Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δ. Αχαΐα: Το πόρισμα για την μόλυνση στον Πείρο άναψε φωτιές – «Τοξικά χημικά καταλήγουν στη θάλασσα», υποστηρίζουν οι κάτοικοι

Δ. Αχαΐα: Το πόρισμα για την μόλυνση στο...
Χριστακόπουλος Θάνος

Ζητούν άμεσα μέτρα

Την άμεση λήψη μέτρων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Δήμος Δυτικής Αχαΐας, Βιομηχανική Περιοχή, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος) ώστε να μην παρατηρηθούν και πάλι προβλήματα μόλυνσης του ποταμού Πείρου και του ρέματος Μαλιαγκού, ζητούν οι κάτοικοι της δυτικής Αχαΐας. Στον απόηχο της αυτοψίας κλιμακίου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος που διαπίστωσε αυξημένες τιμές επικίνδυνων χημικών, όπως αμμωνία, άζωτα και φωσφορικά, ο Σύλλογος Αλισσαίων Πείρος απέστειλε επιστολή προς όλους όσοι αναφέρονται στο πόρισμα καλώντας τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν σε πράξεις.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Μπαρμπούνης τα χημικά που βρέθηκαν στα νερά είναι τοξικά, μολύνουν το ποταμό ο οποίος εκβάλει στη θάλασσα με ότι αυτό συνεπάγεται για τν υγεία των πολιτών που κάνουν τα μπάνια τους το καλοκαίρι στην περιοχή αλλά και του οικοσυστήματος εν γένει.

Μεταξύ άλλων η διεύθυνση περιβάλλοντος καλεί τη ΔΕΥΑ Δυτικής Αχαΐας να:

-Καταθέσει σχέδιο-σκαρίφημα του αγωγού ομβρύων της Κάτω Αχαΐας που πιθανολογείτια ότι εκβάλει στον ποταμό Πείρο ανάντη του Βιολογικού Καθαρισμού Κάτω Αχαΐας.

-Καταθέσει σχέδιο-σκαρίφημα του αγωγού του Κάτω Αλισσού.
-Σφραγιστούν αεροστεγώς τα φρεάτια του αγωγού για αποφυγή ατυχημάτων.

-Να γνωρίσει στην υπηρεσία με την προέλευση του αγωγού κατάντη του Βιολογικού.

-Να καταθέσει συγκεκριμένα σχέδια του Βιολογικού Κάτω Αχαΐας και

-Να εκφράσει εγγράφως τις απόψεις της σχετικά με την υπέρβαση των τιμών του αμμωνιακού αζώτου στα επεξεργασμένα λύματα, καθώς και για τη μη απολύμανση αυτών, ώστε να ληφθούν υπόψη σε επιβολή τυχόν διοικητικών κυρώσεων.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, το πόρισμα αναφέρει ότι στον Βιολογικό λάμβαναν χώρα κανονικά όλα τα στάδια επεξεργασίας πλην της απολύμανσης των επεξεργασμένων λυμάτων (χλωρίωσης) και της παραγωγής λάσπης. Παράλληλα στη δεξαμενή δευτεροβάθμιας καθίζησης παρατηρήθηκε η ανάπτυξη βλάστησης. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της εξέτασης του δείγματος επεξεργασμένων λυμάτων που ελήφθη η τιμή του αμμωνικού αζώτου υπερβαίνει την τιμή που ορίζεται σύμφωνα με την σχετική ΑΕΠΟ, κατά παράβασης αυτής.

«Μια μεγάλη παράμετρος είναι ο βιολογικός καθαρισμός της Κάτω Αχαΐας, ο οποίος αυτή την στιγμή δείχνει ότι δεν λειτουργεί σωστά. Εκεί που κατά το παρελθόν ήμασταν καλύτερα. Τα άζωτα, τα φωσφορικά και η αμμωνία έχουν  ανέβει πάρα πολύ, αυτά είναι τοξικά. Είναι κάποια πράγματα που δεν γίνονται. Δεν ξέρουμε που πάει η λυματολάσπη, δεν  οξυγονώνεται σωστά. Φωσφορικά και αμμωνίες καταλήγουν στο ποτάμι. Δεν μπορεί στο δήμο Αχαΐας να μην ξέρουμε που καταλήγει ο αγωγός ομβρίων της Αχαγιάς γι’ αυτό ζητάει η διεύθυνση περιβάλλοντος να μας δείξουν το σκαρίφημα η ΔΕΥΑΔ. Είναι τραγελαφικό να ψάχνουμε τον αγωγό, αυτό επιβαρύνει πάρα πολύ το ποτάμι και κατ’ επέκταση τη θάλασσά μας», επισημαίνει ο κ. Μπαρμπούνης.

Οι κάτοικοι δεν αφορίζουν τον Βιολογικό Καθαρισμό της περιοχής ωστόσο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και θεωρούν τα ευρήματα της διεύθυνσης περιβάλλοντος, πισωγύρισμα.

«Πρέπει να προσέξουμε. Πρέπει να πάρουν έναν εξειδικευμένο υπάλληλο, δεν μπορεί ένας χημικός σε ολόκληρη την ΔΕΥΑΔ να τρέχει πάνω-κάτω. Να δουν εάν οξυγονώνεται καλά, να δουν τι γίνεται με την λυματολάσπη. Εμείς πήγαμε στον βιολογικό και δεν βρήκαμε κανέναν εκεί…

Το άζωτο και η αμμωνία που πέφτουν μέσα στο ποτάμι, μειώνουν το οξυγόνο, καταλήγουν στη θάλασσα και ψοφάνε έτσι τα ψάρια», σχολιάζει ο κ Μπαρμπούνης. Οι κάτοικοι ζητούν και από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να καθαρίσει το δίκτυο ομβρύων για να αποφευχθεί στο μέλλον η παράσυρση υλικού που υπάρχει σε αυτό και το οποίο καταλήγει στο ρέμα και το ποτάμι της περιοχής.

Γενικώς ζητούν να κλείσουν τα παράνομα φρεάτια, να πέσουν οι δείκτες αμμωνίου και φωσφορικών που είναι ουσιαστικά πολύ επιβαρυντικό στοιχείο για τον βιολογικό μας και να υπάρξει ένας μπούσουλας ώστε και ο βιολογικός να έρθει στα ίσια του.

Από την πλευρά της η δημοτική Αρχή της Δυτικής Αχαΐας εξετάζει με σοβαρότητα το πόρισμα και προτίθεται να αντιμετωπίσει τα ζητήματα. Ο δε πρόεδρος της ΔΕΥΑ Δυμαίων, Χρήστος Σκάγιας, υποστηρίζει ότι δεν αμελείται η καλή λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού και ότι σε πρόσφατο έλεγχο δεν παρατηρήθηκε τα ευρήματα δεν οφείλονται στον Β.Κ.. Μάλιστα αφήνει ανοικτό να οφείλονται στα ελαιοτριβεία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις