περιοχή της Πάτρας. Κινείται δίπλα από τη Λεωφόρο Μειλίχου διασχίζει τη νέα εθνική οδό Κορίνθου ‐ Πατρών και τη ΝΣΓ και εκβάλλει στον Πατραϊκό κόλπο στην περιοχή της Τερψιθέας.

 

Ρ. Διακονιάρης:

Το μήκος του είναι περίπου 11.09 km και η έκταση της λεκάνης απορροής 15.31 km2. Το ρέμα ξεκινά από ορεινή χέρσα περιοχή του Παναχαϊκού όρους σε υψόμετρο περίπου 1145 m. Ακολουθεί δυτική κατεύθυνση μέσα από εξωαστικές εκτάσεις, περνά νότια από το Ρωμανό και στην περιοχή του κόμβου της περιφερειακή Πατρών εισέρχεται σε έργο διευθέτησης με κλειστή διατομή. Το έργο ακολουθεί τον άξονα της οδού Ελ. Βενιζέλου και εκβάλλει στον Πατραϊκό κόλπο στην ακτή Δυμαίων.

 

π. Γλαύκος:

Το μήκος του είναι περίπου 29.04 km και η έκταση της λεκάνης απορροής 100.09 km2. Το ρέμα ξεκινά από ορεινή χέρσα περιοχή του Παναχαϊκού όρους σε υψόμετρο περίπου 1807 m. Ακολουθεί νότια κατεύθυνση και στη συνέχεια βορειοδυτική μέσα από χέρσες εκτάσεις. Περνά νότια των οικισμών Γκοτσαίικα, Αγ Ιωάννης και Σούλι και σταδιακά η κοίτη του γίνεται πιο ευρεία με αναβαθμούς ανά περίπου 150μ. Οι αναβαθμοί συνεχίζονται σε όλο το τμήμα μέχρι την εθνική οδό Πάτρας ‐ Λεβιδίου. Στο τμήμα αυτό η κοίτη είναι ανεπένδυτη, και η κατεύθυνση είναι δυτική μέσα από ημιαστικές εκτάσεις διασχίζοντας την περιμετρική Πατρών και άλλες τοπικές οδούς. Από τη διασταύρωση με την οδό Πάτρας ‐ Λεβιδίου και κατάντη μέχρι την εκβολή στον Πατραϊκό κόλπο, έχει κατασκευαστεί διευθέτηση με ορθογωνική διατομή πλάτους περίπου 22μ επενδεδυμένης με σκυρόδεμα.

 

Ρ. Νερομάννα:

Είναι το πλέον ανατολικό ρέμα της ΛΑΠ Πείρου – Βέργα – Πηνειού (GR28). Το μήκος του είναι περίπου 11.51 km και η έκταση της λεκάνης απορροής 16.02 km2. Το ρέμα ξεκινά από ορεινή χέρσα περιοχή σε υψόμετρο περίπου 979μ. Ακολουθεί βορειοδυτική κατεύθυνση μέσα από θαμνώδεις εκτάσεις, περνά νότια της Κρήνης και εισέρχεται στην Οβριά. Εντός του οικισμού της Οβριάς είναι κατά τμήματα διευθετημένο με κατακόρυφα τοιχία από σκυρόδεμα. Κατάντη της συμβολής του ρέματος με τον κόμβο της περιμετρικής Πατρών, κατά μήκος της οδού Ανδρέα Παπανδρέου το ρέμα είναι διευθετημένο με ορθογωνική διατομή πλάτους περίπου 10 μ επενδεδυμένη με σκυρόδεμα. Η διευθέτηση συνεχίζεται μέχρι την εκβολή του στην περιοχή του Κόκκινου Μύλου.

 

Ρ. Κουριχαλή:

Το μήκος του είναι περίπου 10.16 km και η έκταση της λεκάνης απορροής 16.83 km2. Το ρέμα ξεκινά από ημιορεινή χέρσα περιοχή σε υψόμετρο περίπου 635 m. Ακολουθεί δυτική κατεύθυνση, διασχίζει την επαρχιακή οδό Πάτρας Λεβιδίου περνά από το Παυλόκαστρο και στη συνέχεια η κατεύθυνση του γίνεται βόρεια βορειοανατολική. Αφού περάσει από το Μιντιλόγλι κινείται βορειοδυτικά διασχίζει την περιμετρική Πατρών η ΝΣΗ και τελικά εκβάλλει στον Πατραϊκό κόλπο.

 

Ρ. Σταυρολάγκαδο:

Το μήκος του είναι περίπου 7.78 km και η έκταση της λεκάνης απορροής 7.35 km2. Το ρέμα ξεκινά από ημιορεινή χέρσα περιοχή σε υψόμετρο περίπου 339 m. Ακολουθεί δυτικά και στη συνέχεια βόρεια κατεύθυνση μέσα από ελαιώνες μέχρι την περιοχή του Γαλανόπουλου. Στη συνέχεια κινείται βορειοδυτικά διασχίζει την εθνική οδό Πατρών Πύργου, την εθνική οδό Κάτω Αχαΐας – Αράξου και την ΝΣΓ και εκβάλλει στον Πατραϊκό κόλπο.

 

Βραχναίικα:

Πρόκειται για μικρό ρέμα χωρίς ονομασία στους χάρτες 1:50 000. Το μήκος του είναι περίπου 5.66 km και η έκταση της λεκάνης απορροής 4.96 km2. Το ρέμα ξεκινά από ημιορεινή περιοχή σε υψόμετρο περίπου 327 m. Ακολουθεί δυτική και στη συνέχεια βόρεια κατεύθυνση μέσα από ελαιώνες. Στο ύψος των Βραχναίικων βορειοδυτικά διασχίζει την εθνική οδό Πατρών Πύργου, την εθνική οδό Κάτω Αχαΐας – Αράξου και την ΝΣΓ και εκβάλλει στον Πατραϊκό κόλπο.

 

π. Πείρος:

Είναι ένα από τα σημαντικότερα υδάτινα σώματα του Υδατικού Διαμερίσματος βόρειας Πελοποννήσου. Στη λεκάνη απορροής του κατασκευάζεται το φράγμα Αστερίου για την ύδρευση της Πάτρας. Το μήκος του είναι περίπου 45.53 km και η έκταση της λεκάνης απορροής 486.14 km2. Ξεκινά από ορεινή περιοχή σε υψόμετρο περίπου 1805 m. Ακολουθεί βορειοανατολική κατεύθυνση σε ορεινές περιοχές και στη συνέχεια (κοντά στα Λακκώματα) βορειοδυτική. Πάνω στη ροή του έχει κατασκευαστεί το φράγμα Βαλμαντούρα από το οποίο τα νερά οδηγούνται στην τεχνητή λίμνη Αστερίου. Κατάντη του Φράγματος ο ποταμός κινείται με δυτική – βορειοδυτική κατεύθυνση σε πεδινές εκτάσεις και διασχίζει την εθνική οδό Πάτρας Λεβιδίου. Συνεχίζει ανάμεσα σε πεδινές καλλιεργήσιμες εκτάσεις. διασχίζει την επαρχιακή οδό Κάτω Αχαΐας – Εφυράς και στην περιοχή του Κάτω Αλισσού η κατεύθυνση του γίνεται βόρεια. Ακολούθως διασχίζει την εθνική οδό Πατρών Πύργου, την εθνική οδό Κάτω Αχαΐας – Αράξου και την ΝΣΓ και εκβάλλει στον Πατραϊκό κόλπο στον οικισμό Γιαλός.

 

Ρ. Βουρλάκι:

Πρόκειται για μικρό ρέμα Το μήκος του είναι περίπου 6.41 km και η έκταση της λεκάνης απορροής 7.00 km2. Το ρέμα ξεκινά από πεδινή περιοχή σε υψόμετρο περίπου 68 m. Ακλουθεί βόρεια κατεύθυνση μέσα από καλλιεργήσιμες εκτάσεις, διασχίζει την εθνική οδό Πατρών Πύργου, περνά δυτικά της Κάτω Αχαΐας, , διασχίζει την ΣΓ Πάτρα – Πύργος, την εθνική οδό Κάτω Αχαΐας – Αράξου, και εκβάλλει στον Πατραϊκό κόλπο στην Περιοχή Αλυκές

 

Ρ. Ρέθι:

Το μήκος του είναι περίπου 11.61 km και η έκταση της λεκάνης απορροής 11.54 km2. Το ρέμα ξεκινά από ημιορεινή περιοχή σε υψόμετρο περίπου 355 m. Ακλουθεί βόρεια κατεύθυνση μέσα από καλλιεργήσιμες εκτάσεις, διασχίζει την εθνική οδό Πατρών Πύργου, περνά ανατολικά από τα Νικηφοραίικα, διασχίζει την ΣΓ Πάτρα – Πύργος, την εθνική οδό Κάτω Αχαΐας – Αράξου, και εκβάλλει στον Πατραϊκό κόλπο στην Περιοχή Αλυκές.

 

Καλόγρια:

Πρόκειται για μικρό ρέμα χωρίς ονομασία στους χάρτες 1:50 000 που αποστραγγίζει πεδινή περιοχή. Το μήκος του είναι περίπου 10,14 km και η έκταση της λεκάνης απορροής 37,63 km2. Το ρέμα ξεκινά από πεδινή περιοχή κοντά στο Καλαμάκι σε υψόμετρο περίπου 27 m. Ακολουθεί δυτική κατεύθυνση περνά βόρεια του αεροδρομίου Αράξου διασχίζει την εθνική οδό Κάτω Αχαΐας – Αράξου και καταλήγει στη Λιμνοθάλασσα της Καλόγριας.

 

Ρ. Μάνα (Λαρισσός Π.):

Το μήκος του είναι km2. Το ρέμα ξεκινά από ημιορεινή περιοχή σε υψόμετρο περίπου 565 m. Ακολουθεί δυτική κατεύθυνση και εισέρχεται σε πεδινή περιοχή στη Ματαράγκα. Στη συνέχεια κινείται βορειοδυτικά παράλληλα με την επαρχιακή οδό Καγκαδίου – Μετοχίου, περνά ανατολικά του Απιδεώνα, διασχίζει την εθνική οδό και τη ΝΣΓ Πατρών Πύργου στην περιοχή του Λάπα. Στη συνέχεια κινείται βόρεια και στην περιοχή του αεροδρομίου Αράξου χύνεται στη λιμνοθάλασσα Προκόπου.

 

Ρ. Ρούσκουλας:

Το μήκος του είναι περίπου 17.26 km και η έκταση της λεκάνης απορροής 74.86 km2. Το ρέμα ξεκινά από πεδινή περιοχή κοντά στο Καγκάδι σε υψόμετρο περίπου 96.14 m. Ακολουθεί βορειοδυτική κατεύθυνση μέσα από καλλιεργήσιμες εκτάσεις και στην περιοχή του Νέου Βουπράσιου διασχίζει την εθνική οδό και τη ΝΣΓ Πατρών Πύργου. Στη συνέχεια χύνεται στη λίμνη Στροφυλιά και μέσω αποστραγγιστικής τάφρου καταλήγει στον Κυλλήνιο κόλπο.

 

Ρ. Βέργας:

Το μήκος του είναι περίπου 27.97km και η έκταση της λεκάνης απορροής 104.13 km2. Το ρέμα ξεκινά από ορεινή θαμνώδη περιοχή σε υψόμετρο περίπου 727 m. Ακολουθεί νοτιοδυτική κατεύθυνση, περνά βόρεια του Αγ. Νικολάου και συνεχίζει μέσα από καλλιεργήσιμες εκτάσεις με δυτική κατεύθυνση. Στη συνέχεια κινείται βόρεια βορειοδυτικά ,διασχίζει την επαρχιακή οδό Ψαρίου ‐ Καγκαδίου ανάμεσα στο Ψάρι και τη Νεάπολη, διασχίζει την εθνική οδό Πάτρας Πύργου στο ύψος της Βάρδας, διασχίζει την ΣΓ Πατρών Πύργου και τελικά εκβάλλει στην λιμνοθάλασσα Κοτύχι.

 

Ρ. Κλιματσίδι:

Πρόκειται για μικρό ρέμα που αποστραγγίζει πεδινή περιοχή. Το μήκος του είναι περίπου 6.47 km και η έκταση της λεκάνης απορροής 15.75 km2. Το ρέμα ξεκινά από πεδινή περιοχή κοντά στο Συμπάνιο σε υψόμετρο περίπου 39μ. Ακολουθεί βορειοδυτική κατεύθυνση, διασχίζει την εθνική Πατρών ‐ Πύργου και εκβάλλει στην λιμνοθάλασσα Κοτύχι.

 

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:

Οι ποταμοί και χείμαρροι που εκβάλλουν στον Πατραϊκό Κόλπο δε σχηματίζουν δέλτα σε αντίθεση με αυτούς που εκβάλλουν στον Κορινθιακό. Αυτό είναι αποτέλεσμα της ανομοιογενούς προσφοράς κλαστικών υλικών, της διαφορικής διασποράς τους από θαλάσσια ρεύματα και της ταχύτητας των ανοδικών και καθοδικών κινήσεων που επικρατούν στις περιοχές των εκβολών.

Ο Χάραδρος πηγάζει από τις βόρειες υπώρειες του Παναχαϊκού και διασχίζει βαθειά και απότομη χαράδρωση. Η λεκάνη απορροής είναι επιμήκης και έχει διεύθυνση ΒΒΔ‐ΝΝΑ. Το μέσο υψόμετρο της λεκάνης είναι 734m και η μέση κλίση ~12%. Το υδρογραφικό δίκτυο είναι δενδριτικής μορφής. Στο ορεινό τμήμα της η λεκάνη φθάνει σε υψόμετρο περίπου 1800m. Στο τμήμα αυτό η κοίτη χαρακτηρίζεται από την φυσικά πρανή μεγάλων κλίσεων. Τα εδάφη στην περιοχή αυτή είναι ασταθή και δημιουργούνται συχνά κατολισθήσεις.

Ο Σέλεμνος πηγάζει από τα ανάντη του Άνω Καστριτσίου στα υψώματα του Παναχαϊκού. Στο ορεινό τμήμα της η λεκάνη φθάνει σε υψόμετρο περίπου 1800m. Η λεκάνη απορροής είναι επιμήκης και έχει διεύθυνση ΒΒΔ‐ΝΝΑ. Το υδρογραφικό δίκτυο είναι δενδριτικής μορφής και η μέση κλίση ~12%. Ο Γλαύκος πηγάζει από τις δυτικές κλιτείς του ορεινού όγκου του Παναχαϊκού. Το υδρογραφικό δίκτυο της λεκάνης του Γλαύκου είναι μέτρια ανεπτυγμένο, δενδριτικής μορφής. Στο ορεινό τμήμα της η λεκάνη φθάνει σε υψόμετρο περίπου 1800m. Η διεύθυνση της λεκάνης απορροής είναι ΒΒΔ‐ΝΝΑ. Το μέσο υψόμετρο της λεκάνης είναι 811m.

Ο Γλαύκος εκβάλλει στον Πατραϊκό κόλπο, εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Πάτρας στην περιοχή της Λεύκας. Ο Διακονιάρης πηγάζει από το Παναχαϊκό όρος με ανώτατο υψόμετρο περί τα 960m και διασχίζοντας το νοτιοδυτικό τμήμα του πολεοδομικού συγκροτήματος της Πάτρας, εκβάλλει στον Πατραϊκό κόλπο. Το υδρογραφικό δίκτυο της λεκάνης του Γλαύκου είναι συνδυασμός δενδριτικής και παράλληλης μορφής.

Ο Πείρος πηγάζει από πηγές του καρστικού συστήματος του βόρειου Ερύμανθου και έχει ροή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η εκβολή του ευρίσκεται στον Πατραϊκό κόλπο μεταξύ των οικισμών Κάτω Αχαΐας και Κάτω Αλισσού. Το υδρογραφικό δίκτυο είναι δενδριτικής μορφής σχετικά έντονα ανεπτυγμένο εξαιτίας του σύνθετου χαρακτήρα του ανάγλυφου και της τεκτονικής. Χαρακτηρίζεται από την παρουσία μεγάλου αριθμού μικροχειμάρρων και ρυακιών, τα οποία προς τα κατάντη συμβάλλουν και σχηματίζουν μεγαλύτερους χείμαρρους και ποταμούς με εποχική απορροή.

Στον παραπόταμό του Παραπείρο κατασκευάζεται φράγμα ταμίευσης στη θέση Αστέρι περί τα 700m κατάντη της γέφυρας Παραπείρου της Ε.Ο. Πάτρας – Τρίπολης, για την επίλυση του προβλήματος ύδρευσης της Πάτρας. Ο ταμιευτήρας του φράγματος Αστερίου θα ενισχύεται, μέσω αγωγού προσαγωγής, με τα νερά του φράγματος υδροληψίας που κατασκευάζεται στη θέση Βαλμαδούρα του ποταμού Πείρου.

Στην υδρολογική λεκάνη του Πείρου έχουν απογραφεί δύο μεγάλες πηγές. Η πρώτη είναι αυτή της Χαλανδρίτσας με παροχή 130 μ3/ώρα, και αυτή στον οικισμό της Πλατανόβρυσης, στη θέση Αγία Παρασκευή με παροχή 50 μ3/ώρα. Υπάρχουν και αρκετές άλλες μικρότερες πηγές επαφής κατά μήκος του μετώπου εφίππευσης των ασβεστολιθικών στρωμάτων της Πίνδου πάνω στα στρώματα του φλύσχη της ζώνης της Τρίπολης. Αυτό το μέτωπο είναι ορατό από τον οικισμό Ελληνικό μέχρι τον οικισμό Καλούσιον.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις