Μεγαλύτερο το πρόβλημα της Παιδείας από αυτό της οικονομίας

Απόψεις
&Σχόλια

του Κώστα Αγγελάκη

13/11/2017 15:22

Μοιραστείτε το άρθρο:


Μεγαλύτερο το πρόβλημα της Παιδείας από αυτό της οικονομίας του Κώστα Αγγελάκη
 

Η Παιδεία είναι σαν την ιστιοπλοΐα. Και στα δύο ένας λάθος χειρισμός φαίνεται αργότερα. Στην ιστιοπλοΐα μετά από 15 – 20 λεπτά, στην Παιδεία μετά από 15 – 20 χρόνια.

Με αφορμή δύο ομιλίες και μία ανοιχτή συζήτηση, που έγιναν εχθές 9/11/2017 σε ένα πολιτιστικό κέντρο, θέλω να τονίσω κάποια ζητήματα που η κοινωνία μας μάλλον τα θεωρεί ασήμαντα και δεν τους δίνει την πρέπουσα σημασία. Και αυτό μάλλον γίνεται γιατί τα ζητήματα που αφορούν την παιδεία, το εκπαιδευτικό μας σύστημα και την διαμόρφωση χαρακτήρων δεν είναι κάτι που θα έχει άμεσο αντίκτυπο "στην τσέπη μας", στην οικονομική μας κατάσταση, στην άμεση βελτίωση της ζωής μας.

Η έλλειψη ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τα ζητήματα της παιδείας είναι η απόλυτη απόδειξη του ελλείμματος της παιδείας που υπάρχει σε αυτόν τον τόπο.

Η εκδήλωση, στην οποία αναφέρομαι, είχε τίτλο: "Παιδεία: εξελίξεις και οι σύγχρονες προκλήσεις" και οι ομιλητές ήταν:

  • η κα Νίκη Κεραμέως, βουλευτής επικρατείας ΝΔ και τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και
  • ο κος Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, καθηγητής Νομισματικών και Χρηματοοικονομικών θεσμών, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς καθώς και στο London School of Economics and Political Science.

Η κα Νίκη Κεραμέως κυρίως μας ανέπτυξε το πρόγραμμα της ΝΔ για την παιδεία, ενώ συγχρόνως καυτηρίασε τις αστοχίες της σημερινής κυβέρνησης.

Εγώ θα σταθώ  σε ένα μόνο σημείο αυτής της ομιλίας.

1. "Το μεγαλύτερο έγκλημα της σημερινής κυβέρνησης Σύριζα Ανέλ δεν είναι η καθίζηση της οικονομίας, αλλά η στάση τους απέναντι στην παιδεία."

Θα υπερθεματίσω λοιπόν και εγώ σε αυτήν τη θέση της κας Κεραμέως και θα προσθέσω ότι το μεγαλύτερο τους έγκλημα δεν είναι ούτε η ανυπαρξία της δημόσιας ασφάλειας, ούτε η εχθρικότητα απέναντι στις επενδύσεις, ούτε η υποστήριξη της ανομίας, ούτε "τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα", ούτε τα τόσα πολλά άλλα που γίνονται και που προκαλούν δυσφορία στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Αυτή η λίστα δεν έχει τέλος.

Το μεγαλύτερο τους έγκλημα είναι η στάση τους απέναντι στα εκπαιδευτικά συστήματα και σε ότι έχει σχέση με την διαμόρφωση χαρακτήρων τέτοιων που θα είναι εγγύηση για την πρόοδο της κοινωνίας και την βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου.

Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι "παιδεία" δεν είναι μόνον η εκπαίδευση και τα συστήματά της. Παιδεία είναι το σύνολο των διεργασιών εκείνων που συμμετέχουν στην δημιουργία και μετάδοσης χρήσιμης γνώσης, αλλά και στην δημιουργία χαρακτήρων τέτοιων που θα εξελίσσουν την κοινωνία σε ολοένα και καλύτερα επίπεδα.

Η διάχυση της νοοτροπίας του "πάντα οι άλλοι φταίνε", του "δεν βαριέσαι καημένε", και των "εύκολων λύσεων" είναι το απόλυτο διαρκές έγκλημα για το μέλλον μιας ήδη προβληματικής κοινωνίας.

Η υποβάθμιση της σημασίας της "ικανότητας" και της "δημιουργίας" μέσω της υπερεπισήμανσης της "τύχης" και της "κοινωνικής αλληλεγγύης" είναι η σίγουρη συνταγή για την πλήρη αναισθητοποίηση της κοινωνίας και επίσης είναι μέρος του εγκλήματος που διαπράττει η σημερινή συγκυβέρνηση.

Η ομιλία του κου Χρήστου Χατζηεμμανουήλ ήταν τόσο δομημένη, όσο και καταιγιστική. Χρησιμοποιώντας πολλά παραδείγματα από την μακρόχρονη καριέρα του στο εκπαιδευτικό σύστημα, καυτηρίασε, αποδόμησε αλλά και πρότεινε ουσιαστικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.

Ο κος Χατζηεμμανουήλ έχει ένα μοναδικό πλεονέκτημα στο να κρίνει και να συγκρίνει το εκπαιδευτικό μας σύστημα με άλλα, αποδεδειγμένης πλέον αξίας.

Είναι ταυτόχρονα καθηγητής σε Ελληνικό και σε Αγγλικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Αυτό του δίνει το δικαίωμα της κρίσης αλλά και της άμεσης σύγκρισης των δύο συστημάτων. Σε συνδυασμό δε με την εμπειρία του από την πρότερη εμπλοκή του στην πολιτική ιστορία της χώρας, τον καθιστά μια αξιόλογη και πλήρως αξιόπιστη πηγή για την δημιουργία πολιτικής και στρατηγικής γύρω από το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.

Αναφερόμενος στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ο κος Χατζηεμμανουήλ έκανε πλήρη αναφορά της κατάστασης στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και εκτός των άλλων μας τόνισε:

1. την "Διάλυση του συστήματος διδασκαλίας λόγω του εξεταστικού συστήματος" το οποίο κατά κανόνα οδηγεί τους σπουδαστές όχι στην μάθηση αλλά στο "να ξεφορτωθούν ένα ακόμη μάθημα" όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος.

2. Την "Αθλιότητα του συστήματος διανομής συγγραμμάτων" που προφανώς εμποδίζει την γνώση και η υπόδειξη ενός συγγράμματος από τον καθηγητή που καταντάει την εκπαίδευση "μονοφωνική".

3. Ότι υπάρχει "Ανάγκη προσαρμογής στις νέες συνθήκες της ελληνικής πραγματικότητας αλλά και στις διαφαινόμενες οικονομικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο"

Πολλά ακόμη ειπώθηκαν από τους ομιλητές. Πράγματα απλά, κατανοητά, βασισμένα κυρίως στην απλή λογική. Μια λογική που είναι ξένη από την σημερινή μας κυβέρνηση που αδιαφορεί προκλητικά απέναντι στα προβλήματα ανομίας και ουσιαστικής ανυπαρξίας που στιγματίζουν τα ιδρύματα της μέσης και ανώτατης εκπαίδευσης.

www.costasaggelakis.com

 

Το thebest.gr δεν υιοθετεί κατ' ανάγκην, τα σχόλια των αναγνωστών και σε περιπτώσεις υβριστικών, χυδαίων και ανακριβών πληροφοριών θα τα διαγράφει.

Δημοσιεύτηκε: 13/11/2017 15:22

Τυπώθηκε: 17/07/2018 02:53

Από: www.thebest.gr/news/index/viewStory/464158

thebest.gr © 2018


κλείσιμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πάτρα: Νεκρή γνωστή συμπολίτισσα μέσα στο διαμέρισμά της -Εγκληματική ενέργεια "βλέπει" η Ασφάλεια- ΔΕΙΤΕ τι λέει στο thebest.gr η ιατροδικαστής Πάτρα: Νεκρή γνωστή συμπολίτισσα μέσα στο διαμέρισμά της -Εγκληματική ενέργεια "βλέπει" η Ασφάλεια- ΔΕΙΤΕ τι λέει στο thebest.gr η ιατροδικαστής
"Εφυγε" η πατρινή Νέλλη Βουτσινά, μόλις στα 50 χρόνια της "Εφυγε" η πατρινή Νέλλη Βουτσινά, μόλις στα 50 χρόνια της
Σωκράτης Κόκκαλης Jr: Ο χαμός του γελαστού παιδιού σκόρπισε ανείπωτη θλίψη Σωκράτης Κόκκαλης Jr: Ο χαμός του γελαστού παιδιού σκόρπισε ανείπωτη θλίψη
Σωκράτης Κόκκαλης junior: Ο έρωτας και η σχέση με την κόρη γνωστού εκδότη Σωκράτης Κόκκαλης junior: Ο έρωτας και η σχέση με την κόρη γνωστού εκδότη
Πέθανε ο γιος του Σωκράτη Κόκκαλη, Σωκράτης Πέθανε ο γιος του Σωκράτη Κόκκαλη, Σωκράτης
Πάτρα: Θλίψη για το θάνατο της Μαρίας Κονταξή - Φάλαρη στα 45 της μόλις χρόνια Πάτρα: Θλίψη για το θάνατο της Μαρίας Κονταξή - Φάλαρη στα 45 της μόλις χρόνια
35χρονος έχασε τον έλεγχο της μηχανής του και σκοτώθηκε 35χρονος έχασε τον έλεγχο της μηχανής του και σκοτώθηκε
Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν την Δευτέρα 16, την Τρίτη 17 και την Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018 Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν την Δευτέρα 16, την Τρίτη 17 και την Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
Ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντα της Διοικήτριας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών στο Ρίο η Γιούλη Μαμμή Ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντα της Διοικήτριας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών στο Ρίο η Γιούλη Μαμμή