Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Περίσσευμα αγάπης από οικογένεια της Πάτρας που έγινε ανάδοχος βρέφους από το "Μητέρα"

Περίσσευμα αγάπης από οικογένεια της Πάτ...

Προτρέπουν κι άλλους να μπουν στη διαδικασία και να βοηθήσουν τα εγκαταλελειμένα παιδιά

Περίσσευμα αγάπης και προσφορά – παράδειγμα για πολλούς, η  ανιδιοτελής απόφαση  μιας τετραμελούς οικογένειας από την Πάτρα που αποφάσισε να γίνει ανάδοχος για ένα 10μηνο βρέφος με εκ γενετής κινητικά προβλήματα από το κέντρο βρεφών ΜΗΤΕΡΑ. Η γνωστή οικογένεια των Πατρινών έχει ήδη δυο παιδιά στην εφηβεία και παρά το γεγονος ότι τα οικονομικά τους δεδομένα αντιστοιχούν σε αυτά μιας μέσης οικογένειας πήρε την απόφαση να πάρει κοντά της το αγοράκι και να το μεγαλώσει για όσο χρειαστεί παρέχοντάς του όλα όσα απαιτηθούν και για την ανάπτυξή του και κυρίως πάρα πολύ αγάπη, στοργή και φροντίδα.

Ο μικρός Άγγελος (αυτό το όνομα θα πάρει σε λίγο καιρό που θα βαπτιστεί) είναι ένα από τα δεκαδες παιδιά που φιλοξενεί το κέντρο βρεφών ΜΗΤΕΡΑ και είχε μπει σε διαδικασία αναδοχής μετά την απόφαση της μητέρας να μην το κρατήσει κοντά της για λόγους που αφορούν την ίδια.

Η πατρινή οικογένεια είχε αποφασίσει να προχωρήσει στην αναδοχή ενός παιδιού και όταν προχώρησαν οι διαδικασίες με το κέντρο βρεφών αποφάσισε να αναλάβει υπό την προστασία της το μικρο Άγγελο, παρέχοντάς του  ένα σπιτικό και την οικογενειακή θαλπωρή που χρειαζόταν για να μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον ασφάλειας.

Η ανάδοχη μητέρα του 10μηνου βρέφους μιλώντας στο thebest ανέφερε χαρακτηριστικά   «αυτό που χρειάζεται είναι απλά περίσσευμα αγάπης. Η οικονομική επιβάρυνση είναι ελάχιστη αν αναλογιστέι κανείς ότι υπάρχει βοήθεια σε όλα όσα αφορούν το μεγάλωμα του παιδιού από το κέντρο βρεφών» και προέτρεψε όσες οικογένειες μπορούν να προχωρήσουν σε μια ανάλογη κίνηση. «Επιβαρυντική είναι μόνο η διαδικασία της μεταφοράς των αναδόχων στην Αθήνα μέχρι να ολοκληρωθεί το γραφειοκρατικό κομμάτι και η παρακολούθηση από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς του ιδρύματος. Κι αυτό θα μπορούσε να γίνει πιο εύκολο αν οι Κοινωνικές Δομές της Περιφέρειας για παράδειγμα είχαν πιο ενεργό ρόλο προκειμένου και η παρακολούθηση των αναδόχων να είναι πιο εύκολη και πιο ουσιαστική» επισημαίνει η πατρινή μητέρα.

Η αναδοχή είναι μια μορφή παιδικής προστασίας αναγνωρισμένη από το κράτος με Ν.2082/1992.

Το Κέντρο Βρεφών Η ΜΗΤΕΡΑ είναι ένας από τους κύριους φορείς παιδικής προστασίας με υλοποίηση προγράμματος αναδοχής από το πρώτο έτος λειτουργίας του.

Η αναδοχή δεν είναι υιοθεσία. Το παιδί δεν ανήκει νομικά στους ανάδοχους γονείς, χωρίς να αποκλείεται η υιοθεσία του από αυτούς ως εξέλιξη της σχέσης τους ή η μετέπειτα ανάληψη της επιμέλειας του παιδιού από αυτούς.

Οι ανάδοχοι γονείς είναι συνεργάτες του ΜΗΤΕΡΑ και στο ρόλο τους υποστηρίζονται από ομάδα ειδικών (κοινωνικό λειτουργό, παιδίατρο, ψυχολόγο) του Κέντρου.

 

Αναδοχή είναι:

να αναλάβετε στην οικογένεια σας τη φροντίδα και ανατροφή ενός παιδιού που οι γονείς του δεν μπορούν να το φροντίσουν.

να προσφέρετε την αγκαλιά σας, την αγάπη σας, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της οικογένεια σας σε ένα παιδί που το έχει στερηθεί.

να έχετε κατανόηση και να βοηθήσετε ένα παιδί στα προβλήματα και τις δυσκολίες του για να εξελιχθεί σε ένα υγιές συναισθηματικά και κοινωνικά άτομο.

να εξηγήσετε στο παιδί τους λόγους που δε ζει με τους φυσικούς του γονείς, να το στηρίξετε συναισθηματικά και να το βοηθήσετε να αναπτύξει υγιή και ολοκληρωμένη ταυτότητα.

να διευκολύνετε την επικοινωνία του παιδιού με τη φυσική του οικογένεια.

 

 

Ποιοι μπορούν να γίνουν ανάδοχοι γονείς.

Όσοι έχουν την ειλικρινή διάθεση να φροντίσουν και να βοηθήσουν ένα παιδί.

-άτομα ηλικίας από 30 έως 50 ετών

-οικογένειες με ή χωρίς δικά τους παιδιά

-μονογονεϊκές οικογένειες

-συγγενικές οικογένειες,

-μεμονομένα άτομα

 

Ποια παιδιά τοποθετούνται σε ανάδοχες οικογένειες.

 

-παιδιά που οι γονείς τους προσωρινά αδυνατούν να τα φροντίσουν, αλλά προγραμματίζουν να τα ξαναπάρουν κοντά τους.

-παιδιά με ειδικές ανάγκες και προβλήματα που στερούνται την οικογένεια.

-παιδιά που για σοβαρούς λόγους δεν μπορούν να μείνουν κοντά στους φυσικούς γονείς τους και τα οποία ενδεχομένως θα μεγαλώσουν σε ανάδοχες οικογένειες με παράλληλη επικοινωνία με τους φυσικούς γονείς.

 

Η ηλικία των παιδιών που τοποθετούνται σε αναδοχή ποικίλει από τη νηπιακή ηλικία μέχρι την πρώτη παιδική ηλικία.

 

Πόσο διάστημα μένει το παιδί στην οικογένεια.

 

Η αναδοχή μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη. Ένα παιδί μπορεί να μείνει στην ανάδοχη οικογένεια από λίγα χρόνια έως πολλά. Τα περισσότερα παιδιά παραμένουν στις ανάδοχες οικογένειες και μετά την ενηλικίωση τους.

 

Παροχές στις ανάδοχες οικογένειες.

 

Το ΜΗΤΕΡΑ για κάθε παιδί που είναι τοποθετημένο σε ανάδοχη οικογένεια παρέχει:

μηνιαίο επίδομα κλιμακούμενο ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες του παιδιού

πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη.

κάλυψη ειδικών θεραπειών

κάλυψη ένδυσης, υπόδησης, ιματισμού και ειδών πρώτης εγκατάστασης του παιδιού στην οικογένεια

κάλυψη σχολικών δαπανών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις