Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Από τις πιο δύσκολες αντιπυρικές περιόδους η φετινή και για την Πάτρα – Μεγάλη η επικινδυνότητα -Τι δείχνει ο απολογισμός των πυρκαγιών και των καμένων εκτάσεων

Από τις πιο δύσκολες αντιπυρικές περιόδο...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου Πατρέων

Τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου για τον Δήμο Πατρέων παρουσίασε ο Νίκος Ρουμελιώτης, Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Αχαΐα, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου του Δήμου. Αυτό που προέκυψε από τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ρουμελιώτης είναι πως η φετινή αντιπυρική περίοδος ήταν δύσκολη και για την Πάτρα, παρά το γεγονός ότι σε σχέση με τη γειτονική Ηλεία ή τη Ζάκυνθο, είχε λιγότερες φωτιές. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι η περιοχή βρισκόταν σε υψηλή ή πολύ υψηλή επικινδυνότητα πολλές περισσότερες μέρες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, με αποτέλεσμα να υπάρχει  διαρκής επιφυλακή, περιπολίες και ετοιμότητα από την πυροσβεστική και τις εθελοντικές ομάδες που βοηθούν στο έργο της.

« Το 2017 ήταν μια από τις πιο δύσκολες αντιπυρικές περιόδους των τελευταίων ετών από πλευράς κλιματολογικών συνθηκών. Στην περιοχή μας , η οποία είναι στην πρώτη κατηγορία επικινδυνότητας από πλευράς δασικων πυρκαγιών , αυτό αποτυπώνεται και από τους ημερησιους δείκτες επικινδυνότητας , οι οποίοι στην κατάσταση " μεγάλη" και " πολύ μεγάλη "επικινδυνότητα  ήταν οι περισσότεροι από ποτέ , διπλάσιοι ή και τρεις φορές περισσότεροι από άλλες χρονιές. Χαρακτηριστικό για την περιοχή μας είναι το γεγονός ότι ο μήνας Αύγουστος είχε δύο ημέρες μεσαία επικινδυνότητα, 24 ημέρες μεγάλη επικινδυνότητα και 5 ημέρες πολύ μεγάλη επικινδυνότητα» επεσήμανε ο κ. Ρουμελιώτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πυροσβεστικής που παρουσιάζει σήμερα το thebest.gr στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από την 1η Μαΐου ως τις 31 Οκτωβρίου 2017 εκδηλώθηκαν στην Πάτρα συνολικά 69 πυρκαγιές, σε υπαίθριους χώρους (σε πρανή οδών, χορτολιβαδικές,α αγροτικές έως και δασικές εκτάσεις) και κάηκαν κατά εκτίμηση 212 στρέμματα.

Από αυτά τα συμβάντα, τρία ήταν τα σοβαρότερα και αυτά που έκαψαν τις μεγαλύτερες εκτάσεις. Πρόκειται για την πυρκαγιά στην Άνω Καλλιθέα όπου κάηκαν περίπου 100 στρέμματα, για τη φωτιά στον Ορτό στο Κάτω Καστρίτσι όπου κάηκαν 50 περίπου στρέμματα  ενώ φωτιά είχε εκδηλωθεί και στο Κεφαλόβρυσο , όπου και κάηκαν 10 στρέμματα.

Η αντιμετώπιση της πυροσβεστικής ήταν άμεση . «Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πατρών ευρισκόταν σε διαρκή και αυξημένη  ετοιμότητα  και εκτός από την εκπομπή περιπόλων και την κατάσβεση πυρκαγιών στην περιοχή ευθύνης της ,  συμμετείχε με σημαντικές δυνάμεις σε πολλές και μεγάλες πυρκαγιές όμορων αλλά και πιο μακρινών περιοχών , στη Δυτική Αχαία , Ηλεία , Αιτωλοακαρνανία , Ζάκυνθο , Ν. Πελοπόννησο  κλπ. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της Π.Υ. Πατρών εφαρμόσθηκε απόλυτα , ενώ  υπήρχε άριστη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε τοπικό επίπεδο  (Περιφερειακή ενότητα Αχαίας ,  Δήμος Πατρέων , Αστυνομία , ΚΕΤΧ , Δασαρχείο κλπ), τόσο στον προκατασταλτικο τομέα,  όσο και κατα τα συμβάντα. Ειδική μνεία όμως θα πρέπει να γίνει και στους εθελοντές των πιστοποιημένων ομάδων , οι οποίοι και λόγω της αυξημένης επικινδυνότητας της φετινής αντιπυρικής , πολλές ημέρες συμμετείχαν σε δασοεπιτήρηση περιοχών , περιπολίες αλλά και στην κατάσβεση πυρκαγιών. Όπως επίσης  και σε άλλες εθελοντικές  ομάδες , συλλόγους , ενεργούς πολίτες και τοπικούς προέδρους οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και συνέδραμαν ο καθένας από την πλευρά του .

Όσον αφορά την επερχόμενη χειμερινή  περίοδο η Υπηρεσία μας είναι ήδη έτοιμη να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε συμβάν κληθεί και να εφαρμόσει το σχεδιασμό της για την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών και της περιουσίας τους», υπογράμμισε ο κ. Ρουμελιώτης.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πυροσβεστικής φέτος εκδηλώθηκαν 69 συμβάντα και κάηκαν 212 στρέμματα.

Το 2016 στην αντίστοιχη αντιπυρική περίοδο εκδηλώθηκαν 93 συμβάντα και καήκαν 112 στρέμματα

Το 2015 προκλήθηκαν 88 φωτιές και κάηκαν 349 στρέμματα

Το 2014 είχαμε 49 περιστατικά και 185 στρέμματα καμένης έκτασης

Το 2013  33 περιστατικά και 610 στρέμματα καμένης έκτασης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις