Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Έστησαν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια εντός του κοιμητηρίου του Αγ. Δημητρίου στο Κουρτέσι Ηλείας

Έστησαν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδ...

Δυσαρέσκεια από μερίδα κατοίκων του χωριού - Απευθύνθηκαν με επιστολή στον Μητροπολίτη Ηλείας

Έντονα είναι τα παράπονα μεγάλης μερίδας κατοίκων της κοινότητας Κουρτέσι Ηλείας για το γεγονός ότι ο τοπικός Μορφωτικός και Πολιτιστικός σύλλογος διοργάνωσε στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στο κοιμητήριο του χωριού, την περασμένη Πέμπτη, χορό με παραδοσιακά μουσικά όργανα.

Στο ναό αυτό του κοιμητηρίου είναι γεγονός ότι πάντα στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, διοργανώνεται επιτυχημένη γιορτή μετά την Θεία λειτουργία συνήθως με γλυκίσματα, αναψυκτικά και λαχειοφόρο. Η διαφορά φέτος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι ο σύλλογος επέλεξε να κάνει και χορευτική εκδήλωση μαζί με φαγητό που δυσαρέστησε αρκετούς κατοίκους διότι θεωρούν πως δεν συνάδει και δεν αρμόζει σε έναν ιερό χώρο όπως είναι ένα κοιμητήριο.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, στο κοιμητήριο του Αγ. Δημητρίου στο Κουρτέσι έχει γίνει πρόσφατα ενταφιασμός νεκρού χωρίς να έχει κλείσει σαράντα μέρες, γεγονός που εξόργισε ακόμη περισσότερο κάποιους από τους κατοίκους. Επίσης λέγεται ότι οι περισσότεροι πληροφορήθηκαν ότι θα γινόταν χορός στο κιόσκι του κοιμητηρίου μετά την Θεία λειτουργία στις 26/10/2017 μόλις δύο μέρες πριν.

Πάντως η εκδήλωση όπου χόρεψαν και τα παιδιά του δημοτικού σχολείου Κουρτεσίου (ορισμένοι από τους ντόπιους εξέφρασαν την απορία και την άποψη γιατί η όλη εκδήλωση παραδοσιακού χαρακτήρα δεν πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του σχολείου που βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία της Παντάνασσας και πολύ κοντά στο δρόμο της Πατρών Πύργου) είχε και την σύμφωνη γνώμη της  εκκλησιαστικής επιτροπής του χωριού.

Οι κάτοικοι που αντέδρασαν και δυσαρεστήθηκαν από το όλο γεγονός, σημειώνουν ότι διοργανώθηκε χορευτική εκδήλωση δίπλα στους τάφους, με μουσική στη διαπασών, με καλαματιανά και τσάμικα! Πολλοί από τους κατοίκους (περισσότεροι από σαράντα) θεωρώντας αυτό που συνέβη ως ασέβεια στους νεκρούς, μάζεψαν υπογραφές και διαβίβασαν επιστολή διαμαρτυρίας στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης (στον σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Γερμανό) εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια και αποστροφή τους και αναμένουν την σχετική απάντηση ενώ το όλο θέμα ήρθε σε γνώση και του Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ.κ. Αμβροσίου.

Τέλος να αναφέρουμε πως σύμφωνα με άρθρο του ποινικού κώδικα, απαγορεύονται τέτοιου είδους εκδηλώσεις εντός ιερών χώρων όπως ένα νεκροταφείο.

Πάντως επειδή ο συγκεκριμένος ναός είναι χρόνια στο σημείο (απέχει γύρω στο χιλιόμετρο από το κέντρο του Κουρτεσίου), από την εποχή που το χωριό απλωνόταν στην περιοχή εκείνη (τα παιδιά πήγαιναν σχολείο στο κοντινό χωριό Μάζη) λέγεται ότι παλιότερα συνηθιζόταν από τους ως επί το πλείστον κτηνοτρόφους και αγρότες κατοίκους να πραγματοποιείται παραδοσιακή γιορτή για τον Άγιο Δημήτριο τη μέρα εκείνη.

*Το Κουρτέσι ανήκει στην Δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης.

Η φωτ. είναι αρχείου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις